Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ 200 επιπλέον έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 14 άλλες χώρες της ΕΕ σήμερα Τρίτη: Σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.
Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικών δραστηριοτήτων» που δρουν σχεδόν σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτής σε: Αλβανία, Κίνα, Μαυρίκιο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κλήθηκε να βοηθήσει τις Αρχές στην Πορτογαλία να εξετάσουν αυτό που αρχικά φαινόταν να ήταν μια μικρή υπόθεση.
Επρόκειτο για μια εταιρεία με έδρα την πόλη Κοΐμπρα, η οποία πωλούσε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν ύποπτη για μη καταβολή ΦΠΑ. Ενώ ο έλεγχος των εγγράφων φαινόταν να είναι εντάξει, η Εισαγγελία, με την υποστήριξη της Europol και των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ερεύνησε περαιτέρω – και ανακάλυψε ένα εκτεταμένο, μαζικό σχέδιο απάτης.
«Συμμετείχαν αρκετές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος με υψηλή εξειδίκευση, καθεμία από τις οποίες είχε συγκεκριμένο ρόλο στο συνολικό σύστημα», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τόνισε την «εξαιρετική πολυπλοκότητα της αλυσίδας των εταιρειών», προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν περίπου 9.000.
«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία χρειάστηκε λιγότερο από 18 μήνες για να αποκαλύψει έναν ολόκληρο ιστό ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, υπεύθυνες για μια απίστευτη ζημία 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους φορολογούμενους της ΕΕ. Πιστεύω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ στην Ευρώπη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής» δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ευρώπης Laura Kövesi.