Είναι η άτυχη Κάρολαϊν, η Κωνσταντίνα, η Γαρυφαλλιά, η Αννίσα, η Μαρία, η Νεκταρία κ.ά. Η κάθε Κάρολαϊν, Κωνσταντίνα, Γιαρυφαλλιά, Αννίσα, Μαρία, Νεκταρία, που θα μπορούσε να είναι μητέρα, κόρη, αδερφή, θεία μας και πλέον δεν βρίσκονται στην ζωή καθώς δολοφονήθηκαν από τα χέρια των ίδιων τους των συντρόφων και συζύγων, θύματα της έμφυλης βίας, της ενδο-οικογενειακής βίας, των πατριαρχικών στερεοτύπων. Πριν ολοκληρωθεί το 2021 στην Ελλάδα μετράμε ήδη 13 γυναικοκτονίες. Γυναικοκτονίες που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες των περασμένων ετών και τις χιλιάδες που σημειώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα συμπεράσματα δε, μελετών που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για τη βία κατά των γυναικών είναι συγκλονιστικά. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για ενδο-οικογενειακή βία στην Ελλάδα την περίοδο των lockdowns.
Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρμόδιες για ζητήματα Ισότητας των Φύλων ζητούν μέσω της «ΜτΚ» νομοθετικές πρωτοβουλίες, αυστηροποίηση ποινών για εγκλήματα που σχετίζονται με ενδο-οικογενειακή και έμφυλη βία, δημιουργία δομών για γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές για τις ίδιες και τα παιδιά τους, εκπαίδευση της Αστυνομίας, μέτρα και πλέγμα προστασίας.
ΣΥΡΙΖΑ
«Οι 13 γυναικοκτονίες φέτος στην Ελλάδα θέτουν μετ’ επιτάσεως την Πολιτεία προ των ευθυνών της, να λάβει άμεσα μέτρα» αναφέρει η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Κιλκίς και αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης, για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων. «Είναι γνωστό ότι τα εγκλήματα αυτά δεν αποτελούν απλά τη βίαιη αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά σχετίζονται άμεσα με την έμφυλη και την σεξιστική βία. Η δολοφονία γυναικών λόγω του φύλου τους αποτελεί την ακραία μορφή έμφυλης βίας. Η αντιμετώπιση λοιπόν της έμφυλης βίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών» σημειώνει. Η κ. Αγαθοπούλου θεωρεί μάλιστα επιτακτική την ανάγκη να ενταχθεί η «Γυναικοκτονία» ως ιδιώνυμο αδίκημα στον νέο Ποινικό Κώδικα. «Πρέπει να συνεχιστούν τάχιστα οι επιμορφώσεις όλων των αστυνομικών υπαλλήλων -μηδενός εξαιρουμένου- για τα θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να ιδρυθούν γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομικό τμήμα σε όλη την Ελλάδα. Οι καταγγελίες ότι γυναίκες πριν δολοφονηθούν είχαν καταγγείλει έμφυλη βία στην Αστυνομία, αλλά δεν εισακούστηκαν, αποτελούν εγκληματική αμέλεια. Τέλος, η ίδρυση Συμβουλευτικών Κέντρων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η ενίσχυση συνολικά του Δικτύου Δομών κατά της Έμφυλης Βίας καθίσταται απαραίτητη, καθώς επίσης απαραίτητη καθίσταται και η ένταξη υποχρεωτικών σχολικών μαθημάτων για την έμφυλη ισότητα στο ωρολόγιο πρόγραμμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων» καταλήγει η κ. Αγαθοπούλου.
ΚΙΝΑΛ
«Ας δράσουμε όλοι μαζί, γιατί δεν θέλουμε καμιά γυναίκα λιγότερη» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και κοινοβουλευτική τομεάρχης Δικαιοσύνης, Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Νάντια Γιαννακοπούλου. «Η γυναικοκτονία είναι αποτέλεσμα της έμφυλης βίας. Πραγματική αιτία δεν είναι άλλη από την κυρίαρχη πατριαρχική αντίληψη. Για να αλλάξουμε την κατάσταση, πρέπει να μην διαιωνίζουμε τα στερεότυπα που έφτιαξαν την κοινωνία που μας τρομάζει σήμερα. Να διαπαιδαγωγούμε τα αγόρια να έχουν σεβασμό απέναντι σε όλους. Να μάθουμε σε όλους τι σημαίνει σεβασμός, ισότητα. Να διεκδικούν, αλλά να ξέρουν και τα όριά τους. Να ενημερώνουμε τις γυναίκες ώστε να απεγκλωβιστούν από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο εξαιτίας της βίας που τυχόν βιώνουν και να σπάσουν τη σιωπή τους. Ο ρόλος επομένως της οικογένειας και της Παιδείας για να αποβάλλουμε τις παθογένειες είναι καθοριστικός» τονίζει. Και συνεχίζει: «Οι ευθύνες του κράτους πολλές. Ο πρόσφατος νόμος περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας μπορεί να ‘αθωώνει’ ακόμη και κακοποιητές εντός της οικογένειας. Χρειαζόμαστε νομοθεσία που να προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο ενός βίαιου συντρόφου και πατέρα».
ΚΚΕ
Την προστασία των γυναικών που εκτίθενται σε κάθε μορφή βίας, ζητά το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Βιβή Δάγκα «διεκδικούμε να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένες με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε μορφή τους. Οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν είναι, όμως, από μόνες τους αρκετές. Μία γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία μέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Στο ερώτημα «πως μπορεί να σπάσει» ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών η απάντηση βρίσκεται στις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν στις γυναίκες την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ώστε να στέκονται στα πόδια τους, χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Δάγκα.
ΜέΡΑ25
Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 «βλέπει» αδιαφορία της κυβέρνησης και της Πολιτείας στα εγκλήματα έμφυλης βίας και της πατριαρχίας. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, η συντονίστρια του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, Ιόβη Μαραγκού « Η γυναικοκτονία είναι έγκλημα μίσους που βασίζεται καθαρά στο φύλο και είναι η τελική πράξη της πατριαρχικής βίας, που στην αρχή ασκεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, βιάζει και καταλήγει να δολοφονεί». Η κ. Μαραγκού συμπληρώνει πως το κράτος «οφείλει να προστατεύσει τα θύματα και να πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης όχι μόνο για τις γυναικοκτονίες αλλά και για όλες τις μορφές βίας. Είναι γνωστό πως σε κάποιες από τις γυναικοκτονίες που έγιναν, ενώ το θύμα έκανε καταγγελία ή και περιοριστικά μέτρα υπήρξε αδιαφορία από την μεριά της αστυνομίας. Κάτι για το οποίο είναι υπόλογο όχι μόνο το αρμόδιο υπουργείο αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επίσης η πολιτεία για την προστασία των θυμάτων πρέπει να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας για τα θύματα και τα παιδιά των θυμάτων, παρακολούθηση από ψυχολόγους και λειτουργούς καθώς και την κάλυψη των νομικών εξόδων» καταλήγει.
Ελληνική Λύση
Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση» σε σχετική ερώτηση της «ΜτΚ» απάντησε: «Κάθε έγκλημα στο οποίο ο θύτης εκμεταλλεύεται την σωματική του ‘υπεροχή’ και ισχύ έναντι του θύματος, επιλέγοντας μάλιστα το θύμα λόγω της εγγενούς αδυναμίας του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είναι βαρβαρότητα. Ο Ελληνισμός, τόσο από την κλασική αρχαιότητα όσο και μέσω των διδαχών της Ορθοδοξίας, εισήγαγε το μοναδικό σύστημα αξιών που προέβαλε το δίκαιο έναντι της ισχύος. Γι’ αυτό και αποτέλεσε τη βάση κάθε μορφής ανθρωποκεντρικού πολιτισμού παγκοσμίως. Αυτό ακριβώς το σύστημα αξιών είναι η απάντηση σε κάθε μορφή βίας που σχετίζεται με την απάνθρωπη προβολή ισχύος και προσωποποιεί την σύγχρονη βαρβαρότητα μέσα στην κοινωνία. Η ξενόφερτη υποκουλτούρα όταν μάλιστα απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες, τα εσφαλμένα πρότυπα τα οποία υποβιβάζουν την θέση και τον ρόλο της γυναίκας, όσο δυστυχώς και η διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό όσων χρήζουν ακόμα και ενδοοικογενειακής προστασίας, είναι παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν. Για την Ελληνική Λύση η απάντηση είναι το Δίκαιο, όπως ακριβώς ορίζεται στον πολιτισμό μας: Το χέρι που υψώνεται και εμποδίζει το ‘ξίφος του ισχυρού’. Αυστηροποίηση, αμεσότητα, αποτελεσματικότητα. Όχι νομικά παραθυράκια, όχι κωλυσιεργίες, όχι έκθεση του θύματος στον θύτη ακόμα και μετά την καταγγελία».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Νοεμβρίου 2021