ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έτοιμο για εκτόξευση… το ελατήριο της κτηματαγοράς - Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή

Στέφανος Μαχτσίρας08 Φεβρουαρίου 2022

Νέες κορυφές εκτιμάται πως θα κατακτήσει το 2022 η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης. Την ανοδική της τροχιά με το πόδι σταθερά πατημένο στο…γκάζι, απτόητη από την πανδημία, συνεχίζει και στις αρχές του έτους με φόρα από το 2021, η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης με τις τιμές να σημειώνουν συνεχή άλματα. Την ίδια στιγμή, η πόλη έχει μπει πλέον για τα καλά στο... μάτι των επενδυτών με τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους να απογειώνεται.

Το απόθεμα ακινήτων που δειλά δειλά χτίζεται στην αγορά μετά και από την παρατεταμένη καθήλωση της αγοράς από το 2010 και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων, τροφοδοτεί τους αγοραστές με πληθώρα επιλογών ενώ καύσιμο κίνησης μετά από μακρά περίοδο…ανομβρίας, παρέχουν πλέον και οι τράπεζες.

Η αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων που ήδη καταγράφεται από τις τράπεζες (με τα χαμηλά επιτόκια να αποτελούν πόλο έλξης), οι οποίες μάλιστα έχουν επαναφέρει και τις σχετικές καμπάνιες, σπρώχνουν τους πολίτες στην αγορά κατοικίας.

Έτσι όπως διαμορφώνονται η αγορά ακινήτων και οι τιμές, μετά από χρόνια φαίνεται να συμφέρει ξεκάθαρα η απόκτηση στέγης με τραπεζικό δανεισμό έναντι της ενοικίασης. Σήμερα, συνολικά στην αγορά οι εγκρίσεις στεγαστικών αφορούν 7 στα 10 δάνεια, με αναγκαία προυπόθεση τη συμμετοχή του δανειολήπτη τουλάχιστον στο 20%-25% κατά μέσο όρο της αξίας του ακινήτου.

Η κτηματαγορά της πόλης επιδεικνύοντας έντονη και παρατεταμένη ανοσία απέναντι στην συνεχιζόμενη κορονοκρίση δηλώνει ηχηρό «παρών» στις αρχές του 2022 με τις προοπτικές να είναι κάτι παραπάνω από θετικές για όλο το έτος.

Την ίδια στιγμή, κάποιες εμβληματικές επενδύσεις στην πόλη όπως το κέντρο καινοτομίας της Pfizer διαφημίζουν τη «βιτρίνα» της πόλης με τη Θεσσαλονίκη να φιγουράρει στην κορυφή των προορισμών που επιλέγουν οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.

Παράλληλα, τα έργα που τρέχουν και φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης (ανάπλαση ΔΕΘ, έκτος προβλήτας στο λιμάνι, αναβαθμισμένη Μοδιάνο) δίνουν επιπρόσθετα κίνητρα στους επενδυτές να…σταθμεύσουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, υπό την προυπόθεση βέβαια πως θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και δε θα χαθούν ξανά στα…γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Στην αγορά πλέον φαίνεται έντονα η έλλειψη κατοικιών και για αυτό το λόγο οι τιμές κινούνται ανοδικά. Στο άμεσο μέλλον θα αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά ακίνητα από τις τράπεζες και τα funds αλλά θα ενταθεί και η ανοικοδόμηση που είχε σταματήσει κατά την περίοδο των μνημονίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης κατοικίας να ανέβουν (ειδικά στα νεόδμητα από 1.800 ευρώ το τ.μ. θα ξεπεράσουν τα 2.500 το τ.μ., με την άνοδο να ξεπερνά το 10%) ενώ οι τιμές των μισθώσεων θα μειωθούν όταν σταματήσει να υπάρχει έλλειψη κατοικιών που κρατά ψηλά τα ενοίκια», σημειώνει ο μεσίτης και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

«Την τάση που περιγράψαμε ενισχύει και το γεγονός της προθυμίας μετά από πολλά χρόνια των τραπεζών να δώσουν ξανά στεγαστικά δάνεια με τις διαφημιστικές καμπάνιες να εντείνονται», συμπληρώνει. O κ.Γεωργάκος αναφέρει πως στην αγορά θα μπουν και νέα ακίνητα από εταιρείες και Ισραηλινούς που έχουν αγοράσει σπίτια (από την περιοχή της Αριστοτέλους μέχρι τον σταθμό).

Kατοικίες

Οι τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από 1.200 ευρώ το τ.μ. και αγγίζουν τις 3.000 – 3.500. Στον Εύοσμο ένα παλιό διαμέρισμα φτάνει τα 1.200 ευρώ το τ.μ. και ένα νεόδμητο τα 1.800 ευρώ το τ.μ. Στην Καλαμαριά το κόστος απόκτησης νεόδμητου σπιτιού προσεγγίζει τις 2.500 ευρώ ενώ ένα παλαιότερο κυμαίνεται μεταξύ 1.200-1.700 ευρώ το τ.μ. Οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της πόλης «παίζουν» μεταξύ 4-8 ευρώ το τ.μ.

Για την εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική, επισημαίνει πως έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον, το οποίο θα ενταθεί όταν μπούμε σε μία κανονικότητα, από Βαλκάνιους (Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους), κυρίως για κατοικίες που δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το τ.μ. η τιμή αγοράς τους.

Επαγγελματικά ακίνητα

«Αν εξαιρέσει κανείς πολύ κεντρικούς δρόμους (Τσιμισκή, Αριστοτέλους), τα επαγγελματικά ακίνητα στις υπόλοιπες οδούς παραμένουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με εξαίρεση ίσως την Εγνατία η οποία μελλοντικά αν φύγουν και τα εργοτάξια μπορεί να πάρει τα πάνω της», υποστηρίζει. Υπεύθυνοι για αυτό, όπως εξηγεί, είναι η δεκαετής οικονομική κρίση και η θηλιά των χρεών που σφίγγει τον λαιμό των επαγγελματιών.

Logistics

«Υπήρχε μία περίοδος που για τους επαγγελματικούς χώρους υπήρχε έντονο ενδιαφέρον αλλά ατόνησε λόγω της πανδημίας. Θεωρώ πως ο τομέας αυτός έχει μέλλον μόλις ξεμπερδέψουμε με την πανδημία. Η προσφορά χώρων είναι μικρή αλλά υπάρχουν πολλά παλιά βιομηχανικά ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν», εκτιμά ο κ.Γεωργάκος.

«Τα τελευταία 5-7 χρόνια η τάση φυγής, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από γραφειακούς χώρους ήταν έντονη με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη σε γραφεία (πολλά μάλιστα είχαν μετατραπεί σε κατοικίες). Αυτή η τάση θα ανατραπεί, σε περίπου τρία χρόνια θα αρχίσει να φαίνεται η αλλαγή χρήσης με τις κατοικίες να ξαναγίνονται γραφεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το αδικαιολόγητο φαινόμενο οι τιμές ενοικίασης κατοικίας να είναι υψηλότερες από τους γραφειακούς χώρους, αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια με τις τιμές μίσθωσης γραφείων να ξεκινούν από τα 8 ευρώ το τ.μ. και να φτάνουν μέχρι και τα 15», εξηγεί.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της κτηματαγοράς, ο Κώστας Γεωργάκος επικαλείται τη θεωρία του ελατηρίου, προβλέποντας πως η αγορά θα εκτοξευτεί.

«Η κτηματαγορά θα αγγίξει τα επίπεδα του 2008 μετά από μία πενταετία, και αυτό το λέω με επιφύλαξη. Τότε είχαμε 215.000 μεταβιβάσεις το χρόνο, τα τελευταία χρόνια προσέγγιζαν τις 20-30.000», εκτιμά ο μεσίτης και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Airbnb: Παράπλευρη απώλεια της πανδημίας;

Η πανδημία έχει χτυπήσει ανελέητα το Airbnb (βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών) εδώ και δύο χρόνια με τους ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη να ωθούνται ξανά στις…παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ο κ.Γεωργάκος τονίζει πως πλέον το Airbnb έχει αρχίσει να μην συμφέρει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι στρέφονται στις κανονικές μισθώσεις, «ενδεχομένως να συμφέρει ακόμα εταιρείες που διαχειρίζονται πολλά διαμερίσματα», προσθέτει.

Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως και τα ξενοδοχεία λόγω των συνεχών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την απόκρουση της ραγδαίως επελαύνουσας μετάλλαξης Όμικρον δεν είδαν άσπρη μέρα ούτε και την περίοδο των εορτών κάτι που απογοήτευσε τους ιδιοκτήτες «αναγκάζοντάς» τους να γυρίσουν σε άλλες λύσεις για την εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών τους.


*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 6 Φεβρουαρίου 2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.