ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας - Να επικρατήσει πιο σοβαρός πολιτικός διάλογος

MakThes Team27 Απριλίου 2023

Ξεκάθαρα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τάσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και κατά το πρότυπο συνεργασίας στο οποίο συμμετείχε με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, διαπιστώνει ωστόσο σήμερα λόγο «με δύο αφηγήματα» εκ μέρους της ΝΔ και λόγο που φτάνει τα όρια της ιστορικής ύβρεως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, όταν του αποδίδει πρόθεση συνεργασίας με το κόμμα Βαρουφάκη και διακινδύνευσης της χώρας. Ζητεί επίσης να επικρατήσει πιο σοβαρός πολιτικός διάλογος και εκτιμά ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη ένα μοντέλο διακυβέρνησης προσωποκεντρικό, ηγεμονικό και αυταρχικό.

«Αν η ΝΔ αποδίδει τόση σημασία σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε η συμπεριφορά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του να είναι πιο ευγενής, πιο κομψή, πιο προσεκτική και όχι να ζούμε εδώ και ένα χρόνο τώρα, λόγω υποκλοπών, αυτή την ένταση η οποία αναπαράγεται και προεκλογικά στο ύφος με το οποίο αντιμετωπίζεται το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει τίτλους τιμής στην σωτηρία της χώρας και να λες ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του, προκειμένου να ξανατεθεί υπό διακινδύνευση η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Αυτό είναι ύβρις ιστορικά, που ξεπερνά τα όρια της συκοφαντίας. Είναι ιστορική ύβρις. Διότι πρέπει να σέβονται όλοι τη συνεισφορά κάθε κόμματος, σε αυτό που σημαίνει Ελλάδα εντός ευρώ, εντός Ευρώπης και εντός Δύσης. Είναι βαθιά προσβλητικό και δείχνει ότι δεν σέβεσαι τις ευαισθησίες ενός χώρου», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παρότι ο ίδιος δεν είναι πλέον ένας ενεργός πολιτικός, θεωρεί καθήκον του να αναδεικνύει τα σημεία της σύγκλισης και της συναίνεσης μεταξύ των τριών κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) και φέρνει ως παράδειγμα απαραίτητης συνεννόησης τα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της συνταγματικής αναθεώρησης (η οποία απαιτεί 180 ψήφους) ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις. «Θεωρώ ότι διατυπώνω έναν λόγο, τον οποίο μπορεί να παρακολουθήσει και όλη η ΝΔ και θα χαιρόμουν αν τον παρακολουθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι καθήκον μου να αναδεικνύω τα σημεία σύγκλισης και της συναίνεσης» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι «θέλουμε συναίνεση και για την εξωτερική πολιτική και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, οπότε απαιτείται σε αυτά και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος, εκτιμά ότι «ο βαθμός συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον βαθμό διαφωνίας», και υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ως κόμμα πλειοψηφικό, είναι τώρα το τρίτο κόμμα, που καλείται να παίξει ένα ρόλο που πρέπει να τον επινοήσει. «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα, να είναι απλός εγγυητής. Πρέπει να έχει μια στρατηγική ικανότητα να επιβάλλει μια γραμμή η οποία να αλλάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αλλάζει η ελληνική πολιτική ζωή. Με αυτή την έννοια, πράγματι υπάρχουν πολλοί που θέλουν μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά και πάρα πολλοί που αντιλαμβάνονται ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη νομιμοποίηση, είναι ικανή να διαμορφώσει ακόμη μεγαλύτερες συναινέσεις και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επόμενων δύο τριών ετών, τα οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολα από τα προηγούμενα τέσσερα, που φαινομενικά ήταν δύσκολα αλλά ήταν εύκολα τελικά γιατί δεν λειτούργησαν οι δημοσιονομικοί καταναγκασμοί και οι κυβερνήσεις είχαν την ευκολία πολλών παροχών και δεν είχαμε και μείζονα διακυβεύματα στην εξωτερική πολιτική, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα είχε κάνει μια σταθερή επιλογή», υπογραμμίζει για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

Διακυβεύματα των εθνικών εκλογών

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στα διακυβεύματα ενόψει των εθνικών εκλογών τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά την δεύτερη, εφόσον υπάρξει, εκλογική αναμέτρηση και ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση «πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος». Υπογραμμίζει ότι αν το άθροισμα των εδρών δεν υπερβαίνει την πλειοψηφία των 151, είναι μάταιο να αναζητηθεί ένα σχήμα συνεργασίας, αν όμως από τις πρώτες εκλογές συγκροτείται πλειοψηφία μέσω συνεργασιών είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακάμψεις αυτή τη διαδικασία η οποία προβλέπεται και από το Σύνταγμα. «Αλλά τα ερωτήματα θα επαναληφθούν και υπό συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, απαντώντας στο ερώτημα αν ο όρος που θέτει αυτή την ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνει: «Θεμιτοί είναι όλοι οι όροι που εναρμονίζονται με το σχηματισμό των δυνάμεων και που έχουν πιθανότητα να ευδοκιμήσουν».

«Θέτω έναν όρο σε μια μετεκλογική διαπραγμάτευση αν ο συσχετισμός των δυνάμεων μού το επιτρέπει να το πετύχω τον πετυχαίνω ή καλλιεργώ τις πιθανότητες να τον πετύχω. Αν ο συσχετισμός δεν μου επιτρέπει, όλοι είναι εγκλωβισμένοι στην υποχρέωση να συνεισφέρουν στην διακυβέρνηση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ιστορικό επιχείρημα ότι σήκωσε δυσανάλογο βάρος την περίοδο 2010 - 2019 και υπέστη δυσανάλογες επιπτώσεις και τώρα δικαιούται να λέει ότι συνεισέφερε πάρα πολλά, οπότε ελάτε και τα άλλα δύο κόμματα, που βγήκατε ακέραια από αυτή τη δοκιμασία, να συνεισφέρετε στην εθνική προσπάθεια», προσθέτει.

Αναγκαία η κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην περίοδο της κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος και τονίζει σε συσχετισμό με τις σημερινές συνθήκες: «Εγώ αποδέχθηκα να γίνει ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς απεδέχθη μια αντίληψη για τον ρόλο του πρωθυπουργού που είναι τελείως διαφορετική από την αντίληψη ενός μονοκράτορα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την απόλυτη εξουσία, δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν άλλο παράγοντα στην πραγματικότητα, ούτε τους βουλευτές, ούτε το υπουργικό συμβούλιο γιατί είναι ο επικεφαλής όλων. Μιλάμε για δυο διαφορετικά μοντέλα πρωθυπουργών και κυβερνήσεων και τα επιτρέπονται αλλά πάντως στην Ευρώπη κυριαρχεί το μοντέλο ενός πρωθυπουργού που συνεργάζεται και περιορίζεται από αντίβαρα». Επικαλείται στο σημείο αυτό, το βρετανικό σύστημα και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως εμείς στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από ένα μοντέλο πιο προσωποκεντρικό, ηγεμονικό, πιο συγκεντρωτικό, πιο αυταρχικό που κηδεμονεύει το σύνολο του δημόσιου βίου ένας άνθρωπος όσο καλός και να είναι, όσο νομιμοποποιημένος κι αν είναι δημοκρατικά.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρεται επίσης στον προεκλογικό λόγο της ΝΔ, ο οποίος, όπως, λέει έχει δύο αφηγήματα, και ζητεί να επικρατήσει ένας πιο σοβαρός πολιτικός διάλογος.

«Τώρα η χώρα είναι ασφαλής, άρα δεν μπορούμε και να απειλούμε και να απειλούμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι το οποίο είναι έκτακτο και άρα πρέπει να υποχωρήσουν οι απαιτήσεις μας και να γίνουμε ολιγαρκείς επειδή υπάρχει κίνδυνος. Η όλα είναι καλά και ασφαλή και πρέπει αυτό να είναι η βασική μας παραδοχή ή όλα είναι επισφαλή και εύθραυστα οπότε πρέπει να δούμε με ποιες πολιτικές συνθήκες θα τα κάνουμε να είναι ασφαλή και στέρεα. Δεν πρέπει να λέμε και τα δύο ταυτοχρόνως. Άρα έχουμε έναν πολιτικό λόγο ο οποίος παρουσιάζει δύο αφηγήματα ταυτοχρόνως και πρέπει να γίνει λίγο πιο σοβαρός ο ελληνικός πολιτικός διάλογος» είπε.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με Ελληνική Λύση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέει πως δεν το νομίζει να συμβεί κάτι τέτοιο και παρατηρεί σχετικά ότι αυτά είναι αξιακά και ιδεολογικά ζητήματα.

Ελληνοτουρκικά

Στην ενότητα της συζήτησης για την «επόμενη μέρα» από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι είναι επείγον το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδας και της ΑΟΖ και της αξιοποίησης των υφισταμένων ορυκτών πόρων, αλλά και το πιο εύκολο μεταξύ των δύο χωρών. Λέει χαρακτηριστικά: «Αν παρέλθει ο χρόνος, δεν θα έχουν βιωσιμότητα τα οποιαδήποτε εμπορικά σχέδια, άρα πρέπει να κινηθούμε τώρα. Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ υπό συνθήκες αρκετά δύσκολες. Το ευκολότερο ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρυπίδας και της ΑΟΖ».

Προσθέτει ότι το θέμα είναι αν μπορούμε ξανά να προχωρήσουμε τις διερευνητικές επαφές, «οι οποίες δεν έπρεπε να διακοπούν ποτέ». «Πρέπει να επανέλθουμε σε συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα στρατιωτικά, τα αεροναυτικά. Μπορούμε να συνεργαστούμε στα θέματα χαμηλής πολιτικής. Πρέπει να αντιστρέψουμε κατ' αρχάς τη σειρά μεταξύ Κυπριακού και ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε πρώτα την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» παρατηρεί ο κ. Βενιζέλος.

Συμπληρώνει ότι «εμείς θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα κι οι Τούρκοι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των δικών μας εκλογών» και πρέπει να ξεκινήσουμε από την προσέγγιση των ευκολότερων θεμάτων.

«Να ακούγονται τα μεγάλα ζητήματα τα οποία είναι οι μονομερείς τουρκικοί ισχυρισμοί (δηλαδή οι γκρίζες ζώνες, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών) εντός νατοϊκού πλαισίου, αν ξεκινήσουμε από το θεμελιώδες ότι μιλάμε για δύο χώρες κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Να δούμε αν όλο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα πιο δημιουργικό πλαίσιο. Διότι τώρα κινούμαστε μη παραγωγικά, ανακυκλώνοντας όλα τα προβλήματα σε μια διαρκή επανάληψη, ενώ πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο των στερεοτύπων και να δούμε τα θέματα σε μια προοπτική ιστορική, διεθνοπολιτική πάντα με άξονα με διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο, είναι όρος αναγκαίος αλλά όχι επαρκής. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι αναγκαίος αλλά δεν είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.