Σε μια διαδραστική συζήτηση συμμετείχε επί δύο και πλέον ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη συμμετοχή του κοινού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής ερωτήσεων και ψηφοφοριών και με συντονιστή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.
Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε στην οικονομία, την ακροδεξιά και την Ευρώπη και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φτωχοποίησε την μεσαία τάξη. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, την περίοδο 2012-2014 τα μεσαία στρώματα έχασαν 6.000 ευρώ από το εισόδημα τους ενώ την περίοδο 2015-2016 κέρδισαν 300 ευρώ. «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ κατέστρεψαν την μεσαία τάξη. Εμείς δώσαμε προτεραιότητα στην ακραία φτώχεια τα πρώτα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «τα μεσαία στρώματα έχουν πρόβλημα παντού λόγω του οικονομικού μοντέλου που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «σπάει σιγά σιγά η κυριαρχία της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς και το ίδιο συμβαίνει πιο αργά και στην Ευρώπη».
«Η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά για αυτό ο τόπος χρειάζεται την αριστερά» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις τριπλές εκλογές του Μαΐου συμπληρώνοντας ότι «η αριστερά καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές ταυτότητες και άρα πρέπει να υπάρχει ισορροπία φόρων και κοινωνικών παροχών και επίσης καταλαβαίνει ότι με τα μεσαία στρώματα δεν χτίζουμε συμμαχία μόνο με την φορολογία». «Το δικό μας μείγμα έχει και φορολογικές μειώσεις αλλά και κοινωνικά μέτρα» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το πρόγραμμα για τις 120 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το κοιτάμε με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο» και το επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Εξηγώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης τόνισε πως «πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω της κρίσης, να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει τα πάντα και έχουν δώσει αίμα για αυτό, και να αποκλείσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον συμφώνησε με την εκτίμηση του κοινού ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της στο ΔΝΤ νωρίτερα από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής και στα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω ακούσει ένα συγγνώμη για την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η σοσιαλδημοκρατία άργησε να καταλάβει τις αδυναμίες του αφηγήματος της. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «μου σηκώνεται η τρίχα όταν ο Σημίτης λέει να μην κάνουμε παροχές αλλά να κάνουμε μεταρρυθμίσεις».
Κάνοντας αυτοκριτική ο Ευκλ. Τσακαλώτος διαπίστωσε ότι «η αριστερά δεν μπόρεσε να ανακαλύψει πολιτικές μορφές με συνέχεια μέσα στην κρίση. Η ελληνική αριστερά τα προσπάθησε όλα αλλά δεν έχουμε ανακαλύψει μια νέα μορφή πολιτικής που να είναι ελκυστική στους νέους ανθρώπους».
Σε σχέση με την προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι και η αριστερά, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι τα πρώτα δύο χρόνια ήταν οι μόνοι σύμμαχοι που είχαμε στην Ευρώπη. «Να τους ευχαριστήσουμε ότι παρά τον θυμό της κ. Γεννηματά μας βοήθησαν σε πολλές φάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στους εκτιμήσεις ότι θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε σοσιαλδημοκράτες, το κάθε κόμμα πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του. Πρέπει να παραμείνουμε ένα αριστερό κόμμα που θα συζητά και θα βρίσκει κοινό χώρο με τις υπόλοιπες δυνάμεις απέναντι στην ακροδεξιά».
Αστειευόμενος σε σχέση με την αφήγηση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη στην Ευρώπη ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Πάπα για τον Αλέξη Τσίπρα και την στάση του στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι «έχουμε όση απομόνωση είχαν στον γάμο τους ο Χάρι και η Μέγκαν».
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πολιτική συμμαχία ανάμεσα στην αριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους πρέπει να καταγράψει 15 σημαντικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε «να περάσουμε στο δια ταύτα με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μην μείνει κενό γράμμα ή συμμαχία στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς από το κοινό για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «ήμασταν φίλοι και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είχαμε εξαιρετική σχέση το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης», συμπληρώνοντας ότι «δεν τον έχω κατηγορήσει ποτέ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πιστεύω πάρα πολύ στη συλλογική ευθύνη, δεν υπάρχει καλός και κακός, και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο οι κυρίαρχες δυνάμεις θέλανε ήττα και συμβιβασμό γιατί το αντίθετο θα άνοιγε τις «ορέξεις» στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην παγκόσμια άνοδο της ακροδεξιάς εκτίμησε πως αυτή οφείλεται στις μεγάλες γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κοινωνική ρίζα του προβλήματος, που είναι η ανισότητα και η φτώχεια.
Αναφορικά με την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και τις επιθέσεις που δέχονται γυναίκες στελέχη της κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «με ξεπερνάει το επίπεδο του σεξισμού από τα ΜΜΕ. Δεν περιγράφεται η βαρβαρότητα και ο κανιβαλισμός εις βάρος των δικών μας γυναικών».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου διαπίστωσε πως «είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και αυτό φάνηκε στο δημοψήφισμα του 2015 με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων» τονίζοντας ότι «χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών αλλά και να παρθούν θεσμικά μέτρα».
Παράλληλα ο κ. Κούλογλου σχολίασε αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την δουλειά που έπρεπε στην ΕΡΤ. «Θα έπρεπε να έχουμε φτιάξει ένα άλλο μοντέλο και όχι την αναπαραγωγή του παλιού μοντέλου. Θα έπρεπε να πάμε σε ένα ανεξάρτητο μοντέλο που θα ελέγχεται από τη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι:
«Ήταν μια λάθος επιλογή που κάναμε έχουμε χρόνο να το διορθώσουμε. Μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να το διορθώσουμε».
Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ο ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης.
Σημειώνεται ότι έξω από το κινηματοθέατρο Ολύμπιον πραγματοποίησαν συγκέντρωση περίπου 20 άτομα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά το πέρας της εκδήλωσης επιτέθηκαν λεκτικά στους εξερχόμενους πολίτες, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας είχαν δημιουργήσει κλοιό προστασίας.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε δεικτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την συγκέντρωση διαμαρτυρίας: