ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024 - Οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Στολάκης09 Ιουνίου 2024

Μπορεί στην Χαριλάου Τρικούπη, στο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να περιμένουν αποψινά αποτελέσματα της κάλπης καρτερικά, για να δουν εάν οι κόποι της απαιτητικής, δύσκολης και κουραστικής προεκλογικής περιόδου θα αποδώσουν εντέλει καρπούς και θα φέρουν το κόμμα στη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή ημέρα και στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στην Κεντροαριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο από το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν και η δεύτερη θέση, είναι για το άλλοτε μεγάλο κόμμα του πάλαι ποτέ δικομματισμού της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ένας πόθος διακαής, καθώς το κόμμα από το 2012 και μετά οπότε απώλεσε την εκλογική του δύναμη πέρασε μέχρι σήμερα από τη... Σκύλλα στη Χάρυβδη, ωστόσο όπως επισημαίνουν στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν είναι ο τελικός στόχος.

Η στόχευση του κόμματος έχει αναλυθεί πολλές φορές από τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι μία: στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, ως βασικός πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας την οποία ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί να στείλει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ακόμα κι αν η σημερινή βραδιά δεν επιφυλάξει τελικά θετικές εκπλήξεις για το κόμμα και οι δημοσκοπήσεις δεν διαψευστούν όπως τόνιζαν το προηγούμενο διάστημα όλα τα «πράσινα» στελέχη, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου έτσι όπως έχει αναλυθεί από τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πηγές της Τρικούπη. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι η αρχή έγινε έναν χρόνο πριν στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα έκανε πολιτικό comeback, ακολούθησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όπου το κόμμα κατέγραψε νίκες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες και έπεται η συνέχεια...

«Στην όχθη των νικητών», αλλά...

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως σήμερα το βράδυ το κόμμα θα έχει αυξήσει τη δύναμη και τα ποσοστά του είτε αυτά συγκριθούν με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, είτε με εκείνα που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2023, επομένως θα βρίσκεται στην «όχθη των νικητών», όπως πολλές φορές έχει πει δημόσια ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η ανάδειξη βέβαια στη δεύτερη θέση θα σηματοδοτήσει την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που λογικά θα δημιουργηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Στέφανου Κασσελάκη θα ενισχύσουν επιπλέον το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη για μία «ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση με προοδευτικό πρόσημο και κυβερνητική προοπτική». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εμφατικά τα «πράσινα στελέχη» κάθε κάλπη είναι άδεια και γεμίζει, επομένως και σήμερα δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ψήφος χαμένη. «Η μη κατάληψη της δεύτερης θέσης δεν αλλάζει τον στόχο μας ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία» σημειώνουν χαρακτηριστικά, χωρίς βέβαια να κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι μία εικόνα στασιμότητας ενδέχεται να δημιουργήσει εσωκομματικά ζητήματα αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας και των χειρισμών της. Ήδη στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη ακούγονται διάφορα ονόματα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες εάν κάποιος θα πάρει το ρίσκο να προκαλέσει εσωστρέφεια σε μία κομβική, για το Κίνημα, στιγμή.

Το κεφάλαιο «Κεντροαριστερά»

Οι προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είναι άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στους εκπροσώπους των κομμάτων, των κινήσεων και κυρίως τους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό τόξο απέναντι στη «γαλάζια» κυριαρχία. Οι καλά γνωρίζοντες μάλιστα αναφέρουν πως προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιλογή των συνεργατών του Ανδρουλάκη να του «χτίσουν» το προφίλ του σύγχρονου ευρωπαίου πολιτικού, που είναι αναγνωρίσιμος στις Βρυξέλλες, έχει εμπειρία, ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και συναναστρέφεται με ευρωπαίους ηγέτες. «Έναν τέτοιο ρόλο θα μπορούσε να επιτελέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση σημερινής εκλογικής αποτυχίας, εάν δηλαδή τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ πέσουν, σενάριο που οι εν Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν «ταινία επιστημονικής φαντασίας», τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του κόμματος πρέπει να είναι άμεσα με πρωτοβουλίες που θα «ξυπνήσουν» το ένστικτο των προοδευτικών πολιτών, αφού διακυβεύεται το μέλλον της Κεντροαριστεράς και η επόμενη ημέρα του χώρου κι όχι μόνο των κομμάτων που τον εκπροσωπούν.

Για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τους περασμένους μήνες επιχείρησε να ανοίξει την συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις στα οποία θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις οι εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της γηραιάς ηπείρου. Ωστόσο, κι ο ίδιος δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του σε θέματα επικαιρότητας και εντός συνόρων ζητημάτων. Για το ΠΑΣΟΚ το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι η δημιουργία μίας Ευρώπης της αλληλεγγύης, των ισχυρών θεσμών, της προοπτικής, της ασφάλειας και της δίκαιης ανάπτυξης με μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. 

Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει μεταξύ άλλων ως επίδικο των ευρωεκλογών τη θωράκιση της κοινωνίας και της οικονομίας, προτείνοντας τη δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Επίσης, την αύξηση των ευρωπαϊκών ταμείων και την διευκόλυνση πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Στην κορυφή της ατζέντας για το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται επίσης η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με τη δημιουργία π.χ. Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις κλιματικές μεταβολές για την ενίσχυση των αγροτών στην πράσινη μετάβαση, όπως και η μείωση της γραφειοκρατίας που είναι και ενωσιακό πρόβλημα. 

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της ενίσχυσης π.χ. του προγράμματος rescEU, πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο κ. Ανδρουλάκης και του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η χρηματοδότηση της δίκαιης μετάβασης στις περιοχές που πλήττονται. 

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προτεραιότητα την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα, προτείνοντας τη δημιουργία ευρωστρατού ώστε τα ευρωπαϊκά σύνορα από την Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο να προστατεύονται ευρωπαϊκά, αλλά και τη δυνατότητα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία με τη θεσμοθέτηση κοινών κανόνων για την εξαγωγή όπλων σε τρίτες χώρες. Προμετωπίδα των προτάσεων του κόμματος είναι η υπεράσπιση των θεσμών και του κράτους δικαίου με ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καμία συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.06.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.