«Καυτή πατάτα» θεωρούνται τα πάρτι που γίνονται στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθηγητές και λοιμωξιολόγοι τα παρομοιάζουν με θρυαλλίδα μέσα σε πυκνό δάσος που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Εκτός από τη διασπορά και την ανατροπή της επιδημιολογικής καμπύλης, μπορούν να «γεννήσουν» νέες μεταλλάξεις του ιού.
Την ίδια ώρα, αυτή την «καυτή πατάτα» δεν την κρατάει κανείς στα χέρια του από θεσμούς και αρχές. Μετά από το μεγαλύτερο πάρτι που έγινε το περασμένο Σάββατο στους υπαίθριους χώρους, άρχισε ξανά το παιχνίδι των ευθυνών. Από τη μια πλευρά οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως δεν λαμβάνουν κλήσεις από τον πρύτανη και ότι χρειάζονται την έγκριση του για να προχωρήσουν σε επιχείρηση. Από την άλλη ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δηλώνει πως οι φύλακες του πανεπιστημίου τηλεφωνούν στην αστυνομία αλλά δεν ανταποκρίνεται.
Μετά την τέταρτη εισαγγελική παρέμβαση για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις για μια εβδομάδα από τις 6 μ.μ. έως και τις 5.30 το πρωί σε δώδεκα σημεία πέριξ του πανεπιστημίου και πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους, ώστε να αποτρέψουν νέα πάρτι. Σαφώς, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις με φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων που ζητούσαν να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι το Σαββατοκύριακο, οπότε φοιτητές και νέοι έχουν άτυπο ραντεβού στους πανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς να υπάρχουν πλέον οργανωμένα καλέσματα.
Αστυνομία Vs Πρυτανεία
Τα πάρτι στον υπαίθριο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής και στην πλατεία Χημείου έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις ευθύνες για τον μη περιορισμό της παραβατικότητας στο πανεπιστημιακό κάμπους. «Εμείς ενημερώνουμε τις αρχές και όταν λέμε εμείς εννοώ ως οργανισμός. Δεν σημαίνει ότι συνέχεια παίρνει ένας πρύτανης την αστυνομία. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η εταιρεία φύλαξης, που έχει κάνει τουλάχιστον 7 κλήσεις στην αρμόδια αρχή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Χρήστος Συμεωνίδης, που είναι εκφωνητής στο κέντρο ελέγχου, λέει πως «οι πρυτανικές αρχές δεν μας παίρνουν τηλέφωνο. Βάζουν τους φύλακες, που δεν εκπροσωπούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, έχουν ορισμένη αρμοδιότητα. Δεν μπορεί ο φύλακας να μας δώσει εντολή για να επέμβουμε. Πρέπει ο πρύτανης να προχωρήσει σε αίτημα προς τις εισαγγελικές αρχές και μετά να υπάρχει αστυνομική επέμβαση».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, υπογραμμίζει πως καλούν την αστυνομία κάνοντας χρήση του νόμου 4629 του 19 για έκνομες πράξεις. «Οπού υπάρχουν έκνομες ενέργειες, καλούμε την αστυνομία. Βάσει του νόμου αυτού, υπάρχουν και οι τέσσερις εισαγγελικές παρεμβάσεις που ζητούν από την αστυνομία προανακριτικές έρευνες για να εντοπιστούν οι διοργανωτές. Πιστεύω μπορούν να τους βρουν, από την στιγμή που υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα μαζικής δικτύωσης» σημειώνει ο κ. Παπαϊωάνου.
«Όταν λέμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε για αξιόποινες πράξεις, εννοούμε κακουργήματα και πλημμελήματα. Στην περίπτωση των κορονοπάρτι όμως όλες οι διατάξεις εμπίπτουν σε παραβάσεις υγειονομικού πρωτοκόλλου και απλά βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων. Μόνο αν εντοπιστεί ο διοργανωτής μπορεί να συλληφθεί και να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη περί παράβασης μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών» στηρίζει ο κ. Συμεωνίδης.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΥΘ, τονίζει ότι οι φύλακες του ΑΠΘ «μπορούν να ελέγχουν την είσοδο και όταν υπάρχει αντίδραση από κάποιον να επέμβει η αστυνομία. Τώρα που ελέγχουμε εμείς περιμετρικά τις εισόδους του ΑΠΘ είναι υπέρβαση για να καλύψουμε την αδυναμία άλλων θεσμικών παραγόντων».
Που βρίσκουν ρεύμα
Ως μέτρο προστασίας από τα κορονοπάρτι, η πρυτανεία του ΑΠΘ προχώρησε και στη θωράκιση της Φιλοσοφικής Σχολής, απ’ όπου «κλέβουν» ρεύμα για να συνδέσουν φωτορυθμικά και ηχεία για τα πάρτι. «Στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής, υπήρχαν τζάμια που τα έσπαγαν, έμπαιναν μέσα και σύνδεσαν μπαλαντέζες για να έχουν ρεύμα. Τώρα, τοποθετήσαμε αλεξίσφαιρα τζάμια, ώστε να μην μπορούν να τα σπάνε» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Παπαϊωάννου.
Βέβαια, οι χιλιάδες νέοι που συγκεντρώνονται στο ΑΠΘ, έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάποιοι παίρνουν μικρά ηχεία που τα συνδέουν με το κινητό τους και δεν χρειάζεται ρεύμα, ενώ άλλοι καταφέρνουν και μπαίνουν στο ΑΠΘ με το αυτοκίνητο τους. Συγκεκριμένα, μία συνηθισμένη δίοδος ήταν από την πλευρά του «ΑΧΕΠΑ», όπου έσπασαν τα κολονάκια, στη συνέχεια περνούσαν κάτω από την πρυτανεία και έβγαιναν στη Φιλοσοφική. Τώρα, τα κολονάκια έχουν αποκατασταθεί ώστε να υπάρχει «φραγμός» για τα αυτοκίνητα.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που νοικιάζουν γεννήτριες για να μπορούν να ανάβουν φώτα και ηχεία. «Δεν είναι ακριβές. Υπάρχουν εταιρείες που τις νοικιάζουν με 50 ευρώ για όλη την ημέρα και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για πολλές ώρες» λέει διοργανωτής πάρτι που έγινε σε υπαίθριο χώρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν ενδείξεις και για παραοικονομία στα πάρτι του ΑΠΘ, όπως λέει και ο ίδιος ο πρύτανης. «Σίγουρα κάποιοι βγάζουν λεφτά από τα πάρτι και υπάρχει παραοικονομία. Ανέκαθεν ζητείται η παρέμβαση του ΣΔΟΕ» τονίζει ο Νίκος Παπαϊωάννου.
Ωστόσο, στα τελευταία πάρτι στο ΑΠΘ, οι περισσότεροι νέοι αναφέρουν ότι πηγαίνουν εφοδιασμένοι. Δηλαδή, ο καθένας παίρνει το ποτό του πριν πάει στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο κιόλας που κάθε Σαββατοκύριακο τα ψυγεία από περίπτερα γύρω από το ΑΠΘ αδειάζουν. «Μετά τις 12 το βράδυ έρχονται και αγοράζουν μπίρες, πατατάκια και παγωτά. Σχηματίζονται ουρές. Τόσα χρόνια εδώ, πρώτη φορά είδαμε τόσο πολύ κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο» αναφέρει περιπτεράς στη «ΜτΚ».
Η σελίδα διοργάνωσης των πάρτι στην Ευκαρπία
Διοργανωτές -που δεν κρύβονται- υπάρχουν πίσω από τα υπαίθρια πάρτι στην Ευκαρπία. Τα πάρτι αυτά απασχόλησαν ιδιαίτερα, καθώς συγκεντρώνουν εκατοντάδες νέους και σε αυτήν την περίπτωση τα μέτρα προστασίας ξεχνιούνται με χορό και τραγούδι. Μάλιστα, σε ένα από αυτά συμμετείχε και γνωστός ράπερ που δηλώνει όμως ότι δεν έχει καμιά σχέση με την διοργάνωση.
Ωστόσο, οι διοργανωτές, έχουν επίσημη σελίδα στο Instagram για τα πάρτι και ανεβάζουν φωτογραφίες, βίντεο και ανακοινώσεις για νέες ημερομηνίες. Πάντα κρατούν κρυφή την τοποθεσία έως και την τελευταία στιγμή και όποιος θέλει να πάει λαμβάνει οδηγίες από τα social media. Οι διοργανωτές διαθέτουν γεννήτριες για τα φώτα και τον ήχο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη σελίδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζουν πάρτι στη Σκιάθο.
Καπραβέλος: Τα κορονοπάρτι ευνοούν τις μεταλλάξεις - Ποτέ αναμένουμε 4ο κύμα
«Δεν είναι απλά ότι υπάρχει διάδοση, καθώς έχουμε ήδη μεγάλη διασπορά, αλλά τα κορονοπάρτι ευνοούν και τις μεταλλάξεις» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος. Όπως λέει ο κ. Καπραβέλος, το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό, διότι κινδυνεύουμε από νέες μεταλλάξεις του ιού. «Ο ιός μπορεί λόγω καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών να μην έχει την ίδια δυναμική, αλλά δεν έχει σβήσει. Και όταν τον ‘χαϊδεύεις’ θα το βρεις μπροστά σου» αναφέρει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, μέσω των επαφών σε ένα μεγάλο πάρτι μπορεί να προκληθούν νέες μεταλλάξεις. «Ξέρετε, δεν είναι ότι σε ένα κορονοπάρτι όπως στο ΑΠΘ, θα μολύνει ο ένας τον άλλον. Μπορεί να προκληθούν νέες μεταλλάξεις με την διασπορά και έτσι κινδυνεύουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι» τονίζει. «Βέβαια, το καλοκαίρι όλοι θα πάνε με χαλαρή διάθεση διακοπές. Είναι φυσιολογικό. Ακόμα και οι ταβέρνες θα είναι γεμάτες και δεν θα φορούν όλοι μάσκα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν διαισθανόμαστε τον κίνδυνο. Η απύθμενη ανευθυνότητα και η ‘μαγκιά’ της νεολαίας αυτή την στιγμή σκοτίζει τον μέλλον. Η νεολαία πρέπει να ανοίγει δρόμους, να μην έχει δυσμενείς συμπεριφορές για τον πλησίον» συμπληρώνει. Η ανησυχία για νέο κύμα της πανδημίας πλέον είναι μεγάλη, μάλιστα οι ειδικοί το θεωρούν σίγουρο στα τέλη Οκτωβρίου. «Μετά τον Αγ. Δημήτριο, περιμένουν το 4ο κύμα στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν προλάβουμε και πάλι να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας μας, τότε θα μιλάμε για υποκρισία» αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας πως το 3ο κύμα ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. «Ήταν πολύ σφοδρό το 3ο κύμα, ακόμα υπάρχουν κρούσματα και ασθενείς στα νοσοκομεία που προέρχονται από αυτό. Είχαμε ρεκόρ διασωληνωμένων και ρεκόρ θανάτων».
Ελπίδα η «κανονικότητα» στην εστίαση
Ένα βήμα προς την κανονικότητα αποτελεί η άρση της απαγόρευσης μουσικής και η επέκταση ωραρίου στους χώρους εστίασης, δίνοντας ελπίδες πως ο κόσμος θα περιοριστεί στα καταστήματα και δεν θα συνεχίζει τα πάρτι σε υπαίθριους χώρους.
«Πιστεύουμε πως η μουσική στα μαγαζιά σίγουρα θα παίξει ρόλο. Αν και καθήμενοι, θα μπορούν να διασκεδάζουν στα καταστήματα εστίασης και θα περιοριστούν τα πάρτι στο ΑΠΘ και σε πλατείες» εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατορίων Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.
Η απελευθέρωση των δύο μέτρων, είναι μία ανάσα ειδικά για τα μπαρ που λειτουργούν κυρίως τις νυχτερινές ώρες. «Είναι ανάσα για τα μπαρ που λειτουργούν κυρίως μετά τις 11 το βράδυ. Μη ξεχνάμε τα μαγαζιά αυτά τελευταία φορά λειτούργησαν κανονικά πέρυσι τον Ιούλιο» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, ελπίζοντας πως από την 1η Ιουλίου θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι εσωτερικοί χώροι.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13 Ιουνίου 2021