ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έτσι λεν' τα παραμύθια» οι Παραμυθολαλίτσες: Με μουσικές, τραγούδια και... καλικάντζαρους - Ακούστε δύο μοναδικές αφηγήσεις

Ελένη Θεοδωρίδου24 Δεκεμβρίου 2023

Δύο μοναδικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια κάνουν δώρο σε μικρά και μεγάλα παιδιά οι Παραμυθολαλίτσες, μια ομάδα σύγχρονων μουσικών παραμυθάδων οι οποίοι από σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, διαθέτουν δωρεάν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.

Οι Παραμυθολαλίτσες είναι δημιούργημα μιας ομάδας τριών εκπαιδευτικών με βάση τις Σέρρες: του Λευτέρη Πασσιά, της Λένας Δέλλιου και της Κατερίνας Κάργιου, οι οποίοι συνδυάζοντας την αγάπη τους για τις παιδικές ιστορίες και τη μουσική, αφηγούνται με τον ιδιαίτερό τους τρόπο γνωστά παραδοσιακά και σύγχρονια παραμύθια.

«Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Έτσι λεν’ τα παραμύθια» και αποτελείται από δύο διαχρονικά λαϊκά παραμύθια με καλικάντζαρους, δοσμένα με το ξεχωριστό ύφος της ομάδας - σε μουσική και στίχους του Λευτέρη Πασσιά και της Κατερίνας Κάργιουν και σε αφήγηση, κυρίως, της Λένας Δέλλιου. Το CD είναι διαθέσιμο από την Aganda music productions και από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί δωρεάν σε όλες πλατφόρμες,

Από αριστερά: Λένα Δέλλιου, Λευτέρης Πασσιάς, Κατερίνα Κάργιου

Από την αγάπη για τα παραμύθια, στις «Παραμυθολαλίτσες»

«Η ιδεά ξεκίνησε περίπου το 2016, με μικρές παραστάσεις αφηγήσεων παραμυθιών σε βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες έγραφα μουσική και τραγούδια» τονίζει στο makthes.gr ο κ. Πασσιάς. Με την μετακόμισή του στις Σέρρες το 2017, και αφού είχε έρθει σε δημιουργική επαφή με την κ. Δέλλιου και την κ. Κάργιου, οι τρεις τους ξεκίνησαν το νέο project. Οι «Παραμυθολαλίτσες» στη σημερινή τους εκδοχή, δημιουργήθηκαν το 2019. 

Ο Λευτέρης Πασσιάς και η Κατερίνα Κάργιου γράφουν τη μουσική και τους στίχους στα κομμάτια, και συνεπικουρούν την Λένα Δέλλιου σε μια διαδραστική, και πάνω απ' όλα διασκεδαστική, αφήγηση. «Βασικός στόχος είναι να έχουμε επαφή με τα παιδιά και τα παιδιά με μας, να αλληλεπιδρούμε» συμπληρώνει η κ. Κάργιου μιλώντας στο makthes.gr.

Σε κάθε παράσταση χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 10 διαφορετικά όργανα μουσικής. «Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά βλέπουν τα όργανα να εναλλάσσονται, ακούν διαφορετικά ηχοχρώματα» αναφέρει αρχικά ο κ. Πασσιάς και προσθέτει πως «θέλουμε τα παιδιά να βιώνουν το παραμύθι όσο πιο έντονα γίνεται ενώ ταυτόχρονα έρχονται και επαφή με την οργανογνωσία δεδομένου ότι βλέπουν, ακούν και πολλές φορές αγγίζουν, διαφορετικά μουσικά όργανα».

Τα παραμύθια επιλέγονται ανάλογα τη θεματολογία τους, την εποχή, την διάθεσή τους ή τις ανάγκες της κάθε παράστασης, αν πχ αφορά τη συμπερίληψη, την ενσυναίσθηση, την προσφυγιά κλπ ενώ υπάρχουν και φορές που, όταν χρειάστηκε, οι Παραμυθολαλίτσες έγραψαν τα δικά τους παραμύθια.

«Δεν μένουμε μόνο στα παραδοσιακά, αλλά χρησιμοποιούμε και πολλά σύγχρονα παραμύθια τα οποία ξεφεύγουν από τα κλισέ του ‘βασιλιάς - βασίλισσα’ και πραγματεύονται πιο καθημερινά θέματα τα οποία πολλές φορές είναι και ταμπού. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί υπάρχουν και σύγχρονοι πολλοί αξιόλογοι παραμυθάδες και άρα ελπίδα» σημειώνει ο κ. Πασσιάς. «Ευτυχώς τα περισσότερα παιδικά βιβλία πλέον είναι αρκετά ψαγμένα» προσθέτει η κ. Κύργιου.

«Η δράση αρχικά αφορούσε μικρούς χώρους με λίγα παιδιά αλλά τελικά κατέληξε να έχει πολύ μεγάλη απήχηση ακόμα και στους ενήλικες» σημειώνει ο κ. Πασσιάς. «Το εσωτερικό μας παιδί είναι πάντα εκεί και πάντα κάποιος θα βρει μια ιστορία ή έναν χαρακτήρα να ταυτιστεί» εξηγεί στο makthes.gr η κ. Δέλλιου. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η ομάδα πραγματοποιεί και αφηγήσεις που απευθύνονται σε ενήλικες. Όπως τονίζουν, αυτά που αλλάζουν σε σχέση με τις παιδικές αφηγήσεις, είναι οι προβληματισμοί που θέτει το εκάστοτε παραμύθι αλλά και ο τρόπος και το ύφος της αφήγησης. Παραμένουν όμως παραμύθια.

Τι είναι όμως το παραμύθι για τον καθένα; 

«Για μένα το παραμύθι είναι τρόπος διαφυγής» σημειώνει η κ. Δέλλιου και προσθέτει πως «μέσα από τα παραμύθια μπορούσα να γίνομαι όποιος ήθελα, να ταξιδεύω όπου θέλω ενώ ως ενήλικη, ενώ βασικό ρόλο έπαιξε και η νοσταλγία για την παιδική μου ηλικία. Πλέον, με τον τρόπο που ασχολούμαστε με τα παραμύθια, έχουν γίνει η ψυχοθεραπεία μου».

«Για μένα το παραμύθι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ανθρώπινο πολιτισμό» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Πασσιάς. «Όπως λέει και ο Νόα Χαράρι στο βιβλίο του, ‘Sapiens’, ο πολιτισμός άρχισε όταν ο άνθρωπος έμαθε να λέει ιστορίες για πρόσωπα και πράγματα που δεν υπάρχουν. Αυτό με συναρπάζει, τα βιβλία τα αγαπώ από πολύ μικρός και πλέον διαπιστώνω με πως μέσα από αυτόν τον υπερρεαλιστικό ρεαλισμό, μπορείς να βρεις κομμάτια του εαυτού σου. Πολύ σημαντική θεωρώ επίσης και την επαφή με τα παιδιά. Όλα αυτά μου δίνουν κίνητρο να δημιουργήσω μουσική και τραγούδια» σημειώνει.

«Αγαπώ τα παραμύθια από μικρή, ανέκαθεν μου άρεσαν οι αφηγήσεις παραμυθιών» σημειώνει η κ. Κάργιου. «Με ταξίδευαν, έβλεπα εικόνες, έφευγα σε άλλους κόσμους ενώ για μένα πιστεύω πως έπαιξε ρόλο και η έλλειψη βιβλίων στο χωριό, δεδομένου ότι υπήρχαν ελάχιστα βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες: όταν έγινα μητέρα απευθείας κόλλησα ξανά με τα παραμύθια, αυτά που δε μπορούσα να πάρω ως παιδί» προσθέτει.


Το Φεστιβάλ «Παραμυθία»

Μέσα από τις «Παραμυθολαλίτσες» τέθηκαν και τα θεμέλια για το πρώτο Φεστιβάλ Παραμυθιού το οποίο διοργανώθηκε ήδη δύο καλοκαίρια στις Σέρρες και φέρει τον τίτλο «Παραμυθία». Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν, ιδρύεται σχετικός σύλλογος, ο οποίος θα αφορά στην αρχειοθέτηση παραμυθιών ενώ θα περικλείει και δράσεις που θα έχουν ως κεντρικό άξονα το παραμύθι, το οποίο θα συνδυάζεται με διαφορετικές μορφές Τέχνης.

Οι Παραμυθολαλίτσες πραγματοποιούν συχνά εμφανίσεις, κυρίως στις Σέρρες. Αναζητήστε όλα τα νέα του σχήματος εδώ.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία της εικαστικού Τόνιας Καραπανταζή

«Έτσι λεν' τα παραμύθια» 

Βρείτε ολόκληρο το CD στο Spotify εδώ.

Ακούστε το παραμύθι «Η Μαριώ και οι Καλικάντζαροι» εδώ.

Ακούστε το παραμύθι «Ο Μυλωνάς και οι Καλικάντζαροι» εδώ.

Πληροφορίες δίσκου

Συντελεστές

Καλλιτέχνης: Παραμυθολαλίτσες

Αφήγηση – Επιμέλεια κειμένου: Λένα Δέλλιου

Μουσική - Στίχοι Τραγούδι: Κατερίνα Κάργιου, Λευτέρης Πασσιάς

Ενορχήστρωση, Ηχοληψία, Master: Λευτέρης Πασσιάς

Κιθάρα κλασική – ακουστική - ηλεκτρική, Μπάσο ηλεκτρικό, Μπουζούκι, Κρητική λύρα, Τουμπερλέκι, Μπεντίρ, μεταλλόφωνο, προγραμματισμός: Λευτέρης Πασσιάς

  1. Η Μαριώ και οι Καλικάντζαροι

Επιμέλεια κειμένου Αφήγηση : Λένα Δέλλιου

Μουσική Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Lefteris Passias

  1. Ο Μυλωνάς και οι Καλικάντζαροι

Επιμέλεια κειμένου Αφήγηση : Λένα Δέλλιου

Μουσική και Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Lefteris Passias

  1. Το Παραμύθι αρχινά

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Καλικάντζαροι

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Η απόφαση των Καλικάντζαρων

Μουσική Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου, Lefteris Passias

  1. Οι απαιτήσεις της νύφης - δαντέλες

Μουσική : Lefteris Passias Στίχοι Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Οι απαιτήσεις της νύφης – ζώνη

Μουσική : Lefteris Passias Στίχοι Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Οι απαιτήσεις της νύφης – γάντια

Μουσική : Lefteris Passias Στίχοι Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Οι απαιτήσεις της νύφης – φουστάνια

Μουσική : Lefteris Passias Στίχοι Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Κατερίνα Κάργιου

  1. Οι κότες

Μουσική Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Το τέλος της Μητριάς

Μουσική Στίχοι : Lefteris Passias Τραγούδι: Κατερίνα Κάργιου, Lefteris Passias

  1. Ο ύμνος της σούπας

Μουσική Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Ένας Καλικάντζαρος

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Ο θυμός

Μουσική Στίχοι : Κατερίνα Κάργιου, Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Τλεχάτε αδέλφια

Μουσική Στίχοι : Lefteris Passias Τραγούδι: Κατερίνα Κάργιου

  1. Τρεχάτε αδέρφια – ενθουσιασμός

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Τρεχάτε αδέρφια – κουράστηκα λέμε

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Lefteris Passias

  1. Τρεχάτε γειτόνοι

Μουσική Στίχοι Τραγούδι : Lefteris Passias

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.