ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Φ. Μπελέρης: «Ψηλά το κεφάλι, η ψυχή και το φρόνημά μου δεν φυλακίζονται» (βίντεο)

MakThes Team15 Αυγούστου 2023

Μήνυμα θάρρους μέσα από φυλακή των Τιράνων, όπου κρατείται επί σχεδόν τρεις μήνες, έστειλε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

«Ψηλά το κεφάλι, η ψυχή και το φρόνημά μου δεν φυλακίζονται» δήλωσε μέσα από φυλακή των Τιράνων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Αναλυτικά το μήνυμα Μπελέρη

«Χειμαρριώτες και Χειμαρριώτισσες ψηλά το κεφάλι. Ενενήντα ημέρες στη φυλακή και δεν υπάρχει στιγμή που να μην είμαι δίπλα σας και να μη σας νιώθω δίπλα μου. 90 ημέρες δεν υπήρξε λεπτό να μετανιώσω για τον αγώνα μας. Δεν υπάρχει λεπτό που να φοβήθηκα. Η ψυχή μου και το φρόνημα δεν φυλακίζονται.

Η Δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα. Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματα μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην παρουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα. Δώσαμε έναν αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα όλων των πολιτών του δήμου Χειμάρρας, Αλβανών και Ελλήνων να ζουν στον τόπο τους με δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες δουλειάς.

Η συκοφαντική, κατασκευασμένη, ψεύτικη κατηγορία, η προφυλάκισή μου και η παρεμπόδιση να αναλάβω τα καθήκοντα του δημάρχου Χειμάρρας είναι άνανδρη. Όμως μην ξεχνάτε λεπτό ότι εμείς κερδίσαμε. Κερδίσαμε τις εκλογές αλλά και κάτι μεγαλύτερο. Τα χρόνια προβλήματά μας υιοθετήθηκαν σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Όλοι τώρα γνωρίζουν ότι σε ετούτο τον τόπο ο ισχυρός είναι άδικος και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Όλοι τώρα γνωρίζουν ότι οι Χειμαρριώτες δίνουν έναν πολύχρονο, δίκαιο αγώνα. Ποτέ ως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσους ισχυρούς υποστηρικτές. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη από αυτή των εκλογών.

Αδέλφια μου, μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω γιατί είμαι υπερήφανος για εσάς. Αλλά κυρίως, είμαι ευγνώμων στον Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν ,μέσα από την ευρύτερη στέρηση των δικαιωμάτων μου, να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας.

Μπορεί σήμερα να φαίνομαι λαβωμένος, αλλά πιστέψτε το, είμαι νικητής. Είμαστε νικητές. Καλή δύναμη. Πίστη και αρετή να οδηγούν την ψυχή σας και την καρδιά σας. Θέλω να ξέρετε, όσοι κρατούν το κεφάλι ψηλά, η Ιστορία τους χαιρετά και τους τιμά. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Καλή αντάμωση».

Ως γνωστόν, την Τρίτη η ελληνική ομογένεια της Αλβανίας πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης στη Χειμάρρα και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο ίδιος ο Μπελέρης μέσα από τη φυλακή δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Να σημειωθεί πως η αλβανική αστυνομία προσπάθησε να ματαιώσει τη συγκέντρωση υπέρ του ομογενή δημάρχου αλλά χωρίς να τα καταφέρει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση που να αναιρεί τη βούληση του λαού» δήλωσε χθες ο Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου.

Για μεθοδεύσεις του αλβανικού εθνικισμού που θέλει να διασπάσει την κοινότητα της Χειμάρρας έκανε λόγο ο Νέστορας Βάρφης, συνεργάτης του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορούσε εν πρώτοις να ορκιστεί ακόμα και μέσα στη φυλακή, με τα Τίρανα να μην δείχνουν προς το παρόν διάθεση υποχώρησης την ίδια ώρα που η Αθήνα αντιμετωπίζει την προφυλάκισή του ως παράνομη μια και αγνοήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας.

Όπως φαίνεται, στόχος της αλβανικής κυβέρνησης πως είναι η επαναπροκήρυξη των εκλογών στη Χειμάρρα, με τον Μπελέρη μέσα στη φυλακή. Τελική ημερομηνία για τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεσει θεωρείται η 21η Αυγούστου.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία και συγκεκριμένα στοιχεία για τη φερόμενη δωροδοκία και παρόλα αυτά ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, βρίσκεται στη φυλακή των Τιράνων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.