Ο Αύγουστος Θωμαΐδης είναι μόλις έξι ετών και είναι ο μικρότερος εθελοντής «διασώστης» του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives» που εκπαιδεύει τα παιδιά στην παροχή πρώτων βοηθειών. Η εκπαίδευσή του ξεκίνησε στην ηλικία των 3,5 ετών όταν η μητέρα του, Ρένα Θωμαΐδου τον πήρε μαζί της σε μια από τις εκπαιδεύσεις της. Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά αν και δεν θεωρείται επίσημα «διασώστης» λόγω ηλικίας γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά πως να κάνει θωρακικές συμπιέσεις, πως να καλέσει το ΕΚΑΒ, τι να πει, πως να μετρήσει, πως να χρησιμοποιήσει αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και όλα όσα χρειάζονται για την παροχή πρώτων βοηθειών.
«Του φάνηκε παιχνίδι και από μικρή κι όλας ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του» δηλώνει στο makthes.gr η μητέρα του εξάχρονου Αύγουστου, Ρένα Θωμαΐδου που είναι εθελόντρια, διασώστρια και εκπαιδεύτρια της «Kids Save Lives». «Τον έπαιρνα μαζί μου στα σεμινάρια. Εκεί γνωρίστηκε με τον πρόεδρο του Ανθρωπιστικού Οργανισμού Αναστάσιο Στεφανάκη και έγιναν κολλητοί. Ο Αύγουστος μαζί με τον Αναστάση γυρίζουν βίντεο για το youtube σχετικά με την παροχή των πρώτων βοηθειών. Άλλοτε κάνει τον διασώστη και άλλοτε το θύμα» εξηγεί η κ. Θωμαΐδου συμπληρώνοντας πως ο γιος της είναι ο μικρότερος εθελοντής «διασώστης» της Οργάνωσης.
Η οργάνωση «Kids Save Lives» δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Χαλκιδική από δυο επαγγελματίες διασώστες του ΕΚΑΒ, τον Αναστάση και την Κατερίνα. Θέλοντας να βοηθήσουν έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές το 2009 ταξίδεψαν στην Αθήνα για να γίνουν εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης [ERC] και άμεσα ξεκίνησαν μαθήματα στις κοινότητες της περιοχής εκπαιδεύοντας μικρούς και μεγάλους, με σκοπό να βοηθούν ως πρώτοι ανταποκρινόμενοι μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κ. Θωμαΐδου εκτιμάται πως έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες περισσότερα από 65.000 παιδιά στα σχολεία και άλλοι τόσοι ενήλικες. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και έχει πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ECR). Προ κορονοϊού οι εκπαιδεύσεις ήταν καθημερινές στα σχολεία της χώρας, και τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται σεμινάρια με πιστοποίηση σε χώρους των σχολείων. Τον τελευταίο χρόνο τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με τηλεδιασκέψεις- webinars.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη διαδικασία αναγνώρισης θύματος και παροχής πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, πνιγμονή από ξένο σώμα, επικοινωνία με το ΕΚΑΒ).
«Τα παιδιά, όπως και ο Αύγουστος είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια είναι η πλάγια θέση ασφαλείας στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί ο άνθρωπος που έχει ανάγκη μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, πως κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις ώστε να δώσουμε αίμα στην καρδιά, τι κάνουμε στην περίπτωση πνιγμού» τονίζει στο makthes.gr η κ. Ρένα Θωμαΐδου.
Με το ανθρωπιστικό του έργο και την ανάπτυξη τριών δικτύων: εθελοντών εκπαιδευτών, ανανηπτών και απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, αλλά και με καίριες προτάσεις - παρεμβάσεις σε θεσμούς (κατάθεση Σχεδίου Νόμου στην Υπουργό Παιδείας για την θεσμοθέτηση του Μαθήματος Α' Βοηθειών ''Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές'' στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων), ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός κατάφερε να αυξήσει την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα χάρη σε εκπαιδευμένα παιδιά και εκπαιδευμένους πολίτες και να βραβευτεί τελικώς από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
Όπως λέει η κ. Θωμαΐδου την περίοδο της πανδημίας και με την εμφάνιση του κορονοϊού άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να παράσχει πρώτες βοήθειες. «Δεν κάνουμε εμφυσήσεις παρά κάνουμε μόνο θωρακικές συμπιέσεις για να μείνει ζωντανή η καρδιά» λέει η κ. Θωμαΐδου.
Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός το επόμενο διάστημα, αναμένεται να θέσει σε λειτουργία δοκιμαστικά την εφαρμογή «I Save Lives». Μέσω της εφαρμογής θα μπορεί ο χρήστης να πατάει ένα κουμπί και να ενημερώνει το 166 και το 112 για κάποια περίπτωση ανθρώπου που κινδυνεύει. Την ίδια ώρα, θα θα ειδοποιούνται, επίσης, σε μια ακτίνα δέκα χιλιομέτρων οι επαγγελματίες υγείας εκτός υπηρεσίας και οι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ενώ θα εμφανίζεται στην οθόνη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πλησιέστερος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής.
(Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Αρβανιτίδη και τις παραχώρησε στο makthes.gr η μητέρα του μικρού Αύγουστου, Ρένα Θωμαΐδου)