ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για οικονομία, ΕΡΤ και Καμμένο

MakThes Team13 Οκτωβρίου 2018

Στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Νίκος Φίλης ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΡΤ για το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του μήπως προκληθεί πολιτική ζημία.

Μιλώντας για την οικονομική πολιτική, ο βουλευτής Α' Αθήνας και τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, διατύπωσε τον προβληματισμό του για το στόχο πλεονασμάτων, όπως και τις επιφυλάξεις του για τις ξένες άμεσες επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Για την ΕΡΤ και αναφέρθηκε στους χειρισμούς και τις επιλογές προσώπων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αναφορικά, τέλος, με τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της συνεργασίας μαζί του, ωστόσο, όπως είπε, τώρα επιχειρεί να παίξει ρόλο Σαλβίνι (ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ) και άρα -κατέληξε ο Ν. Φίλης- ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει τα μέτρα του για την ολοκλήρωση του προγράμματός του χωρίς εμπόδια.

Π. Ρήγας: «Είμαστε σε αριστερή κανονικότητα»

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Αριστεράς ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και τέως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, προσθέτοντας -από το βήμα της Κ.Ε.- ότι «είμαστε σε αριστερή κανονικότητα».

Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, ο Π. Ρήγας επεσήμανε, «δώσαμε μάχες με αριστερό πρόσημο», με την προσθήκη ότι «τώρα μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας».

Συγχρόνως, μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, το προοδευτικό φόρουμ στην Ευρώπη, αλλά και το αντίστοιχο στην Ελλάδα, άνοιξαν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Π. Ρήγας, ο οποίος ζήτησε να μην είναι φοβικά τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Κάτι τέτοιο δείχνει έλλειμμα ιδεολογικής ηγεμονίας, με άλλα λόγια, απομόνωση σε μικρό κομμάτι της κοινωνίας, συμπλήρωσε.

Αντιθέτως, είναι η περίοδος να πείσει κανείς τον κόσμο, να μη φοβάται το εύρος των συμμαχιών, κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Ε. Αχτσιόγλου: «Η αύξηση του μισθού αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου»

Το ποια πολιτική θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν είναι δεδομένο, τόνισε από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την Έφη Αχτσιόγλου να προσθέτει ότι ούτε ήταν αυτονόητη ούτε συνέβη από κάποια ιστορική αναγκαιότητα η έξοδος από το πρόγραμμα.

Αντιθέτως, συνέχισε, επετεύχθη επειδή η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας. «Το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα», δήλωσε η Ε. Αχτσιόγλου, «έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση της εργασίας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και την αύξηση των μισθών τους».

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ανέφερε και συνέχισε: «Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Μπροστά μας έχουμε όμως κάτι κρισιμότερο: το μισθό».

«Η αύξηση του μισθού αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου», άλλωστε «με αυτήν την πράξη θα χτυπήσουμε τον πυρήνα της κοινωνικά ολέθριας θέσης ότι, τάχα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επέρχεται μέσα από τη συμπίεση των μισθών. Τη ζήσαμε αυτή τη θέση, όταν το 2012 συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός και το 2013 η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Εργασίας.

«Πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι για τη σπουδαιότητα και την ορθότητα του πολιτικού μας στόχου. Διότι σε αυτή τη μάχη είμαστε μόνοι μας», υποστήριξε εξηγώντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε μια σοβαρή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να στηρίζει αυτούς τους στόχους και να διεκδικεί. Αυτά τα ζητήματα του πολιτικού προσανατολισμού και του σχεδίου μας με σαφείς αιχμές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και λιγότερο, το ποια πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν», είπε κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου.

Προβληματισμός και από Δρίτσα για Καμμένο

«Την περίοδο των μνημονίων ως Αριστερά δώσαμε πραγματική μάχη ώστε αυτή η κανιβαλική, μνημονιακή πολιτική να υλοποιηθεί με τρόπους ώστε να κρατηθεί η κοινωνία και η Αριστερά όρθια, αλλά δεν ήταν μια αριστερή πολιτική όταν οι ίδιοι λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν ήταν το δικό μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι κάναμε αυτά τα τρία χρόνια και να το τιμήσουμε. Ήταν άθλος αυτό που κάναμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τα οργανωτικά ζητήματα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή ενός οργανωτικού συνεδρίου, στο οποίο να τεθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τις τοποθετήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κυβερνητική συνεργασία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα ξέρουμε, ατομικά ή συλλογικά, το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει με συστηματικό τρόπο το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν κάτι που, όπως είπε, δεν έχει γίνει έως τώρα.

Σωκράτης Φάμελλος:  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι πιο προοδευτικό και φιλολαϊκό μπορεί να γίνει

«Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί τη μόνη αριστερή και ριζοσπαστική πρόταση στην Ευρώπη. Η συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι και καθήκον και ευθύνη για τον πολίτη της Ελλάδας αλλά και για το παγκόσμιο αριστερό κίνημα», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ό,τι κάνουμε τώρα στην Ελλάδα δεν είναι ότι πιο προοδευτικό και φιλολαϊκό μπορεί να γίνει; Αυτό δεν έκανε το ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίο παράδειγμα αριστερής και ριζοσπαστικής πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια; Δεν δημιούργησε τα αντίμετρα και όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό του 2019, δεν θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα;», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να απαντήσει στην ακροδεξιά. Η εργασία, η αλληλεγγύη, η Δημοκρατία, είναι κυρίαρχα πολιτικά στοιχεία και είναι αναγκαία σήμερα στην Ευρώπη».

Ο κ. Φάμμελος αναφέρθηκε επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία μπορεί να αποκαταστήσει, όπως είπε, την αξιοπιστία της πολιτικής που σήμερα στην Ελλάδα κινδυνεύει.

«Είμαστε αντίθετοι στην ακροδεξιά, στην ανεργία, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στον πόλεμο. Αυτή την πολιτική πρέπει να ενισχύσουμε όπως και τον άξονα της τιμιότητας που δεν είναι απλά ηθική, είναι δημοκρατία».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες της απονομής της Δικαιοσύνης. «Έχει 18 μήνες που έχει στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η κοινωνία περιμένει. Υπάρχει αυτονομία της Δικαιοσύνης. Πολιτικά δεν πρέπει να το ζητήσουμε και να ακούσει ο πολίτης ότι το θέλουμε;»

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.