ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί στην παραγωγή φωτοβολταϊκών

MakThes Team29 Ιανουαρίου 2020

Του Στέφανου Μαχτσίρα

Αύξηση παραγωγής έως και 20% "υπόσχεται" για τις ντομάτες και τις πιπεριές που θα αναπτυχθούν στα θερμοκήπια με τη νέου τύπου πρωτότυπη επικάλυψη που κατασκεύασε η εταιρεία Organic Electronic Technologies με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Αgrotica. Η επικάλυψη του θερμοκηπίου γίνεται με οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι εύκαμπτα, ελαφρά, ανακυκλώσιμα και ευνοούν την βλαστική ανάπτυξη και απόδοση της καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πειραματική τέτοια εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. «Τα συγκεκριμένα οργανικά φωτοβολταϊκά τοποθετούνται πρώτη φορά σε θερμοκήπιο, δεν έχει ξαναγίνει αυτό πουθενά στον κόσμο» επεσήμανε ο Marketing & Sales Manager της ΟΕΤ, Nίκος Καραγιώργος. Το κόστος σήμερα για 10.000 τ.μ., όπως ανέφερε ο Νίκος Καραγιώργος, προσεγγίζει τα 700-800 ευρώ το τ.μ. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά δεν βοηθούν μόνο στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στη σκίαση βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη συγκεκριμένων φυτών. Η εταιρεία μάλιστα παρέχει και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως έλεγχο της απόδοσης των φωτοβολταϊκών.

«Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, ακόμα και σε μέρη όπως οι προσόψεις κτηρίων που τα συμβατικά φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να μπουν» υπογράμμισε ο κ. Καραγιώργος. Η ΟΕΤ συνεργάζεται και με εταιρείες στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η Fiat για τοποθέτηση πάνελ σε οροφές μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε επόμενο στάδιο στόχος είναι να τοποθετηθούν πάνελ και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ΟΕΤ σήμερα παράγει ετησίως φωτοβολταϊκά 50.000 τ.μ. στοχεύοντας να φτάσει την παραγωγή στα 1.000.000 τ.μ. το χρόνο με την εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Νίκο Καραγιώργο.

«Τα πάνελ χωρίζονται σε δωδεκάδες και η ενέργεια, που είναι αποθηκευμένη σε μία μπαταρία, διοχετεύεται στο θερμοκήπιο με έναν μετατροπέα» εξηγεί ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής φυσικής του ΑΠΘ. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενέργειας που έχει οποιαδήποτε αγροτική εγκατάσταση τόνισε ο κ. Λογοθετίδης, που πρόσθεσε πως τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν από μόνα τους να καλύψουν όλη την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει ένα θερμοκήπιο 180 τ.μ.

Το θερμοκήπιο διαστάσεων 12Χ15Χ9 κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει θερμοκήπια και στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Μπάτσης από τη ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε. σημείωσε πως στην Ελλάδα το μέσο θερμοκήπιο έχει έκταση 10 στρέμματα με το κάθε στρέμμα να χρειάζεται ανάλογα και με το θερμοκήπιο 10kw ενέργειας. Το 35% του κόστους λειτουργίας ενός θερμοκηπίου αφορά την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.