Στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για τον περιορισμό και την εξάλειψη του μεταχρωματικού έλκους προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σκοπός είναι να διασωθούν τα πλατανοδάση τα οποία αποδεκατίζονται καθώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτός ο περιορισμός της νόσου.
Η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό με χιλιάδες δέντρα στις παραποτάμιες περιοχές, του Γοργμού, του Λούρου, του Καλαμά και αλλού να έχουν ξεραθεί.
Από το μεταχρωματικό έλκος δεν διασώθηκε ούτε η παραλίμνια συστάδα των Ιωαννίνων καθώς την τελευταία δεκαετία κόπηκαν αρκετά δέντρα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση και διασωθούν τα υπόλοιπα πλατάνια.
Για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης το Υπουργειο προχώρησε στην συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία αποτελείται από τους:
1. Κούτλα Αικατερίνη, Δασολόγος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας
2. Μάνιος Νικόλαος, Δασολόγος, Προϊστάμενος του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Τρικάλων
3. Σουλιώτη Νικολέτα, Ειδικός Επιστήμονας ΜSc, του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας, του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
4. Τσιακίρης Ρήγας, Δασολόγος, υπάλληλος του Δασαρχείου Ιωαννίνων
5. Χίνος Κωνσταντίνος, Δασολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Δασοτεχνικών Έργων του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου
Η ομάδα μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει καταθέσει το σχέδιο της ώστε να περάσει στο στάδιο της εφαρμογής.