ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: Αγωνίστρια στην πολιτική, μαχήτρια στη ζωή

Βαγγέλης Στολάκης31 Οκτωβρίου 2021

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, ώρα 12.04 το μεσημέρι έγραφε το ημερολόγιο όταν η Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πέρασε στην ιστορία και έγινε «αθάνατη» όπως φώναζαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες όταν η πομπή με τη σορό της περνούσε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, δύο μέρες μετά τον θάνατό της, μπροστά από την Βουλή. Σε ηλικία 57 ετών, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της, στον δέκατο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βυθίζοντας στη θλίψη έναν ολόκληρο λαό, με τα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων να βουρκώνουν τη στιγμή που την αγκάλιασε η αττική γη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στον τάφο του πατέρα της αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά και της μητέρας της Κάκιας Βέργου. Τραγική ειρωνεία; Έφυγε από τον ίδιο λόγο, στην ίδια ηλικία με τους αγαπημένους της γονείς.

Φίλοι, συγγενείς, γνωστοί και σύντροφοί της από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από το Κίνημα Αλλαγής, που δημιούργησε η ίδια σε μια προσπάθεια να δώσει το φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ που όταν το παρέλαβε βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -και το κατάφερε, το ανέστησε διπλασιάζοντας τα εκλογικά ποσοστά του- κάνουν λόγο για μία μαχήτρια ζωής, μία μαχήτρια της πολιτικής, έναν καθαρό άνθρωπο, μία αξιοπρεπή πολιτικό, μία εξαιρετική γυναίκα, οικογενειάρχη, μητέρα με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο να είναι πάντα ζωγραφισμένο στα χείλη της, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως έπρεπε, ακόμα και αν άνθρωποι την στεναχώρησαν, ακόμα και όταν πονούσε από την ασθένεια.

Προτεραιότητά της η ενότητα

Η Φώφη Γεννηματά «έφυγε» όρθια και με ψηλά το κεφάλι. Κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν εισέλθει στο νοσοκομείο, πραγματοποιούσε ομιλίες στη Βουλή, εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας της για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ της 5ης Δεκεμβρίου, έκανε συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων και παραγωγικών τάξεων, είχε πολύωρες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες της, χωρίς να δείχνει πως πονά, και το σημαντικότερο, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν για την ασθένειά της. Όπως οι ίδιοι λένε, δεν ήθελε ο κόσμος να τη λυπάται. Αποκάλυψε την κατάσταση στους συνεργάτες του γραφείου της το πρωί της Τρίτης 12 Οκτωβρίου 2021, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την απόσυρσή της από την νέα διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της. Δήλωνε σίγουρη ότι θα δώσει την μάχη με τον καρκίνο και θα έβγαινε νικήτρια, ωστόσο δεν είχε το κουράγιο να δώσει δύο μάχες, μία πολιτική και εκείνη για την ίδια της τη ζωή. Επέλεξε να δώσει τη δεύτερη, την μεγαλύτερη μάχη, έχοντας ως μοναδικό της μέλημα την ενότητα της παράταξης. «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» δήλωνε η Φώφη Γεννηματά.

Αυτή την ενότητα, την έκανε πράξη. Κατάφερε να ενώσει όχι μόνο τους υποψήφιους διεκδικητές της ηγεσίας και τις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα, όλο τον ελληνικό λαό. Το πρωί της Τετάρτης, ημέρα Εθνικού πένθους, ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας, από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε η σορός της για λαϊκό προσκύνημα, δεν έλειπε κανείς. Όλοι ήταν εκεί για να της πουν το «ύστατε χαίρε», το «τελευταίο αντίο». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, βουλευτές, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, πολιτικοί, σύντροφοι ζωής, συνεργάτες και συνοδοιπόροι του πατέρα της, φίλοι, πολίτες, άνθρωποι με τους οποίους δεν είχε ανταλλάξει ούτε «γεια», την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αφήνοντας στο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ φέρετρο ένα λευκό ή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που τόσο αγαπούσε.

«Έφυγε» η Φώφη

Η Γεννηματά κατάφερε να ενώσει έστω και για λίγο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους Έλληνες, έγραφαν ανήμερα της κηδείας οι τίτλοι στις έκτακτες εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών και τα ειδησεογραφικά sites. Έτσι είναι. Η Φώφη Γεννηματά μένει στην ιστορία ως «η Φώφη». Ως πολιτικός και ως πολιτικός αρχηγός αφήνει πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη, όχι μόνο για το κόμμα της, αλλά για όλη τη χώρα.

Πάνω από όλα, η Φώφη Γεννηματά ήταν μια εξαίρετη οικογενειάρχισσα και μητέρα. Έβαζε την οικογένεια, τον άντρα της Ανδρέα Τσούνη και τα τρία της παιδιά, Αιμιλία, Γιώργο και Κατερίνα αλλά και την αδερφή της Μαίρη πάνω από όλα και όλους. Το «τελευταίο αντίο» που της είπαν δε τα παιδιά της, μέσα από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών συγκλόνισε το πανελλήνιο. Είναι χαρακτηριστικό, πως το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα πριν πέσει σε κώμα και καταλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας, η Φώφη Γεννηματά γιόρτασε τα γενέθλια του γιου της Γιώργου, σβήνοντας τα κεράκια από την τούρτα όλοι μαζί και αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα.

Οι τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο

Το πρωί της Κυριακής απάντησε σε μηνύματα φίλων και συνεργατών που της εύχονταν περαστικά και ταχεία ανάρρωση και λίγες ώρες μετά έπεσε σε κώμα. Την επομένη, μετά από την αιφνιδιαστική επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της το τελευταίο εικοσαήμερο, η οποία τις τελευταίες πέντε ημέρες κατέστη ραγδαία, με μεταστάσεις που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν, η γραμμή έγινε ευθεία στο καρδιογράφημα της υγείας της. Αν θέλαμε ωστόσο, να παρομοιάσουμε τη ζωή της Φώφης Γεννηματά σαν καρδιογράφημα θα κάναμε λόγο για μια συναρπαστική ζωή με συνεχή σκαμπανεβάσματα. Διαγνώστηκε με καρκίνο για πρώτη φορά το 2008, αλλά τότε είχε βγει νικήτρια μετά τη θεραπευτική αγωγή. «Το Σάββατο διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα, το επόμενο Σάββατο μιλούσα σε συνέδριο», έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή (Alpha), σημειώνοντας παράλληλα αναφορικά με την επιλογή της να γνωστοποιήσει την περιπέτεια της υγείας της ότι το έπραξε θέλοντας να μεταδώσει μήνυμα -εκτός των άλλων- «αισιοδοξίας και ελπίδας ότι παλεύεται τελικά», ο καρκίνος και προτρέποντας όλες τις γυναίκες να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε τακτικά την κατάσταση της υγείας της και στον τελευταίο έλεγχο πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Δεύτερη τραγική ειρωνεία; «Έφυγε» ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, εκεί που την «χτύπησε» η ασθένεια για πρώτη φορά. «Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό» δήλωνε αφότου έμαθε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της

Με μία ανάρτηση στα social media, ανήμερα της κηδείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η Πολιτεία πρόκειται να τιμήσει τη μνήμη της με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που θα έχει το όνομά της. «Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ξεκινάμε όπως έχουμε δεσμευθεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Και κατέληγε: «Είναι ένα χρέος της Πολιτείας που τώρα γίνεται μεγαλύτερο καθώς θα το συνοδεύει η δύναμη και το χαμόγελο της Φώφης. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους».

«Αντίο»

Κάποτε την ρωτούσαν «τι θέλετε να θυμούνται οι Έλληνες»; «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα» είχε δηλώσει η ίδια στο παρελθόν και στα αυτιά πολλών, ανήμερα της κηδείας της, οι λέξεις αυτές ηχούσαν ξανά και ξανά τόσο γνώριμες, τόσο καθαρές, βγαλμένες από δυο χείλη που συνεχώς χαμογελούσαν. Κι αν όλοι εκείνοι που βρέθηκαν την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών της μιλούσαν με τα μάτια τους βουρκωμένα σίγουρα θα της έλεγαν: «Καλό ταξίδι πρόεδρε. Αντίο Φώφη μας».

Η τελευταία ανάρτηση με τον… Ανδρέα

Μία φωτογραφία της ίδιας με τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά και τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου είναι η τελευταία φωτογραφία που ανέβασε στο instagram στις 18 Οκτωβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν φύγει από τη ζωή με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από τις εκλογές του 1981, τις εκλογές της «Αλλαγής» και της μεγάλης νίκης του ΠΑΣΟΚ. «Σαν σήμερα ο ελληνικός λαός σφράγισε το Συμβόλαιο με την Αλλαγή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία, ήταν το σύνθημα της εποχής. Σύνθημα που μέσα του σπαρταρούσε το αίτημα για δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική περηφάνια. Στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο. Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή» έγραφε στην ανάρτηση.

Από την ΠΑΣΠ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ

Γεννημένη στις 17 του Νοέμβρη του 1964. Κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, κορυφαίου υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, θεμελιωτή του ΕΣΥ, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο ΕΚΠΑ, όπου συμμετείχε ενεργά στην παράταξη της ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ για τις χρονιές 1982-1987. Η πολιτική καριέρα της ξεκίνησε το 2000 όταν εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002. Το 2003 είχε γίνει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά. Το 2015 εκλέχτηκε βουλευτής της Β’ Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Από το 2017 διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Στο παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Οκτωβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.