ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξωτερική πολιτική: Τα τρία κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού

Εύρης Τσουμής17 Μαρτίου 2024

Τα βαρύ χαρτί της εξωτερικής πολιτικής και της καλής εικόνας που έχει οικοδομήσει η χώρα ρίχνει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Τρεις συναντήσεις που έχει στην ατζέντα του ενδυναμώνουν το προφίλ του και εδραιώνουν την πολιτική του κυριαρχία.

Τον Απρίλιο και το Μάιο θα επισκεφθεί Λευκό Οίκο και Άγκυρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ σήμερα Κυριακή αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο μέλος μιας ολιγομελούς ομάδας ευρωπαίων ηγετών για διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αιγυπτιακή ηγεσία για το μεταναστευτικό.

Στο Κάιρο

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (το Βέλγιο έχει την ευρωπαϊκή προεδρία), ταξιδεύουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο μία συμφωνία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η ομάδα των ευρωπαίων ηγετών έχουν στις αποσκευές ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 7,4 δισ. ευρώ ώστε να σταματήσουν να έρχονται καράβια με μετανάστες από τις αιγυπτιακές ακτές στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα βρεθούν ο κ. Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι, οι χώρες των οποίων δέχονται και την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί εξαιρετική σχέση. Η συμβολή της Ελλάδας στην κίνηση αυτή θεωρείται καθοριστική, καθώς η χώρα μας ήταν που επέμεινε να οικοδομηθεί μία εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο.

Στον Λευκό Οίκο

Κομβικής σημασίας είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Καναδά και η ΗΠΑ και η νέα συνάντησή του στο Λευκό Οίκο στις αρχές Απριλίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον «Μπαιντενόπουλο», όπως τον αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης εξαιτίας της πολύ καλή σχέσης που έχει με την Ελλάδα.

Και για τους δύο το μομέντουμ είναι κρίσιμο. Ο Τζο Μπάιντεν που έχει εκλογές μπροστά του επιθυμεί την ενεργό υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας. Ο κ. Μητσοτάκης που επίσης έχει ευρωεκλογές μπροστά του ζητά την ενεργό εμπλοκή της ομογένειας μέσω της επιστολικής ψήφου.

Για τις δύο πλευρές οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις όχι μόνο για την οριστικοποίηση του ραντεβού αλλά και για την ατζέντα της συζήτησης και των συμφωνιών που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι σε ιστορικό υψηλό, τα εξοπλιστικά και ενεργειακά ζητήματα. Επίσης θα τεθούν επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά με δεδομένο το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, με την Ελλάδα να εμπλέκεται ενεργά στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου θα βρεθεί στον Καναδά και θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της απελευθέρωσης ενώ θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενώ στις 27 Μαρτίου πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ. Στις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για την απελευθέρωση.

Στην Άγκυρα

Για το νέο ραντεβού τους ετοιμάζονται Μητσοτάκης και Ερντογάν αυτή τη φορά στην Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ προγραμματίζεται κι ακόμα ένα τετ-α-τετ για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην ατζέντα της συνάντησης του Μαΐου δεν περιλαμβάνεται το θέμα της ΑΟΖ, αλλά έχουν μπει μια σειρά άλλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η συνδρομή Πολιτικής Προστασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τρεις μήνες μετά τη διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων καλής γειτονίας, που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αθήνα και Άγκυρα εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα μεταξύ 8 και 18 Μαΐου με τη διαδικασία των επαφών και των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές να προχωράει βήμα-βήμα και σε διαφορετικά επίπεδα. Ήδη, σε διπλωματικό επίπεδο ξεκίνησε η προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες τον με την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Burak Akçapar, σε συνάντηση που είχαν, να βάζουν τις πρώτες πινελιές για την ατζέντα που θα απασχολήσει τις δύο ηγεσίες.

Αν και οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, τόσο η πρέσβης Παπαδοπούλου όσο και ο πρέσβης Akçapar συμφώνησαν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται οι δηλώσεις αξιωματούχων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο καλό κλίμα των δύο χωρών. 

Οι δύο εντεταλμένοι εκπρόσωποι Αθήνας και Άγκυρας συμφώνησαν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας, όπως είναι η Πολιτική Προστασία και το Μεταναστευτικό.

Μέχρι το τετ-α-τετ του Μαΐου πάντως έχουν να γίνουν κι άλλα ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στις 15 Απριλίου θα συναντηθούν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστας Φραγκογιάννης για ένα θετικό σχέδιο κοινής δράσης για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Στις 22 Απριλίου θα ακολουθήσει η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Αθήνα.

Πριν από αυτά όμως υπάρχει άλλη μία κρίσιμη ημερομηνία που μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή στάσης στην τουρκική πλευρά. Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιούνται στην Τουρκία οι δημοτικές εκλογές με το κλίμα να είναι εκρηκτικό σε κάποιες πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιου του ΑΚΡ, ενώ σε ντέρμπι αναμένεται να εξελιχθεί και η αναμέτρηση των υποψηφίων του κόμματος του Ερντογάν με τους αντιπάλους τους στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, τη Μερσίνη, την Αττάλεια και την Αντιόχεια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.