Eλλειψη εργατών γης καταγράφεται φέτος στην ύπαιθρο και στις αγροτικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, «πολλοί εργάτες γης πάνε στη γειτονική Ιταλία γιατί η εκεί νομοθεσία τους δίνει νόμιμη προσωρινή εργασία και αυξημένο μεροκάματο. Επίσης είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες για να πάρουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ». Οπως επισήμανε στις δηλώσεις του «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να λύσει άμεσα το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης καθότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση είναι αναποτελεσματική (δεν εισακούσθηκαν σχετικές προτάσεις μας) και ο κίνδυνος μη καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων γης σε όλη την χώρα είναι υπαρκτός».
Την ίδια στιγμή, από τις αρχές Μαρτίου, παρατηρείται υπερπροσφορά στις χώρες της Ε.Ε. φρούτων και λαχανικών, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Έλληνες εξαγωγείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ροές των ελληνικών εξαγωγών, μέχρι 21/4/2022, παρουσιάζουν σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής της τάξης του -10,3%. Ειδικότερα, στα πορτοκάλια η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο. Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-21/4/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 54.333 τόνους (μείωση κατά 23,1% έναντι πέρσι). Αντιθέτως στις φράουλες η ζήτηση ήταν αυξημένη πλην όμως η συγκομιδή δεν ικανοποίησε την ζήτηση λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Καλά πάνε οι εξαγωγές ακτινιδίων, μέχρι 21/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή αφορούσαν 184.114 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα (αύξηση κατά 13,1%).
Όπως προσθέτει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, «χαιρετίζουμε το υποβληθέν αίτημα των δεκατριών χωρών, με πρωτοβουλία Κροατίας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει επειγόντως έκτακτη προσωρινή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των διαθέσιμων κονδυλίων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα έτη 2021-2022, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες και οι ΜΜΕ στον αγροδιατροφικό τομέα. Ενώ τα μέτρα που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες για να βοηθήσουν τον τομέα είναι όλα πολύ καλά, εντούτοις εξαρτώνται από τη δημοσιονομική ικανότητα κάθε Κράτους Μέλους, επομένως ενδέχεται να δημιουργήσουν στρεβλώσεις σε επίπεδο ΕΕ και κατά συνέπεια καλό θα είναι να ικανοποιηθεί το υποβληθέν αίτημα που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ενωσιακών προϊόντων».