Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι και διοίκηση της ιστορικής οινοποιίας Μαλαματίνα, που από τον περασμένο Μάρτιο έχει περάσει πια, μετά από πολλές περιπέτειες, απόρροια εσφαλμένων επιχειρηματικών επιλογών που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, στον έλεγχο του Ομίλου Mantis των αδελφών Αλέξανδρου και Χαράλαμπου Κρομμύδα.
Η εργασιακή ειρήνη, παρά τις διαβεβαιώσεις για ομαλή συμπόρευση νέας ιδιοκτησίας και εργαζομένων, έχει διασαλευτεί, καθώς η νέα διοίκηση στο νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργήθηκε με τον τίτλο Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕ και κράτησε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών μονάδων της γνωστής οινοποιίας, έχει ξεκινήσει απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους σκληραίνουν τη στάση τους με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και κλείσιμο του εργοστασίου στο Καλοχώρι.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι έχουν επιδείξει υπευθυνότητα στην προσπάθεια εξυγίανσης παραχωρώντας το 20% του μισθού τους για τη σωτηρία της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα ενώ παράλληλα προχώρησε σε προσλήψεις νέων ατόμων με ατομική σύμβαση εργασίας διάρκειας 2 μηνών.
«Είχαμε υποστηρίξει από την αρχή το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, είχα καταθέσει και στο δικαστήριο γι’ αυτό. Το σχέδιο προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως και περικοπή κατά μέσο όρο του 70% των χρεών της εταιρείας σε δημόσιο και πιστωτές και εξόφληση των υπολοίπων σε 20 χρόνια. Παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε το στηρίξαμε, η επιχείρηση προσπαθεί να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα προχωρώντας σε απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων. Έχουμε δώσει προς μελέτη όλες τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει και τα μισθολόγια μας, σύμφωνα με το δικαστήριο η εταιρεία από τον πρώτο χρόνο θα είναι κερδοφόρα», επισημαίνει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Γιάννης Φραγγίδης.
«Η διοίκηση καταστρατηγεί την απόφαση του δικαστηρίου, για εμάς η δουλειά μας είναι η ζωή μας, θέλουμε να έχουμε ανοιχτά εργοστάσια. Αν η διοίκηση πάρει πίσω τις 15 απολύσεις, το επόμενο πρωί σταματά η απεργία και καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πέντε απολύσεις έγιναν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, μάλιστα η επιχείρηση προσέλαβε στη συνέχεια επτά άτομα για να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι υπόλοιπες 10 απολύσεις έγιναν εκβιαστικά για να φοβηθούμε και να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε δώσει το 20% του μισθού μας για να εξυγιανθεί η εταιρεία. Εμείς βάλαμε πλάτη, εμείς θέλουμε ανοιχτή την επιχείρηση. Αυτά που ισχυρίζεται η διοίκηση για υπέρογκους μισθούς ακόμα και 3.000 ευρώ δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. Ας μην χρησιμοποιούν τέτοια παραδείγματα γιατί γυρίζουν μπούμερανγκ, η επιχείρηση που οι νέοι ιδιοκτήτες την πήραν σχεδόν τζάμπα είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη η ήδη τεταμένη κατάσταση εκτραχύνθηκε περαιτέρω καθώς η αστυνομία συνέλαβε τον Γιάννη Φραγγίδη, έξω από τις εγκαταστάσεις της Οινοποιίας. Ο κ. Φραγγίδης συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης βίας. Για τον ίδιο λόγο συνελήφθη και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών - Πρόεδρο της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γιάννης Νιβορλής.
Τελικά τα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με εντολή εισαγγελέα και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τους για παράνομη βία.
Τι λέει η εταιρεία
Η «Οινοποιία Μαλαματίνα» πέρασε κσι επισήμως στον Όμιλο εταιρειών Mantis Group τον Δεκέμβριο του 2021 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων της διοίκησης της εταιρείας το κλίμα έντασης και όξυνσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα οφείλεται σε «μία μικρή μερίδα συνδικαλιστών που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης».
Η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για ακραίες περιπτώσεις όπως απασχόληση εργαζομένων σε reception/τηλεφωνικό κέντρο με μισθό σχεδόν 3.000 ευρώ. Τονίζει επίσης ότι υπάρχει πληθώρα επιδομάτων που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας ενώ υπήρχε πρόβλημα και στην κατανομή των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που ουσιαστικά εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της επιχείρησης κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του τμήματος Διάθεσης, στο οποίο μέχρι σήμερα απασχολούνταν οδηγοί και βοηθοί οδηγοί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τμήμα αυτό επιβάρυνε την εταιρία με πρόσθετα κόστη ύψους 420.000 ευρώ, σε σχέση με το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην αγορά από εξωτερικούς συνεργάτες.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι παρασχέθηκαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες στο Επιχειρησιακό Σωματείο, εδώ και τρεις μήνες, ενώ πραγματοποιήθηκε πλήθος συναντήσεων, κατά τις οποίες τηρήθηκαν πρακτικά σημειώνοντας πως το Σωματείο δεν προέβαλε ουσιαστικό αντίλογο σε όσα στοιχεία του παρουσιάστηκαν.
Η «Μαλαματίνα» ισχυρίζεται πως έδωσε τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων, οι θέσεις των οποίων καταργούνταν, στο Τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου. Εναλλακτικά, όπως λέει, παρείχε επιπλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με σημαντικές παροχές. Μετά την απόρριψη αυτών των προτάσεων, η διοίκηση προχώρησε νόμιμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της.
Αναφορικά με τη Νέα Συλλογική Σύμβαση, η ισχύς της οποίας έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι από την αρχή έδειξε κάθε διάθεση να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας, μετά την εξαγορά της, ο επενδυτής ανέλαβε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες. Μάλιστα, ακόμη και πριν την έκδοση της απόφασης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Όμιλος ανέλαβε την χρηματοδότηση της «Μαλαματίνας», προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.
Σημειώνει, δε, ότι χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, η παραγωγή θα είχε σταματήσει, καθώς οι προμηθευτές δεν διέθεταν προϊόν χωρίς εγγύηση είσπραξης των χρημάτων τους.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «χάρη στη στήριξη του ομίλου, η Μαλαματίνα που πριν τη συμφωνία εξυγίανσης ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε το 2021 να αγοράσει και να οινοποιήσει περισσότερους από 12.000 τόνους σταφυλιών, με συνολικό κόστος περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή».
Σύμφωνα με τον όμιλο, πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ είναι ήδη οι επενδύσεις, μέσα στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της Μαλαματίνας, τα οποία δαπανήθηκαν για μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία.
Το σχέδιο της εταιρείας, πέρα από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, «περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία».