ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος εισοδήματος: Μεγαλύτερες εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους

MakThes Team11 Οκτωβρίου 2024

Σε αλλαγές στο καθεστώς της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος με κλιμακωτές μειώσεις 2%-4% ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής της οφειλής προχωρά από το 2025 το υπουργείο Οικονομικών με ταυτόχρονη καθιέρωση σταθερού χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες όσο πιο νωρίς εξοφλεί ο φορολογούμενος το φόρο εισοδήματος τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα κερδίζει.

Ειδικότερα το βασικό σενάριο προβλέπει τις ακόλουθες εκπτώσεις:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Μάρτιο και πληρώσουν εφάπαξ το φόρο θα κερδίζουν έκπτωση 4%.
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου
  • 2% αν η υποβολή της δήλωσης γίνει στο τελευταίο δίμηνο Μάιο και Ιούνιο.

Ωστόσο υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο για φοροέκπτωση 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ και 2% αν η υποβολή και η πληρωμή του φόρου γίνει στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 3% αν ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στη παράδοση των παρατάσεων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προχωρώντας στη καθιέρωση σταθερού χρονοδιαγράμματος με «κλειδωμένες» ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Με το νέο σύστημα η ηλεκτρονική πύλη για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίγει την 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής.

Για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα είναι σε πλήρη λειτουργία χωρίς τεχνικά προβλήματα, θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι ενώ οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους τις βεβαιώσεις αποδοχών και όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα θα προβλέπονται ποινές στους υπόχρεους για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις στην διαβίβαση των δεδομένων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.