Εκεί που η φύση αποθεώνεται και η άγρια ζωή αποκτά μεγάλη αξία βρίσκεται το Δέλτα του Έβρου! Ένας μοναδικής ομορφιάς τόπος, όπου συναντάς ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας φύσης. Ένας υδροβιότοπος που προσφέρει σπίτι και τροφή σε κάθε είδους πουλιά, ψάρια, αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.
Ο χειμώνας όμως συνήθως είναι δριμύς και οι συχνοί παγετοί αναγκάζουν τα ζώα να μετακινούνται και προς τις καλλιεργήσιμες περιοχές προς αναζήτηση τροφής.
Τα τελευταία χρόνια δε, άγρια άλογα που διαβιούν στο Δέλτα, έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες παραγωγών της περιοχής. Αγέλες άγριων αλόγων εμφανίζονται στα χωράφια και συχνά... δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους.
Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, τα άλογα αυτά δεν έρχονται από τις γειτονικές χώρες αλλά είναι εγκαταλειμμένα άλογα της περιοχής από τους πρώην ιδιοκτήτες τους.
«Τα άλογα αυτά δεν είναι ούτε δεσποζόμενα, ούτε αδέσποτα. Είναι παρατημένα ζώα. Κάποτε είχαν ιδιοκτήτη και μάλιστα καταχωρούνταν και στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Κάποια στιγμή ωστόσο εγκαταλείφτηκαν, αφέθηκαν ελεύθερα και τώρα έχουν μεταβληθεί σε άγρια, κάτι που είναι πολύ λογικό. Είναι ωστόσο πια κομμάτι του υδροβιότοπου στο Δέλτα», λέει.
Πρόκειται για περίπου 500 άγρια άλογα, με βάση τις μαρτυρίες των αγροτών της περιοχής, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των άγριων αυτών αλόγων δεν είναι γνωστός. Τα ζώα αυτά, επειδή δεν έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα. Συμβιώνουν και με άλλα άγρια ζώα της περιοχής, όπως τσακάλια ή λύκους και έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες τους.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η βλάστηση είναι μειωμένη, τα άλογα ψάχνουν για τροφή και φτάνουν ακόμα και στα χωράφια των αγροτών για να τη βρουν. «Δεν είναι τόσο ότι τρώνε από τα καλλιεργημένα χωράφια, όσο το ότι ορμούν και τσαλαβουτάνε στις πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τον χειμώνα δεν είναι καλός ο καιρός και τα νερά της βροχής λιμνάζουν στα χωράφια. Τα άλογα εισβάλλουν σε αυτά, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο διάβα τους. Το καλοκαίρι που έχει πυκνή βλάστηση στο Δέλτα, τα άλογα δεν εμφανίζονται στις ιδιοκτησίες των αγροτών, γιατί βρίσκουν πολύ εύκολα τροφή», εξηγεί ο κ. Αλεξανδρής.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για καλλιέργειες μηδικής και ρυζιού. Από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το ζήτημα με τα άλογα, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από τους αγρότες στις αρμόδιες αρχές, ώστε να αντιμετωπιστεί.
Να ενταχθεί η ορολογία «Άγρια Άλογα» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο σχετική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, στην οποία περιέγραψε τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής και που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Ο λόγος την περιοδικότητας του φαινομένου, σύμφωνα με τους αγρότες, οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και η οποία ωθεί τα άλογα σε ανεύρεση τροφής εκτός του βιοτόπου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Πέτροβιτς πρότεινε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών από εισβολές άγριων ζώων (αλόγων) και σε περιοχές NATURA, πέρα αυτών που προβλέπονται για τις περιοχές της ζώνης RAMSAR. Επιπλέον, ζήτησε να ενταχθεί στην ορολογία του κανονισμού και ο όρος «Άγρια Άλογα» που διαβιούν ελεύθερα σε προστατευόμενους βιοτόπους.
Σε απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΕΛΓΑ, αναφέρει ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός σε μια τέτοια τροποποίηση στην επόμενη αναθεώρηση του κανονισμού υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης τάχθηκε υπέρ αυτής της κίνησης του αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο, τόνισε πως ως Σύλλογος δεν συμμερίζονται την λύση της οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, την οποία και χαρακτήρισε “εύκολη”. «Δεν ζητάμε οικονομική ενίσχυση. Καλώς ή κακώς το ζήτημα έχει προκύψει. Δεν μπορούμε να βρούμε τους πρώην ιδιοκτήτες των αλόγων και να τους τιμωρήσουμε. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, αρχικά, να γίνει μια καταγραφή των ζώων αυτών, ώστε να ξέρουμε για τι αριθμό μιλάμε και κυρίως να τα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο», είπε.
Η προστασία των αλόγων πάνω απ’ όλα - Ένας ειδικά διαμορφωμένος και οικολογικά περιφραγμένος χώρος η λύση
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) για να υπάρξει μέριμνα και φροντίδα για τα ζώα. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος 200 – 300 στρεμμάτων με μια οικολογική περίφραξη, ώστε να μπορούν να ζουν εκεί τα άλογα, να σιτίζονται αλλά και να προστατεύονται. Πάνω απ’ όλα υπάρχει το φιλοζωικό αίσθημα. Πρέπει να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα ζώα αυτά κι έτσι προστατεύουμε και τις ιδιοκτησίες των αγροτών. Τα άλογα είναι μέρος του περιβάλλοντος της περιοχής, έχουν ιδιαίτερη άγρια ομορφιά μέσα στον υδροβιότοπο και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε».
Αυτό το «πλήγμα» των γεωργικών καλλιεργειών μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει και εν δυνάμει μια προοπτική ανάπτυξης της τουριστικής προβολής του αγροτουρισμού και της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα στον Έβρο. Μένει όμως να διασφαλιστούν οι συνθήκες της ομαλής και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων με την άγρια ζωή.