ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Βενιζέλος στο 4ο Thessaloniki Summit: Η κυβέρνηση να γεφυρώσει το χάσμα στην οικονομία

Δήμητρα Μακρή15 Νοεμβρίου 2019


Σε επτά σημαντικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αθανάσιου Έλλις κλήθηκε να απαντήσει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit.

Τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν αφορούσαν από την ελληνική εσωτερική πολιτική και τις 100+ ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τη συνθήκη των Πρεσπών και την Ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η συζήτηση ξεκίνησε φυσικά με αναφορά στην επιστροφή του πρώην υπουργού στα πανεπιστημιακά έδρανα με τον κ. Βενιζέλο να λέει πως ναι μεν ήταν συγκινητική στιγμή αλλά ο ίδιος ποτέ δεν έχασε -και δεν χάνεται- η ιδιότητα του πολίτη που ασχολείται με τα κοινά. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση με τον πρώην υπουργό να απαντά πως απουσιάζει από αυτή την κρίση. Ανέφερε ωστόσο πως η εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή καθώς κινείται στο δημοσιονομικό πλαίσιο της προηγούμενης αλλά πως θα πρέπει να εφαρμόσει τη δική της. Πως κανονικά και βάσει ΕΕ θα έπρεπε να υπάρξει στο Σύνταγμα αναφορά σε δημοσιονομικούς όρους. Όπως επίσης να υπάρξουν διατάξεις και για την ποινική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την εικόνα της κυβέρνησης και ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι καλή και πως προσπαθεί να φτάσει στο επίπεδο των τελευταίων ημερών του 2014. Ωστόσο, υπάρχει μια αποκόλληση σφαιρών την οποία η κυβέρνηση πρέπει να γεφυρώσει κι αυτή αφορά τη χρηματοοικονομική σφαίρα και την πραγματική. Πρέπει να ακολουθήσει μια φιλοεπενδυτική πολιτική η οποία όμως δεν θα μείνει σε επενδύσεις τύπου Ελληνικού αλλά θα είναι οριζόντια. Αναφέρθηκε στις τράπεζες και είπε ότι ουσιαστικά γίνεται ό,τι προβλεπόταν το 2015.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την πρόσφατη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη χώρα και απάντησε πως η σχέση αυτή λόγω των εφοπλιστών υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, πως οι διμερείς σχέσεις ήταν πάντα καλές αλλά πως θα πρέπει πάντα να τις βλέπουμε υπό γεωπολιτικο και γεωστρατηγικο πρίσμα. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, επισήμανε ο πρώην υπουργός, το θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενταχθήκαμε μαζί στο ΝΑΤΟ το1952, πως δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Τουρκία αλλά πως έχουμε τη δική μας γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία και πως πρέπει να κάνουμε ουσιαστικά δυο πράγματα: Να αποκτήσουμε μια κοινή εθνική στρατηγική με την Κύπρο και να μην πάει χαμένη η ευκαιρία του Βερολίνου. Να αποφασίσουμε εμείς που θέλουμε να πάμε -κι αν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ξέρουμε αν μπορούμε να αποδεχθούμε το δεδικασμένο του.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, θα πρέπει να δείξουμε στο εσωτερικό την αλληλεγγύη μας προς τα νησιά. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι αφορά εσωτερική κατανάλωση λόγω των δημοτικών εκλογών που επίκεινται και των προεδρικών αλλά και λόγω του φόβου του αλβανού μετανάστη - το αντίστοιχο του πολωνού υδραυλικού που οδήγησε στο Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε, τέλος, ότι το μήνυμα για διεύρυνση ουσιαστικά εστάλη από εκείνες τις δυνάμεις που σταμάτησαν το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να ακολουθήσει μια σταθερή πολιτική, να μην μεταλλάσσεται από αλαζονική σε μίζερη κάτι που γίνεται πολύ εύκολα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.