ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΑΘ: Συνεργασίες με τις ΔΕΥΑ Χίου και Πρέβεζας, αλλά και την Π.Ε. Ρόδου

Άννη Καρολίδου28 Μαΐου 2024

Αύριο Τετάρτη, θα υπογραφεί στη Χίο η σύμβαση μεταξύ ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε. και του Δήμου Χίου, καθώς η θυγατρική της εισηγμένης ΕΥΑΘ, αναλαμβάνει ως τεχνικός σύμβουλος να παρέχει τεχνογνωσία σε θέματα GIS και ψηφιοποίησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης αποχέτευσης Χίου, όπως και στο κρίσιμο θέμα μείωσης του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑΧ. Η ΕΥΑΘ, που πλέον λειτουργεί σε Ελλάδα και εξωτερικό ως εταιρεία βέλτιστων πρακτικών στη Ν.Α. Ευρώπη, άμεσα πρόκειται να υπογράψει συνεργασία και με τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας, διευρύνοντας το δίκτυο των συνεργασιών που έχει ήδη οικοδομήσει.

«Μετά την υπογραφή ΜοU με το Δήμο Χίου, προχωράμε και στην υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Η συνεργασία αυτή προβλέπει την ψηφιοποίηση των δικτύων της ΔΕΥΑΧ με συστήματα GIS , όπως και την εφαρμογή συστημάτων χλωρίωσης των δεξαμενών ύδρευσης, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα διερευνηθούν οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στα αντλιοστάσια της Εταιρείας», δήλωσε στο makthes.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Άνθιμος Αμανατίδης.

Για την ΕΥΑΘ Α.Ε., που έχει ψηφιοποιήσει στο 100% τις υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης, ο κύκλος των συνεργασιών με εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, συνεχώς μεγαλώνει καθώς η Εταιρεία της Θεσσαλονίκης έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης εγκαταστάσεων Υ&Α, μείωσης των απωλειών του αξιοποιούμενου φυσικού πόρου, υψηλών ποιοτικών στάνταρτ στο παρεχόμενο αγαθό και, παράλληλης περιβαλλοντικής προστασίας.

Επαφές και με το Δήμο Λάρισας

«Είμαστε κοντά στην έναρξη συνεργασίας με το Δήμο Πρέβεζας, ενώ έχουν γίνει επαφές και με το Δήμο Λάρισας. Με την ΔΕΥΑ Πρέβεζας η συνεργασία ενδέχεται να υπογραφεί τον Ιούνιο ή, σε διαφορετική περίπτωση, προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Λάρισας, περιμένουμε εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε μία πιθανή επόμενη συνεργασία, μετά και την ενεργοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι θα υποστηρίζει και συμβουλευτικά τις ΔΕΥΑ με τις οποίες συνεργάζεται, όταν θέλουν για παράδειγμα να εντάξουν μελέτες και έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η σχεδιαζόμενη συνεργασία της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες με το Δήμο Χαλκηδόνας, προκειμένου η ΔΕΥΑΧ να βελτιώσει τη χρήση των πόρων της καθώς και τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές.

Παρακολούθηση του ταμιευτήρα Γαδουρά στη Ρόδο

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου για την «Δορυφορική παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων του ταμιευτήρα Φράγματος Γαδουρά», ενός ταμιευτήρα που βρίσκεται σε περιοχή που πέρυσι είχε πληγεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στο νησί. Επίσης, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία και με το Δήμο Νάουσας.

Οι συνεργασίες στην Κύπρο

Οι συνεργασίες με εταιρείες της Αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζονται δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν προχωρήσει με επιτυχία στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ, μέσω της θυγατρικής της παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας για την εφαρμογή συστημάτων GIS, τη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων και την εφαρμογή και λειτουργία έξυπνων υδρομέτρων.

Της συγκεκριμένης συνεργασίας, είχε προηγηθεί η συνεργασία με την Κυπριακή τράπεζα Astrobank καθώς η ΕΥΑΘ, από το Σεπτέμβριο του 2021, ανέλαβε την υποστήριξή της ως τεχνικός σύμβουλος σε έργα ύδρευσης- αποχέτευσης, αξιολογώντας με την ιδιότητα αυτή, την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας ( σ.σ. το έργο ολοκληρώθηκε).

Σημειώνεται ότι πέρυσι η ΕΥΑΘ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ρουμανική RAJA S.A, εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης , προκειμένου από κοινού, να δραστηριοποιηθούν σε έργα αυτών των αντικειμένων στη Μολδαβία όπως και σε άλλες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Για τη συγκεκριμένη συνεργασία, ζωηρό ενδιαφέρον έχει και η γαλλική SUEZ, μέτοχος της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών κατά το 2024, ο κ. Αμανατίδης περιορίσθηκε να δηλώσει ότι μετά την επιτυχή μείωση του ενεργειακού κόστους, η τρέχουσα χρήση εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Να σημειωθεί ότι το 2022, η ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εμφανίσει ζημίες, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της, που οφείλονταν στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Η εισηγμένη, το 2023, επέστρεψε σε κερδοφορία (κέρδη προ φόρων 2,6 εκατ. ευρώ), ενώ η διοίκηση, θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων , τη διανομή μερίσματος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.