Φορτσάρει το «φρέσκο» οικονομικό επιτελείο για να ετοιμάσει και να καταθέσει εντός του Ιουλίου το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που θα στοχεύει… ευθέως στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, με τη μεσαία τάξη άμεσα ωφελημένη.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου πριν τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής και ορίζοντα την διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Παράταση και μετά τον Ιούλιο, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, παίρνουν το «καλάθι του νοικοκυριού», η καταβολή του επιδόματος ακρίβειας (market pass) στους ευάλωτους και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ, σε μία προσπάθεια να στηθούν αναχώματα στις καλπάζουσες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Οι μειώσεις έμμεσων φόρων, μία κίνηση υψηλού δημοσιονομικού ρίσκου, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρόνο αν χτυπηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
Στο πλαίσιο αυτό, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περικλείονται όλες οι δεσμεύσεις και προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ στο φορολογικό πεδίο μέχρι το 2027.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, σχεδιάζεται η σταδιακή κατάργηση του εφιάλτη που ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος», για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση η μείωση θα ξεκινήσει το 2025 κατά 20%, θα συνεχιστεί κατά 30% το 2026 μέχρι την πλήρη κατάργηση το 2027.
Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ και επιβάλλεται στους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.
Από το νέο έτος σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Πρακτικά, με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:
- 10.000 από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογουμένους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
- 11.000 από 10.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο παιδιά.
- 12.000 από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
- 13.000 από 12.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.
Για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ. Πιο αναλυτικά, το όφελος είναι ότι θα μειωθεί, από το επόμενο έτος, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:
- Κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 6,4 έως 7,5 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
- Κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 15,7 έως 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.
- Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.
Παράλληλα σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή και ο εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 01/01/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ένα μέτρο καίριο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στο μέτωπο αυτό προγραμματίζεται παράλληλα, η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών. Παράλληλα, θα υπάρξει νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Τι ακολουθεί
Αξίζει να σημειωθεί πως από 01/01/2024 οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου κατά 4% χωρίς να αποκλείεται η αύξηση να είναι και υψηλότερη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει μηχανισμός βάσει του οποίου το ποσοστό αύξησης καθορίζεται με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, στο τέλος του έτους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ειδικά εκείνοι που «πληρώνουν» ακόμα την περίφημη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, να λάβουν μία έκτακτη οικονομική στήριξη, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Δεν αποκλείεται να δούμε να μειώνεται περαιτέρω, κάτω από το 30% το ποσοστό της παρακράτησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται με στόχο να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συνταξιούχο να δουλεύει μόνιμα.
Επιπλέον σχεδιάζεται η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το 2024 στα σκαριά βρίσκεται και αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και πλήρης αναμόρφωση του μισθολογίου. Θα περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων θέσης, ώστε να αμείβονται καλύτερα οι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 με στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ.
Επίσης, στόχος παραμένει η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ). Επιπλέον θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας εμμέσως τον μισθό των εργαζομένων.
*Διαβάστηκε στη "ΜτΚ" στις 02.07.2023