ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται για αντλήσεις φυσικού αερίου από νέα κοιτάσματα «στη γειτονιά μας» η Τουρκία

Εύρης Τσουμής13 Νοεμβρίου 2021

Για την αξιοποίηση το 2024 του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε τον Αύγουστο το 2020 στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ετοιμάζονται οι Τούρκοι, ενώ οι προκαταρκτικές έρευνες που έχουν κάνει τόσο στην περιοχή όσο και στη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν πως την επόμενη δεκαετία θα βρεθούν μπροστά και σ΄ άλλες ανακαλύψεις.

Την εικοσαετία 2000-2020 η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 0,7 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Σχεδόν όλο αυτό το αέριο συνδέεται με την παραγωγή αργού πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή όμως είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση που είναι κοντά στα 50 BCM ετησίως. Το αποτέλεσμα είναι η Τουρκία να αναγκάζεται να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Το πρώτο εθνικό γεωτρύπανο της Τουρκίας Fatih, που ανήκει και λειτουργεί από την κρατική Turkish Petroleum Corporation (TPAO), ανακάλυψε 405 BCM φυσικού αερίου πέρυσι, στο πηγάδι Tuna-1, που βρίσκεται εντός του κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία στην ακτή Zonguldak στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη ποτέ στην ιστορία της Τουρκίας και η μεγαλύτερη ανακάλυψη υπεράκτιου αερίου παγκοσμίως το 2020, αν και διατυπώνονται αμφιβολίες για την ποιότητα του κοιτάσματος. Άλλα 135 BCM φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν στο υπεράκτιο πηγάδι Amasra-1 το 2021, ανεβάζοντας τη συνολική ποσότητα κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν το περασμένο έτος σε 540 BCM, ενω σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις και για τρίτο κοίτασμα στην περιοχή. Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya το 2024, αλλά πρέπει πρώτα να κατασκευάσει το υπεράκτιο δίκτυο αγωγών και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Η μόνη υπάρχουσα μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι μια μικρή μονάδα επεξεργασίας Poyraz Ridge 15 MMSCFD, που ανήκει και λειτουργεί από τη Marsa Turkey BV, θυγατρική της Condor Petroleum. Επεξεργάζεται την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Poyraz στη χερσόνησο της Καλλίπολης που βρίσκεται στη λεκάνη παραγωγής φυσικού αερίου της Θράκης στη βορειοδυτική Τουρκία. Στη συνέχεια, το αέριο μεταφέρεται μέσω του αγωγού εξαγωγής 36" Inter Turkey-Greece-Italia (ITGI). Το εργοστάσιο φυσικού αερίου παράγει μόνο φυσικό αέριο και συμπύκνωμα.

Ανατολική Θράκη

Η Valeura Energy μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιείται στη Λεκάνη της ανατολικής Θράκης, ανακοίνωσε μόλις χτες παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, πως σκοπεύει να προχωρήσει στην περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων της στην περιοχή. Οι τρεις άδειες εξερεύνησης που κατέχει ισχύουν έως τις 27 Ιουνίου 2022 και, σύμφωνα με τους όρους άδειας της Τουρκίας, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για έως και πέντε ακόμη χρόνια μέσω δεσμεύσεων προγράμματος εργασίας.

Η εταιρία άρχισε δοκιμές σε κοιτάσματα της περιοχής από το 2017. Η Valeura Εnergy έχει πάρει άδεια για 21 γεωτρήσεις στην περιοχή. Μάλιστα το 2019 κατέθεσε το πρόγραμμά της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και κατάφερε να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια για τις έρευνες και τις εξορύξεις από τα κοιτάσματα της περιοχής.

Η Valeura Energy Inc., η οποία προέκυψε από τη συνένωση των Pan Western Energy Inc. και Northern Hunter Energy Inc., τον Σεπτέμβριο του 2010, έχει έδρα στον Καναδά και ασχολείται με την ανεύρεση, την ανάπτυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Valeura προχώρησε σε ερευνητική γεώτρηση στη θέση Yamalik-1. Τον Νοέμβριο του 2017 είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι υπήρχε πλούσιο κοίτασμα σε φυσικό αέριο. Τον Φεβρουάριο του 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αξιολόγησης των μελλοντικών πόρων της από τις εταιρίες DeGolyer και MacNaughton οι οποίες έκαναν εκτιμήσεις για 10,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις αξιολόγησης στη θέση Inanli-1, ενώ ολοκλήρωσε τη γεώτρηση του Inanli-1 σε βάθος 4.885 μέτρων τον Ιανουάριο του 2019, οπότε ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια προχώρησε στην ανίχνευση και την καταγραφή των κοιτασμάτων. Η Valeura ξεκίνησε τη διάνοιξη ενός ακόμα κοιτάσματος στη θέση Devepinar-1, τον Φεβρουάριο του 2019. Το πηγάδι είναι περίπου 20 χλμ. από το Inanli-1.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Θράκη εδώ και χρόνια. Το 2015 η καναδική Marsa Energy που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο της Καλλίπολης είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Poyraz. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου που είχαν ανακαλυφθεί ήταν γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.