ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΑΘ: Βελούδινη διοικητική αλλαγή με την έξοδο του Υπερταμείου

Άννη Καρολίδου21 Αυγούστου 2023

Μία βελούδινη αλλαγή διοίκησης θα ακολουθήσει,  την επιστροφή της ΕΥΑΘ Α.Ε. , από το Υπερταμείο / ΕΕΣΥΠ, στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά την νομοθέτηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης, να γίνει σεβαστή η απόφαση 190/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εισηγμένη, που στο Α’ εξάμηνο του 2023, επέστρεψε σε κερδοφορία κλείνοντας τη «ροζ» παρένθεση του 2022, θα προχωρήσει μετά από πρόταση του βασικού μετόχου, σε σταδιακές αντικαταστάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου που είχαν τοποθετηθεί με πρόταση του Υπερταμείου, ενώ πληροφορίες του makthes.gr, θέλουν ορισμένα τουλάχιστον από τα μέλη της παρούσας διοίκησης, πιθανότατα και ο διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Αμανατίδης, να παραμένουν στο επόμενο 11μελές σώμα, καθώς κατά γενική ομολογία έχουν λειτουργήσει εξαιρετικά αποδοτικά για την Εταιρεία και σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με τους εργαζομένους.

Ωστόσο η υποβολή της πρώτης παραίτησης, του εκπροσώπου του Υπερταμείου, κ. Κωνσταντακόπουλου, είναι θέμα λίγων ημερών.

Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν, ότι με αυτό το «μπες βγες», μεταξύ Δημοσίου, ΕΕΣΥΠ και πάλι Δημοσίου, το μόνο που ουσιαστικά γίνεται, είναι, «να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς», ωστόσο είναι σημαντική η συμμόρφωση με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου όπως και ο αποκλεισμός κάθε υποψίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας με την πώληση , σε ιδιώτες, πλειοψηφικού ποσοστού του Δημοσίου, καθώς σε αυτό θα πρέπει να ανήκει τουλάχιστον το 50% + 1 μετοχή της Εταιρείας.

Με την επιστροφή του ποσοστού της ΕΕΣΥΠ στο Δημόσιο, μετά από πέντε χρόνια ( με το ν. Ν. 5045/2023 (ΦΕΚ A 136 - 29.07.2023) θα προχωρήσουν σταδιακά, για να μην υπάρξουν προβλήματα στο μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, οι παραιτήσεις νυν μελών του δ.σ. και η αντικατάστασή τους από νέα, που θα προταθούν από τους εποπτεύοντες υπουργούς, δηλαδή Οικονομικών, Εσωτερικών/ΥΜΑΘ και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως πληροφορείται το makthes.gr, πρόκειται να παραιτηθεί ο κ. Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος της ΕΕΣΥΠ και στέλεχός της. Στην οδό των παραιτήσεων, πιθανότατα δεν θα τον ακολουθήσει το εκτελεστικό μέλος κ. Θεόδωρος Κουλούρης, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και εκπροσωπεί, παραμένει κάτοχος μετοχικού μεριδίου 24%.

Εν τω μεταξύ, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί κανονικά η ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που έχει ορισθεί για τις 4/9/2023, αν και εκτιμάται ότι μπορεί, για διαδικαστικούς λόγους, να χρειαστεί να αναβληθεί.

Πάντως η θητεία του διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους, Άνθιμου Αμανατίδη, διαρκεί ως τις 5 Μαΐου του 2024, κάτι που οπωσδήποτε εγγυάται την ομαλή συνέχεια στο management της εταιρείας. Έως τότε διαρκούν και οι θητείες των μη εκτελεστικών μελών Αικατερίνης Τσικαλουδάκη, Μαρίας Πεταλά ( ανεξάρτητο με εκτελεστικό) και Σοφίας Αμμανατίδου ( ανεξάρτητο μη εκτελεστικό).

Εν τω μεταξύ υπήρξε έγκαιρα μέριμνα και παρατάθηκαν μέχρι τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης οι θητείες του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους καθ. Άγι Παπαδόπουλου, του εκτελεστικού μέλους Θεόδωρου Κουλούρη, του αντιπροέδρου και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους Γρηγόρη Πενέλη, του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Νίκου Κλείτου.

Να σημειωθεί ότι στο 11μελές δ.σ. της ΕΥΑΘ ΑΕ μετέχουν και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι Γεώργιος Αρχοντόπουλος και Δημήτριος Μαυρόπουλος.

Για τους μετόχους της εισηγμένης, σημαντική εξέλιξη είναι η επιστροφή της ΕΥΑΘ, από το Α’ εξάμηνο 2023, σε κερδοφορία καθώς η Εταιρεία, που έχει διαχρονικά πολύ καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της αποτελέσματα, πέρυσι, πλήρωσε με ζημίες την τεράστια αύξηση στο κόστος ενέργειας, κόστος που έχει στο μεταξύ καμφθεί, ενώ κατέληξε και σε σημαντικό «πράσινο» PPA με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ετοιμάζεται το «κυβερνείο» της Εγνατίας

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, η διοίκηση της ΕΥΑΘ σκόπευε να πραγματοποιήσει την τακτική της γενική συνέλευση στο κεντρικό της κτίριο, στο «κυβερνείο» της που βρίσκεται επί της οδού Εγνατίας και το οποίο ανακαινίζεται ριζικά, με επένδυση που ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ήδη εκτελεστεί από την ανάδοχο «Σιδηροδρομικά Έργα», έχουν εγκατασταθεί όλα τα συστήματα η/μ και στους υψηλότερους ορόφους έχουν γίνει οι εσωτερικές διαμορφώσεις, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί τα έπιπλα γραφείων και εκκρεμεί η τοποθέτησή τους.

Ωστόσο, το κτίριο της Εγνατίας δεν θα προλάβει να είναι έτοιμο πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η γενική συνέλευση των μετόχων πιθανώς θα πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο. Στόχος της εταιρείας είναι, η ολοκλήρωση του έργου αφού θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει η μετακόμιση της επιστροφής, από το κτίριο που έχει νοικιάσει ως τέλος Οκτωβρίου 2023, επί της οδού Τσιμισκή.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.