ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: Ουδείς δικαιούται να προδικάσει τη λαϊκή ετυμηγορία

Βαγγέλης Στολάκης25 Δεκεμβρίου 2022

Το ΠΑΣΟΚ είναι «πανέτοιμο» για τις επόμενες εθνικές εκλογές καθώς οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ εδώ και καιρό, δηλώνει στη «ΜτΚ» η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Η κ. Λιακούλη ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό καλώντας τον να εφαρμόσει άμεσα ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αναφέρεται στο QatarGate και την εμπλοκή Καϊλή σημειώνοντας πως η τελευταία «είχε χαράξει το δικό της δρόμο, μακριά από το ΠΑΣΟΚ», ενώ μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες τονίζει πως «ουδείς δικαιούται να προδικάσει τη λαϊκή ετυμηγορία».

Στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παροχή του market pass, εξαγγελία με την οποία αντιδράσατε. Γιατί;

Με μία ακόμα εντυπωσιακή κυβίστηση, ο πρωθυπουργός διανέμει προεκλογικά κουπόνια στο λαό, αναιρώντας τον εαυτό του και όσα ο ίδιος επέρριπτε στην τέως κυβέρνηση για «προεκλογικά επιδόματα της τελευταίας στιγμής που δίνονται χωρίς ντροπή πριν τις εκλογές», για την ψήφο που «δεν εξαγοράζεται με κουτσουρεμένα αντίδωρα»- τα ακριβή λόγια του λέω. 

Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί κατά πόδας τα πεπραγμένα και το ήθος διακυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου, βουλιάζοντας σε έναν απύθμενο δημοσιονομικό λαϊκισμό και σε μία απροκάλυπτη θεσμική αγυρτεία. Η υποκρισία ξεχειλίζει καθώς, αντί να εφαρμόσει άμεσα ρεαλιστικές λύσεις, όπως έχει προ πολλού προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αρκείται σε επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα». Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πάγια πρακτική, να μην καταψηφίζουμε διατάξεις που προσφέρουν έστω και μισό ευρώ στη χειμαζόμενη κοινωνία, αλλά θα λέμε πάντα την αλήθεια για την ουσία και την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.

Χαρακτηρίσατε μάλιστα το μέτρο ως καθαρά προεκλογικό. Τι αποφάσεις προβλέπετε πως θα πάρει ο πρωθυπουργός στο Μέτσοβο, όπως είπε; «Βλέπετε» κάλπες κοντά και πόσο έτοιμη είναι η Χαριλάου Τρικούπη γι’ αυτές;

Στο βουνό, στο ποτάμι, στη θάλασσα, όπου και αν πάει ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί πια να γλιτώσει από τα πεπραγμένα του. Το πολιτικό του μέλλον, είναι προδιαγεγραμμένο. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη πανέτοιμο για την επικείμενη εκλογική μάχη. Οι «μηχανές» λειτουργούν εδώ και καιρό «στο φουλ», με τον Νίκο Ανδρουλάκη, να έχει δώσει νέο αέρα δυναμικής ανανέωσης στο συλλογικό μας αγώνα, και το Γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο να έχει επιτύχει άλματα στην αφύπνιση στελεχών και οργάνων. 

Οι εκλογές του 2023 μας βρίσκουν ήδη με σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο, με το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό, για μία Ελλάδα αξιοπρέπειας και αυτοπεποίθησης.

Η ακρίβεια είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ποιες οι προτάσεις σας για να αντιμετωπιστεί άμεσα;

Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, για να απαγκιστρωθεί η κοινωνία από τις «συμπληγάδες» της ενεργειακής κρίσης και της δραματικής ακρίβειας. «Φωνάζουμε» εδώ και μήνες για την ανάγκη πλαφόν στις τιμές λιανικής στην ενέργεια, ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια. 

Αναδείξαμε την ανάγκη μείωσης έμμεσων φόρων, αλλά και τη σημασία να διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ολιγοπωλιακές συνθήκες. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για σύσταση «Αρχής Προστασίας Καταναλωτή». 

Σεβόμαστε τους πολίτες, δεν προσβάλλουμε τη νοημοσύνη τους, ούτε διαφημίζοντας «τρύπια» καλάθια «ξεστοκαρίσματος» ούτε κουβαλώντας τελάρα με λάχανα περιστοιχισμένοι από κάμερες και κλοιό «κλακαδόρων». Η δική μας πρόταση είναι τεκμηριωμένη, στοχευμένη, κοστολογημένη και ρεαλιστικά εφαρμόσιμη. Και όλα αυτά, τα παρουσιάζουμε με σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών.

Η υπόθεση Καϊλή οδήγησε σε κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Σας κατηγορεί η κυβέρνηση ότι επιχειρείτε να «χρεώσετε» ένα δικό σας στέλεχος στη ΝΔ.

Η κ. Καϊλή εδώ και καιρό είχε χαράξει το δικό της δρόμο, μακριά από το ΠΑΣΟΚ. Τα λόγια και τα έργα της υπήρξαν αποκαλυπτικά και απασχόλησαν πολλάκις τα μέσα ενημέρωσης. Αρκεί μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να αναθερμανθεί η μνήμη όποιου όψιμα λησμονεί το αμοιβαίο προκλητικό φλερτ της με στελέχη της ΝΔ. 

Η πολιτική κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να τη διαγράψει σε κλάσματα δευτερολέπτου, όταν «έσκασε» το σκάνδαλο διαφθοράς, μας έκανε περήφανους, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η αυθεντική Παράταξη της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν τη δικαιοσύνη.

Πώς σχολιάζετε το QatarGate και όλα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

Θλίβομαι βαθιά παρακολουθώντας την πατρίδα μας να διασύρεται διεθνώς, εξαιτίας μίας πολιτικού που φέρεται να πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμα ρήγμα στην τρικυμιώδη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής, που κηλιδώνει τον αγώνα να βγει μπροστά η νέα γενιά και να αυξηθεί η ανάδειξη γυναικών σε αιρετά αξιώματα. 

Προσωπικά είμαι αισιόδοξη. Μία ποινική υπόθεση, όσο αποκρουστική και αν είναι, δεν μπορεί να αλλοιώσει τις αξίες, τις αρχές και την ηθική χιλιάδων νέων ανθρώπων και γυναικών, που αγαπάνε ανιδιοτελώς τον τόπο μας και «φλέγονται» από ειλικρινή διάθεση προσφοράς στα κοινά.

Αυτή τη κόντρα με τη ΝΔ για την συγκεκριμένη υπόθεση η κυβέρνηση την μετέφρασε ως... μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι η στάση σας την επομένη των εκλογών και πώς θα επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή; Συζήτηση και συνεργασία με ποιους όρους;

Τα μετεκλογικά σενάρια κυριαρχούν στην επικαιρότητα, παραγνωρίζοντας ότι το τελικό σενάριο το γράφει μόνο ο λαός και μόνο στην κάλπη. Ουδείς δικαιούται να προδικάσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Εμείς στοχεύουμε στην οικοδόμηση, μέρα με την ημέρα, μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες, ώστε με τη δύναμή τους, να κάνουμε πραγματικότητα τη δημοκρατική ανατροπή, εφαρμόζοντας ένα εναλλακτικό, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο διακυβέρνησης, που θα θέσει ξανά την κοινωνία στο προσκήνιο και τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Ο αποτυχημένος τεχνητός δικομματισμός «ρίχνει αυλαία», ο πράσινος ήλιος γίνεται ξανά πρωταγωνιστής στις καρδιές των προοδευτικών δημοκρατών.

Ποια είναι τα αναπάντητα για εσάς ερωτήματα σε ό,τι αφορά την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη;

    Το σκάνδαλο των υποκλοπών άνοιξε βαθιές "πληγές" στους δημοκρατικούς θεσμούς, που ακόμα “αιμορραγούν”. Το πανικόβλητο Μέγαρο Μαξίμου έθεσε σε εφαρμογή μια επιχείρηση συσκότισης, για να καλύψει την αλήθεια με ένα παχύ “στρώμα” σιωπής και σκότους. Η Εξεταστική Επιτροπή εξελίχθηκε σε ντροπιαστική παρωδία, με την Κ.Ο. της Ν.Δ. να παραβιάζει κάθε δικαίωμα της αντιπολίτευσης και, ιδίως, να προστατεύει τους πρωταγωνιστές της δυσώδους υπόθεσης, ακόμα και τον παραιτηθέντα πρωθυπουργικό ανιψιό. Το πρόσφατο Νομοσχέδιο, αποτέλεσε μνημειώδη εμπαιγμό, που κηλίδωσε τη νομοθετική εξουσία. Εις μάτην. Η θεσμική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ σταδιακά ρίχνει φως στο σκοτεινό Παρακράτος. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκλογές με σκιές, “κοριούς” και “αρπακτικά”, προσβάλλουν την Δημοκρατία και εμείς νιώθουμε ότι έχουμε χρέος θεσμικό, να προασπίσουμε τα κεκτημένα της Δημοκρατίας μας.

    Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Πώς θα συμπυκνώνατε τη χρονιά αυτή σε μία φράση;

    Μία χρονιά αναγέννησης και ελπίδας, μία ανεπανάληπτη χρονιά νέων βάσεων για την δημοκρατική ανατροπή, που έρχεται.

    Αναλάβατε πρωτοβουλία για την προστασία των ευάλωτων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πρόσφατα δε, καλέσατε τις τράπεζες να υποχρεωθούν σε υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στους δανειολήπτες. Πώς αξιολογείτε τη στάση των τραπεζών αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

    Έχουμε αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό μέσο, υπέρ των αδυνάμων και μη προνομιούχων. Ενδεικτικά, αναφέρω τις παρεμβάσεις μας για την προστασία από την αύξηση του κόστους δανεισμού, τα «κόκκινα» δάνεια, την προστασία α’ κατοικίας, τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, τους όρους αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ Τράπεζας και οφειλέτη, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών από το άνοιγμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, τη ρύθμιση 120 δόσεων. Το τείχος κυβερνητικής αναλγησίας είναι πεισματικά απροσπέλαστο, με τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να αρνούνται εμμονικά ό,τι θα έδινε ανάσα αξιοπρέπειας στην κοινωνία. Τα δίωρα «μπινελίκια», που επικοινωνιακά επικαλείται ο κ. Σταϊκούρας, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα μίας ελιτίστικης διακυβέρνησης, όπου ανενόχλητα κάνουν «πάρτι» τα μεγάλα συμφέροντα. Και δυστυχώς, το πάρτι είναι πολύ μεγάλο.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-25.12.2022

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.