Οι πιο σφοδρές μάχες από την 7η Οκτωβρίου μαίνονται από το βράδυ της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.
Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.
Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.
Η πιο «σκληρή» νύχτα της σύγκρουσης
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα και τα ξημερώματα με πολύ μεγάλη ένταση στόχους της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας , όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ.
Μάχες μεταξύ του του IDF και ανδρών της Χαμάς εξελίχθηκαν και στο έδαφος μεταξύ Μπέιτ Χανούν και προσφυγικού καταυλισμού στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με αναφορές Παλαιστινίων. ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η Χαμάς.
Οι μάχες αυτές ακολούθησαν την ανακοίνωση από πλευράς στρατού του Ισραήλ για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων.
Ο ΟΗΕ, που ζητεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τόνισε πως φοβάται «χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών άνευ προηγουμένου» στην παλαιστινιακή περιοχή με έκταση 362 χιλιομέτρων που συνεχίζει να πολιορκείται και οι κάπου 2,4 εκατ. κάτοικοί της στερούνται τα πάντα.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.
Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων-πολεμικών ανταποκριτών στη Γάζα
Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς Reuters και Agence France Presse ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε επιστολή προς τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. οι IDF) υποστήριξαν ότι «στόχευαν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα», προσθέτοντας ότι η Χαμάς σκοπίμως διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και πολίτες».
Σημείωσε ότι τα υψηλής έντασης χτυπήματά της σε στόχους της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν επίσης να εκτοξεύσουν λάθος και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα . Η επιστολή κατέληγε ως εξής:
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους».
Η επιστολή του ισραηλινού στρατού ήρθε αφότου τα πρακτορεία ειδήσεων είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.
Σε απάντηση, το Reuters ξεκαθάρισε:
«Η κατάσταση στο έδαφος είναι τρομερή και η απροθυμία του IDF να δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού μας απειλεί την ικανότητά τους να μεταδώσουν τα νέα για αυτή τη σύγκρουση χωρίς φόβο ότι θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν».
Ο διευθυντής παγκόσμιων ειδήσεων του AFP, Phil Chetwynd, δήλωσε:
«Είμαστε σε μια απίστευτα επισφαλή θέση και είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που εργάζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».
Τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, η πλειοψηφία στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό του, με υγειονομικές εγκαταστάσεις και με άλλους εταίρους του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», τόνισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (του πρώην Twitter).
Σε δεύτερη ανάρτησή του, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί;».
Νωρίτερα, παλαιστινιακός πάροχος ανακοίνωνε πως όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.
Και η παλαιστινιακή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι έχασε κάθε επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της στην παραθαλάσσια περιοχή 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε χθες ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως ήδη τις κλιμάκωσε στη μικρή περιοχή, που έχει αποκλειστεί εντελώς έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
Με ρουκέτες «απάντησε» η Χαμάς
Προηγουμένως το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Η διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης «μαζικών ωμοτήτων»
Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).
Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (...) από τις ισραηλινές αρχές».
«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.