ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: Το ΠΑΣΟΚ, πόλος έλξης όλων όσων υποεκπροσωπούνται

Βαγγέλης Στολάκης25 Φεβρουαρίου 2024

Μέλημα του ΠΑΣΟΚ είναι να καταστεί «κύριος πόλος έλξης όλων των πολιτών που νιώθουν ότι υποεκπροσωπούνται, προκειμένου να ηττηθούν επιτέλους οι κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ» αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στη «ΜτΚ» η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η κ. Λιακούλη αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παρά την υπερψήφισή του από το ΠΑΣΟΚ. Ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στα αιτήματα των αγορών, μιλά για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δηλώνει πως ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη για νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, πρόσφατα μάλιστα βρέθηκαν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας μια σειρά αιτημάτων. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ακούει τις διεκδικήσεις, ωστόσο οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά της χώρας. Υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση περισσοτέρων αιτημάτων;

Αυτές τις ημέρες, οι αγρότες όλης της χώρας έδωσαν ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας για να εκφράσουν την αγωνία τους. Διακύβευμα είναι πλέον η ίδια η επιβίωσή τους, αφού η εκτίναξη του κόστους παραγωγής τα τελευταία 2,5 χρόνια, αλλά και οι θεομηνίες του Σεπτεμβρίου στην παραγωγική «καρδιά» της χώρας -τη Θεσσαλία- μαθηματικά τους οδηγούν εκτός επαγγέλματος, όπως και σε έξοδο από τον τόπο τους. 

Οι δε δημοσιονομικοί περιορισμοί που επικαλείται η κυβέρνηση με τα «ρητορικά σχήματα», περί «ξυσίματος του πάτου του βαρελιού» του κ. Μητσοτάκη ακούγονται αστεία. Και αυτό γιατί το «βαρέλι» είναι μονίμως «άδειο» για τον αγροτικό κόσμο και μονίμως «γεμάτο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγαλοπαρόχους ενέργειας και τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να μην προβαίνει σε καμία «μετάγγιση» από το ένα στο άλλο. 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και οι 4 διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν δώσει εξηγήσεις ακόμη, για τις προβληματικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ, που χωρίς να έχουν κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο για τη χώρα, κόστισαν ωστόσο πολύ στους αγρότες, όπως π.χ. τα χαμένα φέτος 560 εκατ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον «αναχρονιστικό ΕΛΓΑ» και τον κανονισμό του, που από το 2019 -όταν και ανέλαβε την εξουσία- παραμένει το ίδιο «αναχρονιστικός» και με χρονοβόρες διαδικασίες αποζημίωσης, ακόμη και τώρα που η χώρα βιώνει μία πασιφανή κλιματική κατάρρευση. 

Εξηγήσεις δεν έχει δώσει ακόμη η κυβέρνηση, ούτε γιατί δεν εφάρμοσε πολιτικές δημιουργίας φωτοβολταϊκών στο χωράφι και στις κτηνοτροφικές μονάδες με νέο δίκτυο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μηδενίζεται το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος, που θα αφορά όλους κι όχι μόνο ελάχιστους, όπως πρόσφατα κάτω από την πίεση των μπλόκων εξαγγέλθηκε.

Στην πρόσφατη ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επιλέξατε την αποχή, την ώρα που το κόμμα σας υπερψήφισε. Γιατί;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ανθρώπου και η ελευθερία να απολαμβάνει τη συντροφικότητα, τη συμβίωση και τον γάμο, είναι για μένα απόλυτα αυτονόητα και διαχρονικά σεβαστά. Εξήγησα ωστόσο με λεπτομέρεια, τόσο στον πρόεδρο όσο και στην ΚΟ, τις επιφυλάξεις μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στα θέματα της τεκνοθεσίας, κυρίως δε αυτά που συνδέονται με την παρενθετότητα -τόσο για τα ομόφυλα όσο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια- και ειδικά μετά τα τραγικά πρόσφατα γεγονότα που απασχόλησαν και τη χώρα μας. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα θέματα αυτά έμειναν «ανοιχτά» και «μετέωρα», χωρίς καμία δημόσια και οργανωμένη συζήτηση. 

Έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να συζητηθεί το θέμα του πλαισίου της παρενθετότητας, με εγγυήσεις, έλεγχο και ασφάλεια τόσο για τις παρένθετες γυναίκες, όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτές. 

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο εκφράστηκα σύμφωνα με τη συνείδησή μου, σέβομαι ωστόσο, κάθε άποψη και συνεχίζω με αμείωτο ενδιαφέρον να παρακολουθώ την εξέλιξη του ζητήματος, προκειμένου να εκτιμηθεί ο χρόνος ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις παρακολουθείτε; Πώς τις σχολιάζετε;

Η πολιτική περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών -πέρσι το καλοκαίρι ακόμη- έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Η «αποδρομή» είναι πλέον λέξη μικρής ισχύος για να περιγράψει τα τεκταινόμενα. Κατά την πάγια, ωστόσο, τακτική όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνω στο ότι δεν είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Το μόνο μας μέλημα είναι να καταστούμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, κύριος πόλος έλξης όλων των πολιτών που νιώθουν ότι υπο-εκπροσωπούνται, προκειμένου να ηττηθούν επιτέλους οι κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ.

Ποιος είναι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο στόχος των ευρωεκλογών; Στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ωστόσο τα ποσοστά σας είναι χαμηλά και η διαφορά με τη ΝΔ που είναι πρώτη μεγάλη. Με αυτά τα δεδομένα είναι ρεαλιστικό στις επόμενες εθνικές εκλογές να στείλετε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση;

Οι αριθμητικές προσεγγίσεις έχουν αναμφίβολα τη σημασία τους ως μέσα ανάλυσης των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, όσο και της εκάστοτε κομματικής στοχοθεσίας. Προτού, ωστόσο, πιάσουμε τα «κομπιουτεράκια», θέλω να υπενθυμίσω πως κύριο και μοναδικό μέλημα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι να σταθεί με αποτελεσματικότητα στο πλευρό της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, οι οποίοι ψάχνουν πολιτικό αποκούμπι, σε μία πραγματικότητα που τους χτυπά «κατά ριπάς» με κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές, όσο και κλιματικές φύσης, αλλεπάλληλες και συντριπτικές. 

Με αφετηρία τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ενδιάμεσο σταθμό τις επικείμενες ευρωεκλογές και τελικό στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», μέσω της σκληρής δουλειάς μας στη βάση της κοινωνίας, με πρωτοβουλίες στοχευμένες, αλλά και με την ανάδειξη των αντιπροτάσεών μας, να αποτελέσουμε σταδιακά το πλειοψηφικό ρεύμα που θα ενώσει τις προσδοκίες και τους αγώνες των πολιτών, σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, από τους πολλούς για τους πολλούς. Έχει συμβεί, νιώθω ότι θα ξανασυμβεί.

Μεγάλη συζήτηση έγινε πρόσφατα για την εκδήλωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές. Τι περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας και υπό ποια μορφή υπάρχουν με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Έγινε μεγάλη συζήτηση για ένα ζήτημα μικρής σημασίας, έτσι όπως άλλωστε συχνά συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ήταν ίσως προβληματικός ο χρόνος μίας τέτοιας εκδήλωσης, ενώ και ο τίτλος της πιο πολύ προκαλούσε σχόλια, παρά έδινε ουσιαστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα των πολιτών.

Για μας μεγάλη σημασία έχει το κοινωνικό «ανοιχτό κάλεσμα» του ΠΑΣΟΚ και του Ν. Ανδρουλάκη που, εκ προοιμίου, δεν συνιστά διαμοιρασμό «καρεκλών» εξουσίας σε συναντήσεις κορυφής και πίσω από «κλειστές πόρτες». Η σύμπηξη ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών θα πρέπει να συμβεί στη βάση υπαρκτών κοινωνικών αιτημάτων, συμμαχιών και δράσεων που θα συγκλίνουν προοπτικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.02.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.