ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεβρουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

MakThes Team02 Φεβρουαρίου 2024

Στην καθιερωμένη μηνιαία ανάρτησή της προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της για τον μήνα Φεβρουάριο. 

Αναλυτικά,

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς παρουσίαση του νέου προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της» και του έργου της Υπηρεσίας από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Δρ Ελισάβετ Τσιγαρίδα και θα ακολουθήσει διάλεξη της Φλώρας Καραγιάννη, Δρ Αρχαιολόγου – Βυζαντινολόγου, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Η Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης ως καθεδρικός ναός».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την κα. Ευλαμπία Αγγέλου.

Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Πέλλης Μάστορα, Δρ Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ουράνιες αψίδες στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου. Η δυναστική πολιτική του Κωνσταντίνου Α΄ στη Θεσσαλονίκη».

Οι δύο διαλέξεις εντάσσονται στη νέα πρωτοβουλία, με την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ξεκινά το 2024, αυτή της διοργάνωσης Κύκλου Διαλέξεων με θέμα «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της». 

Στόχος του νέου προγράμματος της Εφορείας είναι η επιστημονική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά και η καθιέρωση μιας σταθερής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Στον κύκλο διαλέξεων το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑΠΟΘ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών του και συνεργάτες του ΑΠΘ παρουσιάζουν ανασκαφικές έρευνες σε χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας μας.

Το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου διαλέξεων δημοσιεύεται στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. Για πληροφορίες: Δρ Φλώρα Καραγιάννη, τηλ.: 2313 310447.

Μέχρι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 έχουν τη δυνατότητα όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Στόχος της Λέσχης είναι η ανάγνωση και ο «περιπατητικός» σχολιασμός κειμένων για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη από ομάδα έως 15 μελών. Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με κλήρωση. Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα στο ανακαινισμένο κτήριο πολυμέσων εντός του περιβόλου της Ροτόντας.

Πληροφορίες: 2310 204 868 (εσωτ. 107 &121).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διάρκεια προγράμματος: έως τον Ιούνιο του 2024. Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, θα δημοσιοποιηθεί η ιστορία «Πορσελάνες του 19ου αιώνα από το ‘διατηρητέο’ Όλυμπος Νάουσα».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.