ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Express: Η κυβέρνηση Στάρμερ θέλει να επιστρέψει με δανεισμό στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

MakThes Team29 Ιουλίου 2024

Επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα με δανεισμό και επαναπροσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Express.

Η κυβέρνηση έχει «αμβλύνει» την επίσημη θέση της κατά του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα, καθώς ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τους εταίρους της ΕΕ.

Ο 61χρονος σερ Κιρ Στάρμερ θέλει να αμβλύνει τη στάση της χώρας του σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, αναφορικά με την κυριότητα των γλυπτών. 

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή, ο νέος υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ έδωσε «νέο τόνο» στο ζήτημα, αναβάλλοντας την απόφαση για το αν τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα απομονωθούν στο Βρετανικό Μουσείο.

Έπαινοι Μπράιαντ στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού επαίνεσε τις προσπάθειες του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Απευθυνόμενος σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επαίνεσε τον πρόεδρο του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος έχει επιδιώξει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με την Ελλάδα για το θέμα. 

«Οι αποφάσεις όσον αφορά τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και του δανεισμού αντικειμένων από τις συλλογές, λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, σύμφωνα με το νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το μουσείο είναι διαχειριστικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει κάνει συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς για το θέμα αυτό, αναζητώντας μια παραγωγική συνεργασία. Εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το Βρετανικό Μουσείο πάνω στο ζήτημα του δανεισμού διεθνώς και καλωσορίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο V&A, καθώς και το Manhyia Palace Museum της Γκάνα», είπε χαρακτηριστικά ο Κρις Μπράιαντ. 

Βέβαια, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού διαμήνυσε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.