ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαράγγι Σαμαριάς: Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες από την περιοχή - Δείτε βίντεο ντοκουμέντα

MakThes Team19 Σεπτεμβρίου 2024

Απομακρύνθηκαν από το Φαράγγι Σαμαριάς και οι τελευταίοι τουρίστες μετά την χθεσινή (18.09.2024) τραγωδία με τον θάνατο μιας γυναίκας από πτώση βράχου.

Οι τελευταίοι δέκα τουρίστες έκαναν την διαδρομή στο Φαράγγι Σαμαριάς ανάποδα καθώς είχαν διανυκτερεύσει εκεί για λόγους ασφαλείας. Κάποιοι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας και κρίθηκε προτιμότερο μείνουν εκεί. Το μεσημέρι της Πέμπτης, βγήκαν πίσω στο Ξυλόσκαλο όπως αναφέρει το zarpanews.gr.

«Δέκα άτομα που παρέμεναν στον παλιό οικισμό Σαμαριάς βγήκαν από το Φαράγγι. Οι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν από τους φύλακες του δρυμού και ήρθαν στο Ξυλόσκαλο για να φύγουν. Έμειναν εκεί για λόγους ασφαλείας, γιατί είχαν καθυστερήσει στο μονοπάτι και έμειναν εκεί, διότι διαφορετικά θα ήταν όλο το απόγευμα στο μονοπάτι και θα κινδύνευαν και οι εργαζόμενοι και εκείνοι.

Εμείς εν μέρει αποκρύψαμε αυτό που είχε συμβεί, για να περάσουν ένα βράδυ πιο ήρεμο. Δεν τους το είπαμε εκείνο το βράδυ», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Πενταράκης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

«Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για την κακοκαιρία από καμιά υπηρεσία. Είδαμε το φαινόμενο την τελευταία στιγμή και είχαν ήδη μπει 1071 άτομα στο φαράγγι. Προσπαθήσαμε να είναι ασφαλείς. Δυστυχώς όμως μια πέτρα που έπεσε από ψηλά έφερε το τραγικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης έλλειψη γιατρού στην Αγία Ρουμέλη. Υπήρχε ένας γιατρός τουρίστας εκεί, αλλά η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη και η γυναίκα πέθανε», πρόσθεσε ακόμα.

Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη (18.09.2024) την ώρα που εκατοντάδες τουρίστες έκαναν πεζοπορία στο Φαράγγι Σαμαριάς ξέσπασε καταιγίδα με συνέπεια να αποκολληθεί ένας βράχος, ο οποίος χτύπησε στο μηρό για 35χρονη τουρίστρια που πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Κλειστό για τους επισκέπτες το Φαράγγι

 Ο Καθηγητής Τεκτονικής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λεκκας, μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Βασιλακάκη, πραγματοποιούν αυτοψία στη διαδρομή του φαραγγιού και πρόκειται να εισηγηθούν προτάσεις ασφαλείας προς τους αρμόδιους για τη λειτουργία του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, καθώς και να αποφανθούν αν κρίνεται αναγκαίο το φαράγγι να κλείσει για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο νωρίτερα ή όχι. Μετά την τραγωδία, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους, μέχρι τις προτάσεις των δύο επιστημόνων.

Δείτε βίντεο στο οποίο φαίνεται και η ισχυρή βροχόπτωση

Δείτε βίντεο με τους περιπατητές να περιμένουν να βγουν από το φαράγγι

Βίντεο του Creta24 με την επιχείρηση μεταφοράς της σορού της άτυχης γυναίκας

Δείτε φωτογραφίες






This page might use cookies if your analytics vendor requires them.