Το EURO 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη -και ας ελπίσουμε η μοναδική- ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων της Ευρώπης, που διεξάγεται σε ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μίας πανδημίας, που προκάλεσε και την αναβολή της, δεδομένου ότι επρόκειτο να διεξαχθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Η ιδιαιτερότητα που έχει το EURO 2020, σε σχέση με την πανδημία, είναι το γεγονός ότι οι αναμετρήσεις φιλοξενούνται σε 11 διαφορετικές πόλεις, όπου τα μέτρα κατά του Cocid-19 ποικίλλουν, τόσο οσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, όσο και στους φιλάθλους.
Οι παίκτες, οι προπονητές, οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα πρέπει να υποβληθούν σε τακτικούς ελέγχους για Covid-19 (σ.σ. σε μέγιστη χρονική απόσταση τεσσάρων ημερών), να διατηρούν φυσική απόσταση και να αποφεύγουν τις επισκέψεις και τις σύντομες εκδρομές. Πρόκειται για μία άτυπη «απομόνωση», που πιθανώς θα επηρεάσει την... ομαδική ζωή, μια βασική παράμετρο κατά την διάρκεια μεγάλων διοργανώσεων.
Κατά συνέπεια, οι ομάδες θα ζήσουν υπό την «απειλή» μέτρων που σχετίζονται με την προστασία για αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως συνέβη μέχρι τώρα, με τον Ολλανδό τερματοφύλακα, Γιάσπερ Σίλεσεν, τους Σουηδούς, Ντέγιαν Κουλουσέφσκι και Ματίας Ζβάνμπεργκ, αλλά και τους Ισπανούς, Σέρχιο Μπουσκέτς και Μάρκος Γιορέντε.
Δεδομένου πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των συμμετεχόντων, μέρος των αποστολών, θα έχει ήδη λάβει μία ή δύο δόσεις, χωρίς να είναι δυνατή η εκτίμηση σε ποιες αναλογίες. Τα μέλη του επιτελείου της εθνικής Γαλλίας, για παράδειγμα, εμβολιάσθηκαν πριν από τα τέλη Μαΐου, ενώ σχετικά με τους παίκτες, αφέθηκαν να επιλέξουν μόνοι τους εάν θα εμβολιασθούν.
Η μεγάλη πρόκληση της UEFA, ήταν κάθε πόλη υποδοχής να καλωσορίσει το κοινό, μια απαίτηση που συνδέεται με τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια, αλλά και με την επιθυμία να γιορτάσει το πρώτο μεγάλο διεθνές τουρνουά μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, χωρίς την... σιγή των κεκλεισμένων θυρών.
Η Βουδαπέστη, παραδείγματος χάριν, έχει δεσμευτεί να γεμίσει το γήπεδο της -χωρητικότητας περίπου 68.000 θεατών- με πλήρως εμβολιασμένους Ούγγρους και εμβολιασμένους ή φέροντες αρνητικό τεστ, αλλοδαπούς. Αντίθετα, το Μόναχο θα δεχτεί μόνο το 22% του κοινού στη θρυλική Allianz Arena, δηλαδή το πολύ 14.000 θεατές.
Κάθε κάτοχος εισιτηρίου θα έχει στην διάθεση του 30 λεπτά για να μπεί στο γήπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές στις εισόδους, ενώ σε κάθε εγκατάσταση θα υπάρχουν περίπου 800 διανομείς αντισηπτικής γέλης.
Για τους φιλάθλους που θέλουν να ακολουθήσουν την ομάδα τους, το σημαντικότερο... εμπόδιο θα είναι στα σύνορα, ενώ μόνο το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία και η Ρωσία έχουν, μέχρι στιγμής, εφαρμόσει ειδικές διαδικασίες για κατόχους εισιτηρίων, χωρίς καραντίνα.
Το Βουκουρέστι, εξετάζει το ενδεχόμενο να πράξει αναλόγως για τους επισκέπτες που θα διαμείνουν στην ρουμανική πρωτεύουσα, λιγότερο από τρεις ημέρες και θα διαθέτουν αρνητικό τεστ για τον Covid-19.
Όμως, οι περιορισμοί ισχύουν παντού και ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σήμερα αντιμετωπίζει ένα κύμα της παραλλαγής Delta που εμφανίστηκε στην Ινδία. Οπως είναι γνωστό, το Λονδίνο θα φιλοξενήσει στο Γουέμπλεϊ, τους ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης.
Παρά τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος που θα προκύψει από τις αυθόρμητες ή οργανωμένες συγκεντρώσεις έξω από τα στάδια σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς επίσης και από τις συγκεντρώσεις ατόμων για να παρακολουθούν αγώνες με φίλους, γείτονες ή την οικογένεια.
Οι ζώνες των εξεδρών, σχεδιάζονται στην Ρωσία, την Πολωνία, το Λονδίνο, την Γλασκώβη, την Βουδαπέστη, την Ρώμη, την Κοπεγχάγη, την Βιέννη και στο Κίεβο, με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει έλεγχος απόδειξης εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19.
Τέλος, πολλά μπαρ και εστιατόρια θα διαθέσουν γιγαντιαίες οθόνες, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα όρια χωρητικότητας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι καθώς και τις πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας.