Μια ακόμα παρέμβαση «για τα άγρια μέτρα καταστολής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ με πρόσχημα την πανδημία» έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αυτή τη φορά στη συζήτηση σχετικά με «τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη για τη νόσο COVID-19» στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν.
Στην ομιλία του, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε:
«Στο όνομα της πανδημίας covid-19 που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση η ΕΕ συνοδεύει την αντεργατική επίθεση με ενίσχυση της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με την αντιδραστική στρατηγική περί "καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης", ενισχύοντας μηχανισμούς, όπως η Europol, η Ευρωεισαγγελία, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για περαιτέρω φακέλωμα με νέες τεχνολογίες ιχνηλάτησης. Τέτοιοι μηχανισμοί δημιουργούνται σε διασύνδεση με ανάλογα δίκτυα και μηχανισμούς και από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί απεργίες και διαδηλώσεις, μπαίνουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, ενώ προκειμένου να περάσει ο νόμος έκτρωμα στη Γαλλία για την «καθολική ασφάλεια», εξαπολύεται όργιο καταστολής απέναντι στο λαό που διεκδικεί τα δικαιώματα του.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας ψήφισε τον αντιδραστικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε συνέχεια της περιστολής του δικαιώματος στην απεργία και του ιδιώνυμου αδικήματος της διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αυταρχική επίθεση της σημερινής κυβέρνησης κορυφώθηκε με την πρόσφατη απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα γιατί θα ήταν δήθεν «εστία μετάδοσης». Παρόλα αυτά κινητοποίησε 6000 αστυνομικούς, χωρίς τήρηση αποστάσεων και μέτρα προστασίας για τη βάναυση διάλυση των συγκεντρώσεων που τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλά στην επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου».
Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερώτησε «ποια είναι η άποψη της Κομισιόν για την απαγόρευση συνάθροισης, την καταστολή των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων, καθώς και για τα προκηρυγμένα νομοσχέδια για τον περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών από την ελληνική κυβέρνηση;».
Όπως επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ «η εκπρόσωπος της Κομισιόν Salla Saastamoinen απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ επιχείρησε να δικαιολογήσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο όνομα της πανδημίας, βάζοντας πλάτη στην πολιτική καταστολής των κυβερνήσεων, ενώ ομολόγησε ότι ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί γεγονός και είναι ανάμεσα σε αυτά που... παρακολουθεί».