ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ευρωπυρετός στην περιφέρεια

MakThes Team19 Μαΐου 2019

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου

Με το όνειρο της Ευρωβουλής ζουν την προεκλογική περίοδο δεκάδες υποψήφιοι ευρωβουλευτές από την περιφέρεια. Κι ενώ παλαιότερα η συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων αφορούσε κυρίως την πολιτική ελίτ, προερχόμενη από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, η εικόνα για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία έχει μεταβληθεί. 

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, που τάραξε συθέμελα το πολιτικό σύστημα, προκάλεσε τον κατακερματισμό των κομμάτων και τη δημιουργία νέων σχηματισμών, μια και οι ευρωεκλογές χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν ως πεδίο έκφρασης για τους «μικρούς». Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 40 κόμματα, αριθμός που δημιούργησε ανάγκες για περισσότερους υποψηφίους, για να στελεχώσουν τα ευρωψηφοδέλτια. Συνεπώς, τα πολλά μικρά κόμματα φαίνεται πως έστρεψαν το βλέμμα στην περιφέρεια προς άγραν υποψηφίων αλλά και ψηφοφόρων.

- Στέργιος Καλπάκης.

- Θεοχάρης Αγγελίδης.

- Δημήτρης Διονυσόπουλος.

- Αναστάσιος Ιγνατιάδης.

- Φώτης Φανιάδης.

- Δήμητρα Τρεμπελή.

Μικρή εκπροσώπηση από τα μεγάλα κόμματα

Αν και η Πέλλα στο παρελθόν έχει εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Γιάννη Γκλαβάκη από τη ΝΔ, αυτήν τη φορά κανένας υποψήφιος από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει καταγωγή από το νομό.

Τώρα θέση στις Βρυξέλλες διεκδικούν από την Πέλλα οι «Οικολόγοι Πράσινοι» με το δικηγόρο στον κλάδο του Εμπορικού Δικαίου, Θεοχάρη Αγγελίδη, ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής των οικολόγων και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. 

Η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη βρήκε φωνή στον ίδιο νομό, με υποψήφιο τον Φωμά Γιόφκο. Άλλα δύο κόμματα, αυτό της «Λαϊκής Ενότητας» και της «Δημιουργίας Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, έχουν εκπροσώπηση στην Πέλλα από τον υπάλληλο της περιφέρειας και μέλος του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού Ιωσήφ Παπαδόπουλου και του γιατρού Δημήτρη Διονυσόπουλου, αντίστοιχα.

Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο 29χρονος εκπαιδευτικός Στέργιος Καλπάκης, που κατάγεται από τη Βέροια. Ο ίδιος σήμερα είναι γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, έχει διατελέσει μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Ημαθίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ συμμετείχε στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, απ’ όπου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019.

Με ρίζες από την Ημαθία, ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κώστας Σιδηρόπουλος, και η Ολυμπία Κουτσιώφτη συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της «Νέας Ελληνικής Ορμής», του κόμματος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στο ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ευθύνης» του Αλέκου Παπαδόπουλου συμμετέχει ο Βεροιώτης Αναστάσιος Ιγνατιάδης. Από τα νέα κόμματα που διεκδικούν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι και ο «Άλλος Δρόμος» του Νότη Μαριά, με υποψήφιο εκ Ναούσης ορμώμενο τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Φώτη Φανιάδη. Ναουσαία και η Δήμητρα Τρεμπελή που συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τέλος, με την «Ελληνική Λύση» είναι και ο μοναδικός υποψήφιος από την Πιερία Νίκος Ζεϊμπέκης.

Διπλάσιος αριθμός κομμάτων από το 2004

Συνολικά 49 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο αιτήσεις συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο έκρινε ότι νόμιμα μπορούν να συμμετάσχουν 40 από αυτά. Ωστόσο, σε σύγκριση με το παρελθόν και με τις εκλογές του 2004, φαίνεται ότι ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού τότε συμμετείχαν 23 κόμματα, ενώ λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2009, αυξήθηκαν σε 33, για να φτάσουν σήμερα τα 40.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Μαΐου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.