Μια στις 3 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (36%) είδε τον τζίρο της να μειώνεται το 2018 αλλά το 28% διαπίστωσε αύξηση του κύκλου εργασιών σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΕΒΕΘ σε δείγμα 160 επιχειρήσεων της πόλης.
Σχεδόν 6 στις 10 κράτησε σταθερές τις θέσεις εργασίας, μια στις 5 (22%) έκανε προσλήψεις και το 18% απολύσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι τα φορολογικά βάρη και έπονται κατά σειρά σπουδαιότητας η ρευστότητα, η μείωση του τζίρου, οι επισφάλειες από πελάτες και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. "Υπέστη καθίζηση η οικονομία της περιοχής και παρά τη σταθεροποίηση δεν βλέπουμε τάση ανάταξης", σημείωσε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης. Αντίθετα διέκρινε μια πόλωση προς τα άκρα, είτε σε μια πολύ καλή πορεία, είτε προς μια πορεία ανόδου. "Η αγορά κινείται με δυο διαφορετικές ταχύτητες. Γίνονται ανακατατάξεις, κάποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πορεία ανόδου και κάποιες συνεχίζουν την πορεία της κάμψης. "όσες επιχειρήσεις έχουν εξαγωγές, έχουν και πιο αισιόδοξη προοπτική, για όσες είναι στραμμένες στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα" πρόσθεσε.
Προβλέψεις
Για το επόμενο τρίμηνο μια στις 3 επιχειρήσεις (34%) προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες, το 32% και ότι θα αυξηθούν και το 29% ότι θα μειωθούν. Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους: το 34% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο το 35% ότι θα κινηθεί όπως το 2018 και το 27% πιστεύει στο κάθε φέτος και χειρότερα. Δυο στις 3 επιχειρήσεις θα διατηρήσουν αμετάβλητο το προσωπικό τους και σχεδόν μια στις 6 (16%)Θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Τράπεζες
Το 28% περιμένει δυσμενέστερους όρους δανεισμού από τις τράπεζες για το επόμενο τρίμηνο, το 40% τους ίδιους και μόλις 6% αισιοδοξεί ότι θα δανειστεί με καλύτερους όρους. Το 38% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι η ρευστότητα θα μειωθεί το επόμενο τρίμηνο.