ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ετοιμάζεται συνεργασία ΑΠΘ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Έλενα Καραβασίλη31 Αυγούστου 2023

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Κωβαίο, τον αντιπρύτανη Οικονομικών Χαράλαμπο Φείδα, τον κομσήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθηγητή Απόστολο Αποστολίδη, τον πρόεδρο του τμήματος Γεωπονίας, καθηγητήκ Στέφανο Κουνδουρά και τον πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθηγητή Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο.

Στόχος της σημερινής συνάντησης όπως επεσήμανε ο υπουργός είναι να αναπτυχθεί άμεσα ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του ΥΠΑΑΤ για την εκπαίδευση των επαγγελματιών αγροτών που δεν έχουν περάσει από τα φοιτητικά έδρανα, να υπάρχει μια πιο άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων για ανταλλαγή καλών πρακτικών, με επίκεντρο την κατάρτιση και την εκπαίδευση.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο πρωτογενής τομέας της χώρας είναι στόχος όλων μας για αυτόν τον λόγο βρεθήκαμε σήμερα στο ΑΠΘ καθώς αποτελεί μέρος της αλυσίδας. Πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία καθώς όσα χρήματα κι αν δώσουμε στους νέους αγρότες χρειάζεται να υπάρχει κατάρτιση, εκπαίδευση και γνώση».

Σημείωσε ότι έχουμε επιπλέον 2.100 νέους αγρότες που επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όπου «ο μέσος όρος ηλικίας των εκπροσώπων κατεβαίνει και υπάρχουν πλέον νέα μυαλά και αντιλήψεις όπου γνώμονάς τους είναι η γνώση και η κατάρτιση». Ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι ο τρόπος συνεργασίας και το πλαίσιο, μεταξύ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΑΠΘ είναι κάτι που θα εξεταστεί το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε «να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να πει ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας θα συμμετάσχουν μελλοντικά και αλλά πανεπιστήμια της χώρας όμως, «αναγνωρίζουμε το ΑΠΘ ως ένα από τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας και για αυτό ναυαρχίδα είναι το Πανεπιστήμιό σας. Φυσικά θα συνεργαστούμε με όλους».

Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η αρχή για να βρεθεί το κοινό σημείο της συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται σήμερα σε αυτή τη συνάντηση.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε με ευελιξία ώστε να δουλέψουμε σε ένα πλαίσιο με στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Χαρακτηριστικά είπε πως «Πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία καθώς όσα χρήματα κι αν δώσουμε στους νέους αγρότες πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση και γνώση. Έχουμε νέους ανθρώπους που επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν πλέον νέα μυαλά και αντιλήψεις που γνώμονας τους είναι η γνώση». Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δημιουργία τμημάτων για τους επαγγελματίες αγρότες, όπου αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τα Επιμελητήρια.

«Σήμερα γίνεται η αρχή για να βρεθεί το κοινό σημείο της συνεργασίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί να μην παρέχεται γνώση και σε όσους δεν πέρασαν από τα φοιτητικά έδρανα, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι; Μέσω του ερευνητικού προγράμματος γιατί να μην συνδέσουμε τις δυνάμεις μας; Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε με ευελιξία ώστε να δουλέψουμε σε ένα πλαίσιο με στόχους και χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να συνεργαστούμε άμεσα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα όχημα και μαζί με το ΑΠΘ θα συντονίσουμε το πλαίσιο και τη μορφή συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του καθώς όπως τόνισε πρώτη φορά επισκέπτεται το πανεπιστήμιο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Πρύτανης ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει περισσότερους από 83.000 φοιτητές. «Είναι ο μεγαλύτερος Ερευνητικός Οργανισμός της χώρας με 7.000 ερευνητές και με έναν ετήσιο προϋπολογισμό έρευνας 40 εκατ. ευρώ και χιλιάδες αποφοίτους που με τις επιστημονικές τους γνώσεις βοηθούν την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα». Ο Πρύτανης σημείωσε ότι το ΑΠΘ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο έχει παρά πολλές συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς του αγροτικού τομέα όπου «παρέχουμε σημαντική τεχνογνωσία και έχουμε μια μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη των δασών και στην προστασία τους από πυρκαγιές».

Ο κ. Φείδας από την πλευρά του σημείωσε ότι το ΑΠΘ έχει δύο από τα αρχαιότερα και πιο ιστορικά Τμήματα Δασολογίας και Γεωπονίας της χώρας που είναι πρωτοπόρα σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Έχουν πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα και μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία και αγροτική ανάπτυξη και διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις όπως το αγρόκτημα του ΑΠΘ και τα δάση σε Ταξιάρχη και Περτούλι».

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΑΠΘ δεσμεύτηκαν να έχουν εκ νέου σύντονα μια συνάντηση ώστε να τεθούν οι βάσεις για το νέο αυτό πλαίσιο συνεργασίας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.