ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΥΑΘ: Για πρώτη φορά ζημίες σε 25 χρόνια- Ενεργειακό τσουνάμι

Άννη Καρολίδου21 Απριλίου 2023

Το ενεργειακό τσουνάμι ευθύνεται για τις ζημίες που εμφάνισε το 2022 η ΕΥΑΘ ΑΕ, για πρώτη φορά,  στα 25 χρόνια από την ίδρυσή της, με την «χρυσοφόρο όρνιθα» του Υπερταμείου, να μη διανέμει μέρισμα μετά από μία χρήση που έκλεισε στο "κόκκινο", αδικώντας μία εταιρεία με εξαιρετικές διαχρονικές επιδόσεις. 

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλονταν στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, που στη διάρκεια του  2022 αυξήθηκε κατά 79% σε σχέση με το 2021, με αποτέλεσμα σε απόλυτα νούμερα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να φθάσει στα  30,9 εκατ. το 2022, έναντι 17,2 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Έτσι, το ενεργειακό κόστος αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση στα λειτουργικά κόστη της Εταιρείας, με ποσοστό  39% επί του συνόλου, αφήνοντας πολύ πίσω το κόστος συντήρησης/ επισκευών (20%) και το μισθολογικό (18%).

Το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΥΑΘ Α.Ε., παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας καθ. Άγις Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι η μέση  χονδρική τιμή της MWh το 2020 ήταν 60 ευρώ, το 2021 αυξήθηκε στα 132 ευρώ/MWh και το 2022 έφτασε στα 306 ευρώ/MWh.  Η διοίκηση της ΕΥΑΘ, εκεί που περίμενε την ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής , μετά την υποχώρηση του covid, βρέθηκε μπροστά στην απρόσμενη λαίλαπα που έφερε η κάθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όπως επισημάνθηκε, τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν δραματικά, από τον "κοινωνικό συντελεστή" που βαραίνει στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής της Εταιρείας ( σ.σ. βασικός μέτοχος η ΕΕΣΥΠ), η οποία το 2022, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, δεν προχώρησε σε αυξήσεις στις τιμές της, πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει και το 2023.

Τι έδειξαν οι αριθμοί για το 2022

Η ενεργειακή κρίση, δεν επηρέασε μόνο τα αποτελέσματα, αλλά περιόρισε κατά τι και τον κύκλο εργασιών της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 71 εκατ. ευρώ, έναντι 73,6 εκατ. το 2021, μειωμένος κατά 3,7% κυρίως λόγω της μείωσης κατανάλωσης των οικιακών πελατών μετά την πανδημία και, της αύξησης  των πολιτών που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο. 

Το κόστος πωλήσεων ανήλθε σε 65,3 εκατ. , έναντι 50,5 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 29,24%. Οι προ φόρων ζημίες του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων του ομίλου το 2021 ύψους 15,7 εκατ., σημειώνοντας απόκλιση 126,93%. Οι μετά από φόρους ζημίες του 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,99 εκατ. έναντι κερδών μετά φόρων το 2021 ύψους 11,3 εκατ., μια μείωση της τάξης του 135,23%. Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 5,6 εκατ. έναντι 23 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μείωση 75,9%.

Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 878 χιλ. έναντι 21 εκατ., μείωση της τάξης του 95,81%. 

Να σημειωθεί ότι  κεφαλαιακά η ΕΥΑΘ ΑΕ παρέμεινε ισχυρή, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου, να ανέρχονται  στις  31/12/2022 σε 71,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 177,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές της υποχρεώσεις σε 43,8 εκατ. ευρώ.

Τις οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας ανέλυσε ο οικονομικός διευθυντής κ. Δημήτρης Αλεξανδρής

Πράσινη ενέργεια με PPA's- μείωση κόστους ενέργειας.

Όπως είπαν ο κ. Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμος Αμανατίδης,  η Εταιρεία που υλοποιεί έργα για την εξοικονόμηση και ιδιοπαραγωγή ενέργειας την τελευταία τριετία, παρά τις ρευστές συνθήκες που κυριάρχησαν στην αγορά, πέτυχε ήδη μείωση της κατανάλωσης κατά 9,2% με ανάλογο περιορισμό των εκπομπών CO2

Πέραν αυτού, η Εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει μέσω συμβάσεων ΡΡΑ'ς με παρόχους πράσινης ενέργειας, να μειώσει το ενεργειακό της κόστος στα επίπεδα του 2021. Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, ήδη τρέχει η Β' Φάση του σχετικού διαγωνισμού στον οποίο μετέχουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή( φ/β και αιολικά )  και η Φυσικό Αέριο ( φωτοβολταϊκά)  και στις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.  

Επενδύσεις και συνεργασίες

Η ΕΥΑΘ ΑΕ υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων που ανέρχεται σε 202,9 εκατ. ευρώ και αφορά στην περίοδο 2020-2025.  Μάλιστα το 2022 η Εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ. 

Οι μεγάλες επενδύσεις αφορούν την επέκταση του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΝΘ), η οποία όταν ολοκληρωθεί θα αυξήσει ως και κατά 40% τον κύκλο εργασιών της Εταιρείας. Επίσης μεγάλη επένδυση είναι αυτή στο Βιολογικό Καθαρισμό ( ΕΕΛΘ), ενώ αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις της "Αινεία" ( ΕΕΛ Ανατολικά), γίνονται επενδύσεις σε συστήματα Scada και, τίθεται σε εφαρμογή  το πολύ μεγάλο πρόγραμμα "έξυπνων υδρομετρητών", ύψους 49,6 εκατ. ευρώ. 

Πέραν των ανωτέρω η εταιρεία έχει προς συμβασιοποίηση τεχνικά έργα για επεκτάσεις, βελτιώσεις δικτύων και νέες δεξαμενές συνολικού ύψους 45,4  εκατ. ευρώ. 

Υποστήριξη ΔΕΥA αλλά και εξωστρέφεια

Όπως είπαν οι επικεφαλής της ΕΥΑΘ, η εταιρεία ήδη παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη σε ΔΕΥΑ που έχουν ζητήσει τη συνδρομή της. Συγκεκριμένα υποστηρίζει τις ΔΕΥΑ Νάουσας, Σιθωνίας και Κασσάνδρας, μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, ενώ τέτοιου είδους συνεργασίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό αντικείμενο για την εισηγμένη, εφ' όσον προηγηθούν οι απαιτούμενες θεσμικές μεταβολές .

H EYAΘ, συνεχίζει τη συνεργασία που ξεκίνησε με την κυπριακή AstroBank, σαν τεχνικός της σύμβουλος για έργα βιολογικών καθαρισμών, που δανειοδοτεί η τράπεζα. Μάλιστα τον Ιούλιο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της ΕΥΑΘ, της Τράπεζας και Δήμων της Κύπρου, με αντικείμενο την υποστήριξη έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Επίσης, η Εταιρεία, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στοχεύει στην ανάληψη έργων στη Μολδαβία, σε συνεργασία με τη Ρουμανική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης, RAJA.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.