Είναι ένας διάλογος που έφτασε σε μας από τα αρχαία χρόνια και που μας συγκλονίζει πάντα σαν την πρώτη φορά , όταν τον διαβάσαμε στην Ιστορία της Δ΄Δημοτικού:
-Γράψε στο όστρακό μου το όνομα του Αριστείδη, διότι δεν ξέρω να γράφω.
-Ευχαρίστως αλλά γιατί θέλεις να εξοστρακιστεί ο Αριστείδης;
-Έχω κουραστεί να ακούω να τον λένε ‘’Δίκαιο’’!
Ο Αριστείδης τιμωρήθηκε με πάνω από έξι χιλιάδες όστρακα. Ένα από αυτά ήταν γραμμένο με το χέρι του.
‘’Δημοκρατία’’, όπως έγραψε ο Τζόρτζ Μπέρναρντ Σο στο γνωστό αφορισμό του ‘’είναι το πολίτευμα που μας εξασφαλίζει το ότι δεν πρόκειται να μας κυβερνήσουν άνθρωποι καλύτεροι από αυτούς που μας αξίζουν’’!
Αυτά όμως μπορούν να τα λένε οι καλλιτέχνες, οι λογοτέχνες, οι διανοούμενοι και όχι οι πολιτικοί ή εμείς οι απλοί πολίτες καθώς φαίνεται να μας συνδέει μια ανομολόγητη ‘’συνομωσία’’. Ούτε εμείς ρωτάμε, αφού δεν μας συμφέρει, ούτε αυτοί απαντούν βεβαίως, στο ερώτημα ‘’πως συμβαίνει κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει στην εξουσία μετά Βαΐων και Κλάδων να φεύγει, πρόωρα ή πλήρης ημερών, καταπτοημένη, κακόφημη και ‘’μαυρισμένη’’ από αυτούς που την αποθέωναν; Έλα , ντε!
Τα γράφω αυτά διότι, όπως θα συμβαίνει και στις δικές σας παρέες, αυτό τον καιρό, έρχεται και δεσπόζει στις συζητήσεις το θέμα της ηθικής στην πολιτική.
Συμβαίνει, όμως και στις καλύτερες κυβερνώσες ‘’οικογένειες’’ του πλανήτη : Ο ισχυρός ηγέτης και οι συν αυτώ , συχνά ξεχνούν ότι κυβερνούν σύμφωνα με τους νόμους, ότι κυβερνούν ανθρώπους και ότι δεν θα κυβερνούν αιωνίως. Η ανικανότητα της αντιπολίτευσης, το ασύγγνωστο ελάττωμα του αυτοθαυμασμού των ηγετών, η απάθεια των πολιτών και η ίδια η ‘’Κίρκη’’ η εξουσία που εξευτελίζει τους ανθρώπους , φέρνουν εξοργιστικές αυθαιρεσίες.
Γι αυτό και στην αρχαία Αθήνα είχαν βρει το πολιτικό μέτρο του εξοστρακισμού. Ο Κλεισθένης το σκέφτηκε και το επέβαλε: Γίνονταν μυστική ψηφοφορία για το ποιος θα πρέπει να εξοριστεί για δέκα χρόνια. Αν το όνομα ενός ισχυρού δημόσιου άνδρα βρίσκονταν γραμμένο σε 6.000 ‘’όστρακα’’- θραύσματα αγγείων, λένε-αυτός έπρεπε να φύγει από την Αθήνα!
Έτσι όμως έφυγαν και ο νικητής της Σαλαμίνας Θεμιστοκλής και ο στρατηγός και πολιτικός Αριστείδης γνωστός στην εποχή του ως ‘’Δίκαιος’’.
(Το μέτρο του εξοστρακισμού το κατήργησαν τελικά στην αρχαία Αθήνα όταν το είχαν υπερεκμεταλλευθεί διάφοροι δημαγωγοί για να εξουδετερώνουν τους εκάστοτε πολιτικούς τους αντιπάλους).
Τη δημοκρατία τη σέβεσαι, την υπηρετείς όσο μπορείς και δεν ξεχνάς ότι είναι μια διαρκής άσκηση και όχι ετοιμοπαράδοτη ‘’γνώση’’ που διακινούν οι δημαγωγοί.
*Ενα παλιό μου άρθρο που το βρήκα πολύ επίκαιρο. Εσείς;