Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και οι ακρίτες στον Έβρο, με τις ροές μεταναστών να αυξάνονται και τις κινήσεις στην τουρκική πλευρά να θυμίζουν όσα έγιναν στα επεισόδια του 2020.
Οι συνοριοφύλακες και οι κάτοικοι βλέπουν καθημερινά ομάδες μεταναστών να κινούνται στον ποταμό υπό την καθοδήγηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Οι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ οι τουρκικές αρχές φαίνεται να δοκιμάζουν τις αντοχές της Ελλάδας.
Από την άνοιξη οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται στον Έβρο λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Ο Αύγουστος που φεύγει καταγράφεται ως ο χειρότερος μήνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την στάθμη του νερού στον ποταμό να έχει πέσει σχεδόν σε όλο το μήκος και τους διακινητές να μεταφέρουν μετανάστες από όλα τα περάσματα. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μόνο μέσα στον Αύγουστο επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο τουλάχιστον 25.000 παράτυποι μετανάστες.
«Είμαστε επί ποδός και σε ‘κόκκινο’ συναγερμό συνεχώς. Η στάθμη του νερού επιτρέπει το ποτάμι να είναι προσβάσιμο σχεδόν σε όλο το μήκος του» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.
Στις Φέρες οι κάτοικοι καθημερινά βλέπουν να περνούν από μπροστά τους ομάδες μεταναστών. «Είναι η χειρότερη περίοδος αυτή που διανύουμε. Τα νερά στον ποταμό είναι σε τέτοιο επίπεδο που περνούν περπατώντας. Ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας, κάθε πρωί καταλαβαίνουμε πόσοι πέρασαν από τις πατημασιές που βλέπουμε» λέει ο Αθανάσιος Πεμούσης, πρόεδρος κοινότητας Φερών.
Ο δάχτυλος της Τουρκίας
Το τελευταίο διάστημα, συνοριοφύλακες και κάτοικοι διακρίνουν κινήσεις στην τουρκική πλευρά που τους θυμίζει όσα έγιναν το 2020. Μαρτυρίες και βίντεο ντοκουμέντο με την τουρκική στρατοχωροφυλακή να διαχειρίζεται τις ομάδες μεταναστών αυξάνουν την επαγρύπνηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. «Φαίνεται καθαρά ότι οι τουρκικές αρχές μεθοδικά καθοδηγούν τις ομάδες μεταναστών. Βλέπουμε να τους μετακινούν σε διάφορα σημεία και τους σιγοντάρουν για να περάσουν απέναντι» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. «Το σκηνικό στον Έβρο θυμίζει όσα ζήσαμε το 2020. Οι μετανάστες κινούνται είτε με την ανοχή είτε με την παρότρυνση και με οργανωμένες επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών» συμπληρώνει ο κ. Καλακίκος.
Εκτός από την επιφόρτιση των μεταναστών, εκτιμάται ότι οι τουρκικές αρχές θέλουν να δοκιμάσουν ξανά τα όρια των Ελλήνων και βολιδοσκοπούν τις δυνάμεις του στρατού. «Δοκιμάζουν όλα τα σενάρια και μετακινούν τους μετανάστες σε πολλά σημεία. Έτσι, δοκιμάζουν τον στρατό, τις δυνάμεις και την ετοιμότητα μας . Χρησιμοποιούν τους άμαχους μετανάστες για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Καταβάλουν κάθε προσπάθεια στα 120 χλμ. της συνοριακής γραμμής, όπου δεν υπάρχει φράχτης» αναφέρει ο δήμαρχος Σουφλίου.
«Δείχνει τον δρόμο η τουρκική στρατοχωροφυλακή στους μετανάστες. Υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν» λέει ο πρόεδρος κοινότητας Φερών Αθανάσιος Πεμούσης. Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι οι τουρκικές αρχές όχι απλά μετακινούν τις ομάδες σε περάσματα αλλά ότι αυτές τις οδηγούν και στους διακινητές. «Στις μαρτυρίες τους οι 38 Σύριοι που πέρασαν μια εβδομάδα σε νησίδα, λένε ότι οι τουρκικές αρχές τους οδήγησαν στους διακινητές για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος» επισημαίνει ο Παναγιώτης Χαρέλας.
Αναγκαία η επέκταση του φράχτη
Στην τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου. Μάλιστα, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.
Η συνοριογραμμή του Έβρου επεκτείνεται σε 180 χλμ. και σήμερα ο φράχτης καλύπτει μόνο τα 38 χλμ. Ο φράχτης επεκτάθηκε σε επιπλέον 27 χλμ. πριν ενάμιση χρόνο, ενώ άμεσος στόχος είναι να υπάρξει επέκταση σε επιπλέον 80 χλμ.
«Σίγουρα θα βοηθήσει η επέκταση του φράχτη, καθώς θα υπάρχουν κάμερες και θα παρακολουθούνται τα πάντα. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από τον φράχτη» σημειώνει ο πρόεδρος κοινότητας Φερών Αθανάσιος Πεμούσης. Ήδη ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά για χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να μπουν παράνομα στη χώρα και έχει μειώσει τις εισόδους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου. «Ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών. Η επέκταση του θα βοήθησε ακόμα περισσότερο τις ελληνικές αρχές και τον στρατό που σε καθημερινή βάση αποτρέπουν τις παράνομες εισόδους. Είναι σημαντικό ότι πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν μεγάλη εμπειρία» τονίζει ο Παναγιώτης Καλακίκος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.08.2022