Με μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του νέου κορονοϊού θα ανοίξουν οι αίθουσες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης από αύριο, Δευτέρα 1 Ιουνίου, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί για 83 ημέρες εξαιτίας του απαγορευτικού που επιβλήθηκε από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι αίθουσες θα φιλοξενούν μέχρι 15 παιδιά, ενώ θα τηρείται και απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι πάνω από 15, τότε το τμήμα θα «σπάει» σε δύο και αυτά θα λειτουργούν εκ περιτροπής ως εξής: τη μία εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το ένα τμήμα και Τρίτη, Πέμπτη το άλλο. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται εναλλάξ για τα δύο τμήματα, ανά εβδομάδα. Βέβαια όταν το τμήμα δεν ξεπερνά τα 15 παιδιά, τότε θα λειτουργεί καθημερινά.
Στην περίπτωση της εκ περιτροπής λειτουργίας, για τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα παιδιά δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.
Παράλληλα, οι αίθουσες θα διαθέτουν αντισηπτικά, είδη καθαριότητας, ενώ το φαγητό θα μοιράζεται σε πλαστικά σκεύη.
Να σημειωθεί ότι οι ίδιες αρχές αφορούν και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Έτοιμος ο δήμος Θεσσαλονίκης
Το 30% των τμημάτων στις 10 δομές του δήμου θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση, καθώς τα παιδιά δεν ξεπερνούν τα 15 ανά τμήμα, ενημερώνει ο Κώστας Ιακώβου, πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του δήμου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο makthes.gr. Τα υπόλοιπα τμήματα θα χωριστούν σε υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, συνεχίζει ο ίδιος.
Καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί «μειώσαμε το ωράριο. Το έχουμε κάνει 08:00-14:00» προειδοποιεί ο κ. Ιακώβου και συμπληρώνει ότι είναι αδύνατον «να δουλέψουμε 07:00-16:00, γιατί υπάρχουν και οι άδειες ειδικού σκοπού που πρέπει να πάρουν οι μητέρες μέχρι τέλος Ιουνίου».
Από εκεί και πέρα «έχουμε απολυμάνει όλους τους χώρους και στόχος είναι μετά τις 15 μέρες να ξαναγίνει απολύμανση», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ. Ακόμη, «έχουμε πάρει θερμόμετρα μετώπου για κάθε τάξη», προκειμένου να γίνεται θερμομέτρηση των παιδιών καθημερινά όταν θα γίνεται η προσέλευση, ενδιάμεσα και μία κατά την παραλαβή από τους γονείς, τονίζει ο κ. Ιακώβου.
Πέρα από αυτά θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλες τις τάξεις, οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί με μάσκες και ποδονάρια και «το αρχικό μέλημά μας είναι να εξηγήσουν οι παιδαγωγοί στα παιδιά πώς κλείσαμε απότομα. Ο πρώτος μήνας θα είναι σαν τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς. Θα τους εξηγήσουμε τι είναι ο COVID-19 με παραμυθάκια, με σχέδια», περιγράφει ο πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ.
Επιπροσθέτως η κάθε τάξη, η οποία θα είναι αεριζόμενη φυσικά, θα βγαίνει για διάλειμμα μόνη της και το κάθε διάλειμμα θα διαρκεί περισσότερο, υπογραμμίζει ο ίδιος και προσθέτει πως θα δίδονται κανονικά το πρωινό, το πρόγευμα, το μεσημεριανό, όχι όμως με όλα τα παιδιά μαζί. Από την άλλη «δεν θα κρατήσουμε τον ύπνο», καθώς το προσωπικό θα είναι ελλιπές λόγω των αδειών ειδικού σκοπού.
Πάντως από αύριο οι σταθμοί θα έχουν όλες τις ειδικότητες, δηλαδή βρεφονηπιοκόμους, μάγειρες, καθαριστές, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ και τονίζει ότι οι εξωτερικοί συνεργάτες παιδίατροι θα εξετάζουν τα παιδιά και τους βρεφονηπιοκόμους, οι οποίοι θα θερμομετρώνται κανονικά καθημερινά.
Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου «κάποιοι γονείς είναι διστακτικοί», παρότι λίγοι σε αριθμό και έχουν γνωστοποιήσει πως δεν θα φέρουν τα παιδιά τους στους παιδικούς το πρώτο 15νθήμερο. Κατά την εκτίμησή του σε έναν μήνα όλα τα παιδιά θα έχουν επανέλθει στους δημοτικούς σταθμούς.
Με μέτρα και ο «Άγιος Στυλιανός»
Στον παιδικό σταθμό του «Αγίου Στυλιανού» όσα παιδιά μείνουν εκτός και για να αποφευχθεί η εκ περιτροπής λειτουργία «θα κάνουμε άλλο ένα τμήμα», δεδομένου ότι υπάρχει ο χώρος, με στόχο «να λειτουργούμε καθημερινά και να μην ζορίσουμε τους γονείς που εργάζονται», επισημαίνει στο makthes.gr η Ιωάννα Σπανού, πρόεδρος του Δ.Σ. του βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός».
Το ωράριο λειτουργίας του παιδικού σταθμού θα είναι 07:00-16:00 τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πώς θα λειτουργεί, ανάλογα με την προσέλευση των παιδιών. Μάλιστα η κ. Σπανού υπενθυμίζει πως βασικός λόγος ύπαρξης των παιδικών σταθμών είναι να διευκολύνουν τους γονείς, ειδικά τώρα που υπάρχει σύσταση οι παππούδες και οι γιαγιάδες να μη τα παραλαμβάνουν από τους σταθμούς.
Εντός αυτών, τα παιδάκια «θα τρώνε σε μας, θα ξεκουράζονται» και το καθένα θα φέρνει το δικό του σεντόνι, προκειμένου να μην ξαπλώνουν στο σεντόνι άλλου παιδιού, ενημερώνει η κ. Σπανού. Επιπλέον τα παιδιά του βρεφοκομείου θα συμμετάσχουν στους παιδικούς σταθμούς, συνεχίζει η πρόεδρος του «Αγ. Στυλιανού». Με βάση τις εγγραφές από την αρχή της χρονιάς, οι δομές του «Αγ. Στυλιανού» εξυπηρετεί 80 βρέφη και νήπια, ενώ οι εργαζόμενοι είναι 13, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν άδεια ειδικού σκοπού, υπογραμμίζει η κ. Σπανού.
Ακόμη στο φαγητό θα τηρείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με πλαστικά σκεύη, διαβεβαιώνει η κ. Σπανού, ενώ οι αίθουσες έχουν απολυμανθεί και εξοπλιστεί με αντισηπτικά.
Λοιπές οδηγίες του ΕΟΔΥ
Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στις προσχολικές δομές παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, ή νοσεί.
Γονείς ή κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή και πυρετό δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά, ενώ συστήνεται η θερμομέτρηση και ο έλεγχος για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Εξυπακούεται ότι όταν εμφανιστούν ανάλογα συμπτώματα σε παιδιά, αυτά απαγορεύεται να προσέρχονται στο σταθμό. Επίσης, παιδί ή μέλος του προσωπικού που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται στο σταθμό για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή.
Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού παρά μόνο για το απαραίτητο προσωπικό και τα παιδιά, θα οποία θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους και θα οδηγούνται στην αίθουσα.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει οι δραστηριότητες των τμημάτων να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό και να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα/αίθουσες καθώς και η οργάνωση διατμηματικών εκδηλώσεων ή ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
Προβλέπεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή και με αντισηπτικό. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.
Για όσους σταθμούς έχουν χώρους ύπνου και ξεκούρασης, προτείνεται η χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών, τα οποία μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια- κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών.
Σχετικά με την προστατευτική μάσκα, προβλέπεται η προαιρετική χρήση της από το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σταθμών, ενώ είναι απαραίτητη κατά την ετοιμασία και επιμέλεια φαγητού καθώς και σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων (π.χ. γραφεία).