Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αυτό είναι το νέο μότο της κυβέρνησης, καθώς μπορεί η ύφεση της πανδημίας στη χώρα να συνεχίζεται αλλά η μετάλλαξη Δέλτα καραδοκεί. Έτσι η φράση ότι «η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει» ακούγεται όλο και πιο συχνά από κυβερνητικά χείλη.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που παραπέμπουν στα στοιχεία και τους επιστήμονες οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και ότι όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους.
Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις Εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο».
Έτσι στην κυβέρνηση η επιχείρηση είναι μία: να πεισθούν όσοι παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό «δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά αποτελεί στοιχειώδη αυτοπροστασία, τόσο δική τους όσο και των οικογενειών τους».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», μία επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών να εμβολιαστούν. Ήδη παρά τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν υπήρξε διάθεση για εμβολιασμούς ενώ αρκετές επιχειρήσεις συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μιμηθεί τις «επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα». Ένα μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.
Έτσι από τις 15 Ιουλίου καθιερώνεται η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν rapid ή μοριακό τεστ.
Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα άνοιξαν ήδη ως μικτοί χώροι, ενώ από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να λειτουργούν ως αμιγείς χώροι.
Μεταρρυθμίσεις
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους είναι:
-Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
-Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
-Εξαιρετικά σημαντικός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0. Αποβλέπει στην ουσιαστική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Ο νόμος εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές επενδύσεων.
Κυρίως δε συμβάλει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κάτι που βρέθηκε την Πέμπτη στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε Δράμα και Ξάνθη. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό είναι μία επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο. Κι αυτό γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς προσφέρει στον πολίτη, όχι μόνο καθαρότερη αλλά και φθηνότερη ενέργεια. «Είναι μια επιλογή που έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο τόσο σημαντικό για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις, τονώνει τελικά τις τοπικές οικονομίες. Αποτελεί και μια πράσινη πρωτοβουλία προωθώντας σε όλη την επικράτεια ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το έργο ξεκινά από τη Ξάνθη και θα εντάξει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου, προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση έξι πόλεις, δηλαδή η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα, η Καβάλα και η Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς 496 χιλιομέτρων. Και έτσι οι ακρίτες μας -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί θα υπάρξουν διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων που θα ενώσουν 34 ακόμα πόλεις μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, που μέχρι το 2036 μπορεί να ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το φθινόπωρο το δίκτυο θα ξεκινά να απλώνεται στην κεντρική Μακεδονία και στη Στερεά, ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, περιοχές δηλαδή στις οποίες ζει το 30% του πληθυσμού και παράγεται σχεδόν το 1/3 του εθνικού μας εισοδήματος. Έτσι -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός- ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομήσει παραπάνω από 25% από τους λογαριασμούς θέρμανσης εφόσον επιλέξει να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο.
Η επέκταση του φυσικού αερίου είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που προωθούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Μαζί με την πρωτοβουλία για την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας, η οποία έχει οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, που συντελείται ήδη. Τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (το FSRU), του οποίου η κατασκευή προχωρά. Την υπό μελέτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας. Και τέλος την ολοκλήρωση του ΤΑΠ, αλλά και το IGB που καθιστούν την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη ενεργειακό κόμβο με ιδιαίτερα αυξημένη γεωπολιτική σημασία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Ιουλίου 2021