ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζονται να ράψουν βουλευτικό κοστούμι;

Βαγγέλης Στολάκης12 Δεκεμβρίου 2021

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους, μέχρι στιγμής όσοι πολιτεύτηκαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και προτίθενται να ριχτούν εκ νέου στη μάχη του σταυρού όποτε και αν στηθούν κάλπες. Τα ονόματα που ακούγονται πως θα συμπληρώσουν τις «γαλάζιες» λίστες σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης είναι πολλά, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως οι φερόμενοι ως υποψήφιοι βουλευτές εξασφάλισαν το «πράσινο φως» και το όνομά τους θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Ένα πρώτο… ξεσκαρτάρισμα αναμένεται να γίνει ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού στις 7 Ιανουαρίου 2022, οπότε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκείνους που κατέχουν κάποιο αξίωμα στον δημόσιο τομέα και οφείλουν να παραιτηθούν βάσει νόμου 18 μήνες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, εφόσον αυτές θα πραγματοποιηθούν στην λήξη της τετραετίας.

Γενικοί Γραμματείς υπουργείων, όπως και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών και διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών, διοικητές, υποδιοικητές και μέλη ανεξάρτητων αρχών είναι υποχρεωμένοι (Άρθρο 56 του Συντάγματος και άρθρο 30 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012) να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές στις περιφέρειες όπου βρίσκεται η έδρα των οργανισμών των οποίων προΐστανται, δεκαοκτώ μήνες πριν την διεξαγωγή εκλογών διαφορετικά αντιμετωπίζουν κώλυμα εκλογιμότητας. Κι αν οι περισσότεροι που θέλουν να προβάρουν βουλευτικό κοστούμι αναμένουν στο… ακουστικό τους δεν πρόκειται να υπογράψουν παραίτηση εάν δεν ακούσουν το τελικό «ΟΚ» από το Μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το νομό Θεσσαλονίκης τέτοιες περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα, δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου συναντάμε πληθώρα αυτοδιοικητικών που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις επόμενες εθνικές εκλογές ή που θα ήθελαν από το πρωθυπουργικό γραφείο να εντάξουν στα ψηφοδέλτια για να υπάρξει ανανέωση. Εδώ, οι απόψεις διίστανται καθώς συγκεκριμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης ερμηνεύουν ότι οι αντιπεριφερειάρχες ως εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν θεωρούνται ανώτερα διοικητικά όργανα επομένως δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που πιστεύουν πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» πάντως, κανένας εκ των φερόμενων ως υποψηφίων βουλευτών στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται. Μεταξύ άλλων, ένα πρόσωπο που ακούγεται έντονα πως θα συμπεριληφθεί στις «γαλάζιες» λίστες όταν γίνουν εκλογές είναι εκείνο του σημερινού αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται να εγκαταλείψει την τοπική αυτοδιοίκηση και να στραφεί προς την κεντρική πολιτική σκηνή, με το όνομά του να φέρεται να έχει «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Χαλκιδικής. Όπως πληροφορούμαστε ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του άλλοτε συναδέλφου του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνη Παππά ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη για να συμπεριληφθεί στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019.

Οι αντιπεριφερειάρχες που «παίζουν»

Ο Γιάννης Γιώργος ωστόσο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση προσώπων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ακούγεται πως έχουν βάλει πλώρη για το κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, έντονα στα «γαλάζια πηγαδάκια» ακούγεται το όνομα της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου για το νομό Πιερίας αλλά και εκείνα των επίσης αντιπεριφερειαρχών Άγγελου Χαριστέα και Δημήτρη Ασλανίδη για την Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Οι δύο τελευταίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν συζητούν οι ίδιοι το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μια βουλευτική έδρα στην «δύσκολη» πρώτη περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης, τους… συζητούν άλλοι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, θεωρώντας πως μια ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στις «γαλάζιες» λίστες στέλνει το μήνυμα της ανανέωσης αλλά «δυναμώνει» και το ψηφοδέλτιο της πρώτης περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Ασλανίδη, όπως μαθαίνουμε έχουν γίνει κάποιες σχετικές συζητήσεις, ωστόσο ο ίδιος προσανατολίζεται στην διεκδίκηση του δήμου Παύλου Μελά, ως υποψήφιος δήμαρχος της περιοχής στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο 2023.

Δεν παραιτείται από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης προκειμένου να πολιτευτεί στις επόμενες εθνικές εκλογές η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου. Αν και το όνομά της «παίζει» στα σχετικά «γαλάζια πηγαδάκια» και όπως πληροφορούμαστε έχουν γίνει και σχετικές κρούσεις η ίδια προς το παρόν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν στην «ΜτΚ» συνεργάτες της δεν εξετάζει προς το παρόν ζητήματα που σχετίζονται με κώλυμα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της. Οι ίδιες πηγές βέβαια, δεν απορρίπτουν με την ίδια θέρμη ένα ενδεχόμενο καθόδου της στην ευρωβουλή και συμμετοχής της στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τα στελέχη που αξιοποιήθηκαν

Θα παραμείνει στη θέση της, αυτή της Διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη η Μαρία Αντωνίου, παρά το γεγονός ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής στο νομό Καστοριάς, τον οποίο άλλωστε εκπροσώπησε και στο παρελθόν στην εθνική αντιπροσωπεία. Η κ. Αντωνίου, όπως αναφέρουν συνεργάτες της στη «ΜτΚ» βάσει νόμου δεν έχει δικαίωμα υπογραφής και δεν διαχειρίζεται κονδύλια «επομένως δεν τίθεται ζήτημα κωλύματος και ασυμβιβάστου» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην θέση του, εκείνη του προέδρου της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» θα παραμείνει ο Νίκος Ταχιάος και μετά την παρέλευση της ημερομηνίας βάσει της οποίας θα έπρεπε να παραιτηθεί λόγω κάποιου κωλύματος σε περίπτωση διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με την λήξη της τετραετίας. Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Ταχιάος δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου βουλευτική έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Η Βίκυ Νάκου σήμερα κατέχει την θέση της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, θέση την οποία λόγω ασυμβιβάστου θα πρέπει να αφήσει εάν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το πρόσφατο περιστατικό θανάτου 25χρονου περιθαλπόμενου στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» την οδήγησε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα. Από το περιβάλλον της προέδρου αναφέρεται πως «έχει δεσμευτεί και έχει υποσχεθεί ότι θα παλέψει για να βγουν όλα τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης στο φως. Η υπόθεση θα διαλευκανθεί. Αυτή είναι η προσήλωσή της. Για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος. Αρκετός χρόνος» αναφέρουν στη «ΜτΚ» οι ίδιες πηγές απαντώντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως πως δεν είναι στις επιδιώξεις της να παραιτηθεί άμεσα και να αφήσει την υπόθεση προκειμένου να πολιτευτεί. Βέβαια, κομματικά στελέχη αναφέρουν στη «ΜτΚ» πως θα αποτελεί «έκπληξη η μη κάθοδός της στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές».

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.