«Φάμπρικα» διεκδίκησης μονιμοποιήσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στους δήμους, μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, στήνεται στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε δεκάδες ακόμη σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για 1.200 εργαζομένους που προσελήφθησαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για οκτώ μήνες, σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις του νομού, μέσω των προγραμμάτων που προκηρύσσει κατά καιρούς ο ΟΑΕΔ.
Το «κόλπο» στήνεται από δικηγορικά γραφεία ανά την Ελλάδα, που έναντι αδρής αμοιβής, για κάθε εργαζόμενο φτάνει τα 350 ευρώ, όταν ο μισθός τους από το πρόγραμμα ανέρχεται σε μόλις 460 – 500 ευρώ, επιχειρούν να… πουλήσουν ελπίδες στους απασχολούμενους ότι αν δεχθούν να τους αναλάβουν θα κερδίσουν στα δικαστήρια τη μετατροπή των συμβάσεων τους, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Δικηγόροι που είναι ήδη ενήμεροι ότι πολλές συμβάσεις λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου 2019 και κάποιες άλλες στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όπως και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε παράταση τεσσάρων μηνών στα προγράμματα, πριν από τις εθνικές εκλογές, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και την εργασιακή αβεβαιότητα των συμβασιούχων.
Αυτό, όπως καταγγέλλει makthes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδου, έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πείθονται εύκολα και να αναθέτουν την υπόθεση τους σε δικηγόρους, με στόχο να κερδίσουν τη μονιμότητα τους στα δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, οι οκταμηνίτες συμβασιούχοι στην Ελλάδα φτάνουν τις 18.000 και ήδη εκατοντάδες έχουν αναθέσει σε δικηγόρο την υπόθεση τους, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.
«Πέφτουν θύματα γιατί τους εκμεταλλεύονται»
«Δυστυχώς το καταφέρνουν πολλά δικηγορικά γραφεία, τα οποία στοχεύουν μόνο στο εύκολο κέρδος, καθώς ξέρουν ότι δεν μπορεί να κερδηθεί η μονιμότητα με αυτόν τον τρόπο» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Χοροζίδου, προσθέτοντας ότι «έχουμε διαπιστώσει ότι ολοένα και περισσότερο ότι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα ή εξαπατώνται, αλλά η ελπίδα των ανθρώπων αυτών είναι το μόνο από το οποίο μπορούν να κρατηθούν».
Η ίδια αναφέρει ακόμη πως δεν είναι κακό να δώσει τη μάχη ένας εργαζόμενος στα δικαστήρια, αλλά για αυτό χρειάζονται σοβαρές προϋποθέσεις, όπως πολυετείς συμβάσεις στο ίδιο αντικείμενο ή ομηρία ετήσιων συμβάσεων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, όπως λέει, τα οκτάμηνα δεν έχουν συνέχεια και μετά τη λήξη των συμβάσεων τους, οι εργαζόμενοι απολύονται και στη θέση τους αναλαμβάνουν άλλοι που θα ενταχθούν στο επόμενο πρόγραμμα.
«Εμείς λέμε πως χρειάζονται μόνιμες θέσεις στους δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες και όχι ημίμετρα, όπως αυτά τα προγράμματα, που το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία» υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε ότι το κακό άρχισε πριν από χρόνια με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου, που έδινε τη δυνατότητα μονιμοποίησης εργαζομένων που υπέγραφαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αδιάλειπτα, για πάνω από 24 μήνες.
Πάντως συνδικαλιστές της ΠΟΕ –ΟΤΑ υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, πληθώρα παρανομιών και παρατυπιών έφεραν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τη νομιμότητα των μονιμοποιήσεων υπαλλήλων σε δήμους και φορείς του Δημοσίου.
Μάλιστα αναφέρουν ότι δεκάδες μετατροπές συμβάσεων παρουσιάζουν προβλήματα που αφορούν κυρίως στον προαπαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας αλλά και στη γνησιότητα δικαιολογητικών.
Σύσκεψη για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι
Δεδομένων των εξελίξεων, αύριο στις 16.00 το απόγευμα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων καλεί σε έκτακτη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο όλους τους συμβασιούχους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους αποτρέψει από λάθος κινήσεις.
«Οι αγώνες που δώσαμε στο παρελθόν αποτελούν παρακαταθήκη για την συνέχεια. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που πίνουν νερό στο όνομα της, για την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, που πρόθυμα φυσικά εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ήδη προκηρύσσει το νέο κύκλο του προγράμματος, εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε μόνιμη δουλειά με δικαιώματα» τονίζει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος και ζητά:
*Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
* Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα
* Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετίες. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (Μ.Α.Π. ιατρικές εξετάσεις)
* Επίδομα ανεργίας για όλους, όσο καιρό διαρκεί η ανεργία
* Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας
*Τροποποίηση του άρθρου 103 του συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.