ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορο-σαφάρι της ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικές περιοχές

MakThes Team05 Ιουνίου 2024

Μπαράζ με περισσότερους από 40.000 επιτόπιους ελέγχους με laptop, tablets και το «ΕΛΕΓΧΟΣlive» σε νησιά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας εξαπολύει η ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης ΦΠΑ από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το «βάρος» θα πέσει στην έκδοση αποδείξεων και τη διαβίβασή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyDATA, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ενώ οι ελεγκτές θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, θα βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα προχωρούν στην έκδοση και την κοινοποίηση σημειώματος για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται τσουχτερές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ), αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας και σε όσους εντοπισθούν να μην εκδίδουν η να μην διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ πέραν από τις βαριές χρηματικές καμπάνες θα επιβάλλεται «λουκέτο» από δύο έως και δέκα ημέρες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα προχωρούν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  1. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  2. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  3. Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Στο μεταξύ με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αναβάλλεται για ένα μήνα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων με ποσά οφειλών άνω των 150.000 ευρώ προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ο κατάλογος με τους μεγαλοοφειλέτες θα αναρτηθεί 31 Ιουλίου στον ηλεκτρονικό κόμβο αντί 30 Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.