ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φιλόθεος: «Χάσκουμε ανοήτως, βλέποντας τον εσκεμμένο διασυρμό της πίστης και της πατρίδας μας» (φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος20 Μαρτίου 2024

Στη σημασία της εθνικής Παλιγγενεσίας καθώς και στο χρέος των σύγχρονων Ελλήνων να διδάσκονται την ιστορία της πατρίδας τους αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: «Από την απελευθέρωση των τόπων στην ελευθερία των συνειδήσεων» η οποία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/03 στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας. Στο τέλος της καθιερωμένης εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΜΣ ανακήρυξε τον μητροπολίτη Φιλόθεο σε επίτιμο μέλος της Εταιρείας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φιλόθεος ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα των ηρώων του 1821 χαρακτηρίζοντας την εθνική αυτή επέτειο ως το πιο σημαντικό πολιτικό και ηθικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

«Ας ανακαλύψουμε τι έχουν να μας πουν τα γεγονότα και οι ήρωες του 21' σε εμάς τους Έλληνες του σήμερα. Να τολμήσουμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να ομολογήσουμε την άγνοια μας για την ιστορία του τόπου μας. Αφήσαμε την ίδια την πατρίδα μας να γίνει λάβαρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η σύνδεση της πατρίδος και της θρησκείας με τις πολιτικές επιδιώξεις είναι επικίνδυνη».

«Τα παιδιά μας ελάχιστα μαθαίνουν για την ιστορία του γένους μας και ελάχιστα έχουν συναίσθηση πόσο αίμα και πόσο βαθύ πόνο έχει μέσα του αυτό το σύμβολο που λέγεται σημαία και που πολύ συχνά αντιμετωπίζεται σαν ένα κοινό πανί» τόνισε ο μητροπολίτης.

«Εμείς έχουμε δημιουργήσει αυτήν την αποξένωση από τα ιερά και τα όσια άλλωστε δικοί μας είναι οι δάσκαλοι δικό μας είναι και το υπουργείο. Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε απαθείς και με ψευδοκατανόηση την πλήρη διάλυση της οικογένειάς μας που είναι η μάνας της επανάστασης που έστειλε άντρες και γιούς στον αγώνα».


«Χωρίς καμία συναίσθηση ντροπής και ευθύνης χάσκουμε ανοήτως βλέποντας τον εσκεμμένο και ασταμάτητο διασυρμό της πίστης και της πατρίδας. Είναι αλήθεια ότι έχουμε φτιάξει μία παιδεία όπου η αγάπη στην πατρίδα θεωρείται φασισμός και η προσευχή των μαθητών είναι πέντε φράσεις χωρίς νόημα, μια παιδεία στην οποία ελάχιστα υπάρχει κριτική σκέψη αλλά όπως και σε όλους τους τομείς στη ζωής προσφέρονται έτοιμες σχεδόν αυτόματες λύσεις».

«Η στιγμή του ευαγγελισμού είναι η αρχή της αναγεννήσεως του ανθρωπίνου γένους και της αποκαταστάσεως της αγάπη του θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και μάλιστα μιας αναγεννήσεως που αποτελεί καρπό αληθινής ελευθερίας στην εκκλησιαστική ζωή. Η αληθινή ελευθερία δεν είναι κάποιο δίλημμα δεν αλλάγεται σε μία ελευθερία μεταξύ εκλογής καλού η κακού ή μεταξύ ποικίλλων εναλλακτικών πράξεων μίας γήινης συμπεριφοράς, είναι πρώτα από όλα να είσαι πλήρως ανθρώπινος δηλαδή να κατέχεις πλήρως τη ζωής ούτε τις δυνατότητές του να είσαι απελευθερωμένος από τις δυνάμεις του θανάτου.


«Επί εκατοντάδες αιώνες το ελληνικό έθνος συνεχίζει να πορεύεται μαζί με την ελληνική γλώσσα αλλά και την πίστη" ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Ν. Παππάς. "Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ρωμιοσύνης στάθηκαν παρηγοριά στους σκληρούς αγώνες των Ελλήνων κατά της τουρκοκρατίας και εξελίχθηκαν σε ακρογωνιαίους λίθους της αντίστασης με παντοτινό μπροστάρη την διαχρονική κιβωτό της ορθοδοξίας του Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όταν έφτασε ο καλός καιρός στην άνοιξη του 1821 το γένος μας ρίχτηκε στην εθνική του επανάσταση για το Χριστού την πίστη την αγία και την ελευθερία. Η ελληνική επανάσταση έχει καταγραφεί στην παγκόσμιο ιστορία ως ένα μοναδικό γεγονός, μία από τις πρώτες επαναστάσεις στη λεγόμενη εποχή της νεωτερικότητας όταν τα υπό την έθνη σε διάφορες γωνιές της ευρωπαϊκής ηπείρου ξεκίνησαν τον αγώνα για την εθνική χειραφέτηση και αποκατάσταση τους. Οι Έλληνες επαναστάτες προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό και συγκίνηση ως ένα μικρό αλλά πανάρχαιο έθνος το οποίο μέσα σε μία ζοφερή εποχή δεν δίστασε να πάρει τα όπλα και να εξεγερθεί καταγγέλλοντας τους Τούρκους».


Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλειος Ν. Παππάς προχώρησε στην ανακήρυξη του μητροπολίτη Φιλόθεου σε επίτιμο μέλος της ΕΜΣ ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κόσμου.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.