ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη στη «ΜτΚ»: Η επιτελική «Βαβέλ» συνεχίζει ακάθεκτη

Βαγγέλης Στολάκης24 Ιουλίου 2023

Για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και τον αντιπολιτευτικό τόνο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής μιλά στην «ΜτΚ» η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη πρόσφατα και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η κ. Λιακούλη μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι στόχος του κόμματος είναι «να είμαστε εμείς η δυνατή φωνή μέσα στη Βουλή όλων των μη προνομιούχων που επιμένουν να ονειρεύονται κόντρα στις αντιξοότητες». Αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Οι συνάδελφοί σας μετά από σχετική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη σας ψήφισαν για άλλη μια φορά για τη θέση της Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος. Ποιος θα είναι ο αντιπολιτευτικός τόνος του κόμματός σας απέναντι στην κυβέρνηση;

Μεγάλη η τιμή, ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη ενώπιον της εμπιστοσύνης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, των συναδέλφων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, ιδίως μπροστά στην εμπιστοσύνη κάθε πολίτη που συστρατεύτηκε μαζί μας στην αναγέννηση της αυθεντικής Δημοκρατικής Παράταξης. Στόχος προσωπικός και συνάμα συλλογικός, να μην προδώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη, να σταθούμε αντάξιοι των κοινωνικών προσδοκιών, ασκώντας στο ακέραιο το θεσμικό ρόλο της ακμαίας, ωφέλιμης, υπεύθυνης και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Αποστολή μας, να είμαστε εμείς η δυνατή φωνή μέσα στη Βουλή όλων των μη προνομιούχων που επιμένουν να ονειρεύονται κόντρα στις αντιξοότητες.

Έχουμε δυο νομοσχέδια: την ψήφο των αποδήμων και το οικονομικό νομοσχέδιο τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν στα τέλη του μήνα. Τι στάση θα κρατήσετε;

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να προκαταβάλω την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, η οποία πάντοτε συνδιαμορφώνεται συλλογικά και δημοκρατικά. Αποτελεί, αναμφίβολα, πάγια συνεπή θέση του ΠΑΣΟΚ, η αναγκαιότητα άρσης των απαράδεκτων περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων στο εξωτερικό. 

Με πυξίδα αυτήν την αρχή αγωνιστήκαμε κοινοβουλευτικά, με την ίδια πυξίδα συνεχίζουμε, προσερχόμενοι και αυτή τη φορά με τεκμηριωμένες προτάσεις. Η ίδια συνέπεια χαρακτηρίζει και τη διαχρονική στήριξή μας σε νομοθετικές ρυθμίσεις που απαλύνουν -έστω κατ’ ελάχιστον- το δημοσιονομικό βάρος από τις πλάτες συμπολιτών μας, βεβαίως χωρίς αυτό να αναιρεί την ολοκληρωμένη προγραμματική μας πρόταση για προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών ενάντια στη μονιμοποίηση της ακρίβειας και στη φτωχοποίηση που αντιμετωπίζεται με πολιτικές των κουπονιών.

Όταν στο ΠΑΣΟΚ λέτε θα είστε «αξιόπιστη αντιπολίτευση», τι εννοείτε;

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου το «γυαλί» στη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς έχει «ραγίσει», η αξιοπιστία αναδεικνύεται η μόνη «συγκολλητική ουσία», που μπορεί να το αποκαταστήσει. 

Προτάσσοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ», υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον ανεξαρτήτως μικροκομματικού οφέλους, παίρνοντας «διαζύγιο» με τον εύκολο λαϊκισμό του «όχι σε όλα» και τον επικίνδυνο ελιτισμό των λίγων ισχυρών, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ξανά περιεχόμενο ουσίας, ρεαλισμού, ειλικρίνειας και αποτελεσματικότητας στην κακοποιημένη έννοια της πολιτικής αξιοπιστίας. 

Η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αναπτυξιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, η αποκατάσταση των πληγών στο Κράτος Δικαίου, αποτελούν επιτακτικά προτάγματα που μόνο με καθαρό πολιτικό λόγο αλήθειας, μπορούν να πραγματωθούν.

Ο στόχος για να γίνετε «αξιωματική αντιπολίτευση» τι χρονικό ορίζοντα έχει;

Η δύναμη του ελληνικού λαού ενίσχυσε το εκλογικό ποσοστό μας κατά 50 %, αποδεικνύοντας ότι οι ιστορικές και κοινωνικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βαθιές για να ξεριζωθούν. 

Η σκληρή δουλειά συνεχίζεται, με ακλόνητη αισιοδοξία και ειλικρινές μεράκι προσφοράς, εντός και εκτός κοινοβουλίου, σε κάθε θεσμικό βήμα, εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, στους χώρους εργασίας, στα νοικοκυριά της διπλανής πόρτας, στα στέκια της νεολαίας, όπου πάλλεται ο σφυγμός της καθημερινότητας. 

Αυτός ο ωραίος αγώνας των αρχών και των ιδανικών δεν περιορίζεται ούτε σε ύψος ποσοστών, ούτε σε χρονικό ορίζοντα, καθώς πηγάζει από το λαό και πορεύεται ορμητικά μονάχα και χάρη σε αυτόν.

Πώς αξιολογείτε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Από τις κυβερνητικές καρέκλες που «αυγάτισαν» μέχρι το «άδειασμα» του υπουργού Δικαιοσύνης για την ασυλία των τραπεζιτών, από τα… χλιμιντρίσματα των αστυνομικών αλόγων μέχρι τα πηγαινέλα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που παραμένει φεύγοντας και φεύγει παραμένοντας, όπως και ιδίως από τις εμφανέστατες ελλείψεις στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, που αναδείχθηκαν ηχηρά από τις καταστροφές πυρκαγιές, η επιτελική «Βαβέλ» συνεχίζει ακάθεκτη να αφήνει βαρύ αποτύπωμα στις ζωές των πολιτών. 

Πόσο «νέα» άλλωστε μπορεί να θεωρηθεί μια κυβέρνηση με τους ίδιους κολλητούς του Μαξίμου να ανταλλάσσουν απλώς καρέκλες μεταξύ τους, έπειτα από τέσσερα έτη διακυβέρνησης;

Τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθείτε; Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Τσίπρα και τι σηματοδοτούν για εσάς οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν θεωρώ, από θέση αρχής, ότι είναι ο χρόνος για οποιαδήποτε κριτική ανάμειξης στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος. Τα πεπραγμένα της πολυετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενωμένου «εις σάρκαν μίαν» με την ακροδεξιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και την παρδαλή κουστωδία πάσης φύσεως κομματικών γυρολόγων, είναι γνωστά, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα και επίπονα στις «πλάτες» των μικρομεσαίων και ευάλωτων πολιτών, που τα χρυσοπλήρωσαν πολύ ακριβά. Αυτό το αποτύπωμα είναι βαθύ και δύσκολο κανείς να το ξεπεράσει.

Οι πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη είναι ανοιχτές για ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματός σας που ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν επέλεξαν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε προεκλογικά ένα ανοιχτό προσκλητήριο, που παραμένει ενεργό και αφορά όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες, γιατί το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το αυθεντικό «πατρικό» τους σπίτι. 

Αυτό αυτονοήτως δεν περιλαμβάνει όσους -πολλάκις ωφελημένους- δήθεν «συντρόφους» λιποψύχησαν στα δύσκολα και πήδηξαν σαν τα ποντίκια από το καράβι που νόμιζαν πως βούλιαζε, αναζητώντας οφίτσια και σημαίες ευκαιρίας, σε κάθε λογής κόμματα και σχηματισμούς.

Το ενδιαφέρον του κόμματός σας πλέον προσανατολίζεται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι στάση θα κρατήσει το κόμμα;

Είναι αξιοσημείωτο πως, λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στρέφεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ενδιαφέρον πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες όσα χρόνια κυβέρνησαν, είχαν διαγράψει τη λέξη «αποκέντρωση» από το λεξιλόγιό τους. Αντιθέτως, όλοι γνωρίζουν την άρρηκτη διαχρονική σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την τοπική δημοκρατία, θεσμό που γεννήσαμε, μεταρρυθμίσαμε και ενδυναμώσαμε.

Το ΠΑΣΟΚ φύλαξε αυτοδιοικητικές «Θερμοπύλες» στη Βουλή, απέναντι στις αντιθεσμικές απόπειρες χειραγώγησης των Ο.Τ.Α. τόσο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από τη ΝΔ. Με σεβασμό στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφουγκραστήκαμε τις τοπικές κοινωνίες, σε μια δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία από κάτω προς τα πάνω, που αναδεικνύει στην πρώτη γραμμή εκείνες τις προσωπικότητες του ιδεολογικού πολιτικού μας χώρου, που ξέρουν και μπορούν να υπηρετήσουν, με σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό όραμα, τις τοπικές ανάγκες των δημοτών ανά την επικράτεια. 

Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, που καλούνται να αποφασίσουν για το καλύτερο για τον τόπο τους.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 23.07.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.