ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ευεξία »: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση διεθνών ασθενών

Άννη Καρολίδου04 Σεπτεμβρίου 2023

Στους διεθνείς ασθενείς που χρήζουν θεραπειών αποκατάστασης απευθύνεται η «Ευεξία Α.Ε.», με την επένδυση των 8 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, σχεδόν διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα του Κέντρου Ημερήσιας και Κλειστής Νοσηλείας που λειτουργεί, από το 2009, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής.

Για τη στόχευση του σημαντικού αυτού επενδυτικού προγράμματος, που βρίσκεται στη φάση περαίωσης, καθώς εντός Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας, μίλησε στο makthes.gr ο φυσίατρος και δημιουργός της ΕΥΕΞΙΑ, Αντώνιος Υάκινθος, ο οποίος είναι επίσης μέλος δ.σ. και γραμματέας της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος ( ΕΚΑΕ).


Η «Ευεξία», η οποία έχει εξαντλήσει τις κλίνες- 165- της υφιστάμενης δομής και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε λόγω κορωνοϊού και θέτει σε λειτουργία τη νέα πτέρυγα προκειμένου να δέχεται και πάλι διεθνείς ασθενείς.

Η «Ευεξία», από το 2012, παρείχε υπηρεσίες αποκατάστασης σε μεγάλο αριθμών αλλοδαπών ασθενών, από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως και από τη Μέση Ανατολή. Όπως τόνισε ο κ. Υάκινθος, η προσέλκυση σημαντικού αριθμού διεθνών ασθενών, οφείλονταν σε τρεις λόγους: στο υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο ανταγωνιστικό κόστος , σε σχέση με τα νοσήλεια που χρεώνονται σε αντίστοιχες δομές σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ελβετία και, στη μεγάλη προσπάθεια που είχε καταβληθεί από την ομάδα της «Ευεξία», για την προβολή της στο εξωτερικό.

«Ευεξία» ….εις διπλούν- η επέκταση

Η «Ευεξία», στο υφιστάμενο συγκρότημα των 6.200 τ.μ. και 165 κλινών, με την επένδυση των 8 εκατ., προσθέτει σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, 5.800 τ.μ και 122 κλίνες, καθώς επίσης πλήρως εξοπλισμένους χώρους για μία ολοκληρωμένη γκάμα θεραπειών, προμηθευόμενη για το σκοπό αυτό υπερσύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμούς από 25 χώρες, μεταξύ αυτών 15 ρομποτικά συστήματα για την επανεκπαίδευση των άκρων των ασθενών αλλά και εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές θεραπείας με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, δηλαδή virtual reality και robotics στην υπηρεσία των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι η «Ευεξία», αρχικά με το Κέντρο Αποκατάστασης «Υάκινθος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κλείνει 30 χρόνια παρουσίας στο συγκεκριμένο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Η δομή «Υάκινθος» δημιουργήθηκε το 1994 και ήταν η πρώτη πανελλαδικά που πήρε άδεια λειτουργίας. Η «Ευξεία», δημιουργήθηκε το 2009 και αφού το προέβλεπαν επόμενα νομοθετήματα, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης με κλειστή νοσηλεία αλλά και ημερήσια.

Στη χώρα μας υπήρξε υστέρηση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αποκατάσταση ασθενών, σε σχέση με πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης, ισχύει από το 2005 και σε πολλά σημεία πρέπει να τροποποιηθεί για να εκσυγχρονισθεί, υποστήριξε ο δρ. Υάκινθος.

Σήμερα, στην Ελλάδα, η αποκατάσταση ασθενών με μετεγχειρητικά και νευρολογικά προβλήματα, αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον από 25 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, τα οποία μάλιστα προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, με πολύ οικονομικότερους όρους από ότι οι λίγες, μικρές δομές της Περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι το μόνο δημόσιο Κέντρο, βρίσκεται στην Αθήνα και είναι το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, ενώ τμήματα αποκατάστασης υπάρχουν και σε ορισμένα νοσοκομεία, αλλά της Αθήνας.

Κέντρα Αποκατάστασης- πολλά τα αιτήματα του κλάδου

Ο δρ. Υάκινθος τόνισε ότι τα μέλη της ΕΚΑΕ, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων τα οποία έχουν θέσει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, δίχως όμως να δοθούν λύσεις σε αυτά.

«Η αποκατάσταση, διεθνώς, αφορά προβλήματα όλων των παθήσεων, προβλήματα που απασχολούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Στην Ελλάδα, καλύπτονται οι υπηρεσίες αποκατάστασης μόνο για νευρολογικές παθήσεις και για μετεγχειρητικά προβλήματα σε ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές παθήσεις, αποκλείοντας την αποκατάσταση σε μετεγχειρητικά προβλήματα από άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα, στις περιπτώσεις αυτές ή να πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής το σύνολο της δαπάνης ή να διατρέχει κίνδυνο επιπλοκών που θα μπορούσαν εύκολα, με την αποκατάσταση, να αποφευχθούν», είπε ο γιατρός.

Με την πολιτική που ακολουθείται από το κράτος, πολλά ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, υπογράμμισε ο δρ. Υάκινθος.

Το νοσήλειο, καθορίστηκε το 2002, στα 150 ευρώ/ημέρα κι’ αντί να αυξηθεί λόγω πληθωρισμού, αντίθετα μειώνεται, με το claw back και το rebate, στα περίπου 90 ευρώ. Πέραν αυτού, δεν αποζημιώνονται τα Κέντρα για δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση, όπως π.χ. για τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ακτινογραφίες που θα χρειαστεί να κάνει ο ασθενής ή για την αντιβίωση που ενδεχομένως πρέπει να πάρει, επειδή π.χ. είχε κάποια λοίμωξη.

Έτσι λοιπόν, τα Κέντρα Αποκατάστασης, έχουν σοβαρά ψαλιδισμένα έσοδα αφού η αποζημίωση που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη ως και κατά 41% από το ονομαστικό ημερήσιο νοσήλειο, ενώ , σαν να μην έφτανε αυτό, οι υπηρεσίες που παρέχουν επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, όταν πουθενά στον κόσμο η αποκατάσταση, επειδή θεωρείται προνοιακό είδος, δεν έχει ΦΠΑ.

Ιατρικός τουρισμός μετ’ εμποδίων

Με την κατάσταση ως έχει, τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης και, εν προκειμένω η «Ευεξία», προσπαθεί να απευθυνθεί στους διεθνείς ασθενείς, προσφέροντας μάλιστα υπηρεσίες Παιδικής Αποκατάστασης.

Όπως επισήμανε ο γιατρός, η Πολιτεία διατείνεται ότι επιθυμεί την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά στην πράξη δεν υποστηρίζει μία τέτοια επιλογή καθώς ακόμη και η έκδοση βίζας για λόγους υγείας, από τις προξενικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι δύσκολη υπόθεση με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται να έρχονται για νοσηλεία, με τουριστική βίζα.

Όταν ενισχύεται η προβολή των επιχειρήσεων άλλων κλάδων, στο εξωτερικό, μέσω των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, ο ελληνικός ιδιωτικός κλάδος Υγείας, μένει εκτός τέτοιων προγραμμάτων, παρότι αυτός, με τις συνθήκες απασχόλησης που προσφέρει, ανακόπτει σε ένα βαθμό την φυγή γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο δρ. Υάκινθος.

Να σημειωθεί ότι στην «Ευεξία», απασχολούνται συνολικά 160 άτομα προσωπικό, δηλαδή 1 άτομο προσωπικό για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ η Εταιρεία, που από δεκαετίας διατηρεί ηλεκτρονικά αρχεία και μάλιστα σε multi media μορφή, πέραν του μεγάλου επενδυτικού της επέκτασης, ολοκλήρωσε αναβαθμίσεις εξοπλισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός’, ενώ προχωρά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της δράσης ‘Πράσινη Μετάβαση’.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.