ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι λέξεις η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Νίκος Οικονόμου06 Σεπτεμβρίου 2020

Με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση, αλλά και με ένα σαφές μήνυμα ειπωμένο από τον πρωθυπουργό απαντά η Ελλάδα στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

«Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μία, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές», σημείωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Δίνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο την απάντηση της Ελλάδας στο σκηνικό που έχει στηθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το Διεθνές Δίκαιο», ενώ εγκάλεσε την Τουρκία για ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Όλα αυτά σε μία περίοδο όπου τα επεισόδια είναι τις περισσότερες φορές διπλωματικά και λιγότερα επιχειρησιακά. Το πιο πρόσφατο ξεκίνησε με τη βιαστική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος μέσω Τwitter υποστήριξε ότι «μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo».

Η ελληνική πλευρά έσπευσε να τον διαψεύσει, καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε πολύ περισσότερο με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Η σπουδή Στόλτενμπεργκ ίσως να οφείλεται και σε πιθανές αμερικανικές πιέσεις για τη δραστηριοποίηση της Συμμαχίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή κινητοποιείται και ο γερμανικός παράγοντας με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ενδεικτική των εντατικών προσπαθειών για να πέσουν οι τόνοι είναι η νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε την Πέμπτη νέα τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την ‘εγωιστική’ και ‘άδικη’ συμπεριφορά της Ελλάδας», στρέφοντας τα βέλη του προς το Παρίσι.

Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στο τελευταίο briefing: «Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία, όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο, όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή, ενώ του παρέδωσε επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην οποία τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και οι απειλές που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Έπεται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που συγκαλεί ο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, ενώ είναι πιθανό το πρωί της ίδιας ημέρας να υπογραφεί η συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας από τους δύο ηγέτες στο Παρίσι.

Ο… πόλεμος με τον κορονοϊό

Στο μέτωπο του κορονοϊού στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χώρα μας, παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που είχαμε κατά τον Αύγουστο, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.

«Έχουμε ήδη πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται σχετικά ότι, ιστορικά στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Έτσι, έχουμε βελτιωθεί πολύ και στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παγκόσμια κατάταξη» σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού κατά την τελευταία σύσκεψη για τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη τη χώρα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων. Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Η επόμενη ημέρα

Για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη έμφαση στο μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν νέες δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αξιοκρατική στελέχωση του Δημοσίου, το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την περιστολή του λαθρεμπορίου. Ακόμη για τον Κώδικα για τη Διευθέτηση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και συνιστά ένα συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη, του προβλήματος του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.