Περιβαλλοντικές οργανώσεις παρέπεμψαν ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης τη φινλανδική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για το κλίμα, μια κίνηση που γίνεται πρώτη φορά σε αυτή τη βόρεια χώρα.
Οι οργανώσεις αυτές, εκ των οποίων η Greenpeace και η Φινλανδική Ένωση προστασίας της φύσης (FANC), ζήτησαν από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλει την ετήσια έκθεση της για το κλίμα "χωρίς επιπλέον μέτρα για τη βελτίωση των καταβοθρών διοξειδίου του άνθρακα", με το επιχείρημα ότι δεν συμμορφώνεται με τον νόμο για την κλιματική αλλαγή.
Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στοχεύει η Φινλανδία να καταστεί χώρα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2035.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η κυβέρνηση παραβίασε τις δικές της δεσμεύσεις αποτυγχάνοντας να προστατεύσει τις καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, δηλαδή τα φυσικά συστήματα όπως τα δάση, που επιτρέπουν την απορρόφηση του άνθρακα και τη σταθεροποίηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
"Η κυβέρνηση παραβίασε τον νόμο της για την κλιματική αλλαγή μη λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα για να ανταποκριθεί στους κλιματικούς στόχους της Φινλανδίας", δήλωσε η Χάνα Αχο, στέλεχος της FANC.
Όπως δήλωσε, οι καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα "κατέρρευσαν" με την αύξηση της υλοτομίας και της μειωμένης ανάπτυξης των δασών. "Κατά συνέπεια, φαίνεται απίθανο οι στόχοι για το κλίμα να επιτευχθούν".
Για την Χάνα 'Αχο, η ετήσια έκθεση για το κλίμα, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία για την απάντηση της κυβέρνησης στα προβλήματα του κλίματος αλλά έλειπε από αυτήν "η απαραίτητη αξιολόγηση των μέτρων (που πρέπει να ληφθούν) για την προστασία των καταβοθρών" άνθρακα.
"Δεν υπήρξε περιορισμός στην υλοτομία, αν και είναι γνωστό ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στον αντίκτυπο του μεγέθους των καταβοθρών", πρόσθεσε.
Εναπόκειται τώρα στο δικαστήριο να αποφασίσει για τη δίκη. Τα τελευταία χρόνια, η Φινλανδία δυσκολεύτηκε να βρει την ισορροπία μεταξύ των φιλοδοξιών της για το κλίμα και της υλοτομίας, ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της.
Το 2020, η φινλανδική εκμετάλλευση των δασικών προϊόντων ανερχόταν σε 10,4 δισεκ. ευρώ, δηλαδή το 18% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Αυξημένος αριθμός πολιτών και οργανώσεων ανά τον κόσμο προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να καταγγείλει τις ενέργειες των κυβερνήσεων τις οποίες θεωρούν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότεροι από 600 νέοι, ανάμεσά τους η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη την Παρασκευή κατά του σουηδικού κράτους για πρώτη φορά.