«Πόδι» απέναντι στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πάτησε η αυτοδιοίκηση, η οποία αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην κυβερνητική απόφαση για δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.
Οι αιρετοί αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση του νερού, που παρέχεται μέσω των ΔΕΥΑ, ενώ μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τα συλλογικά όργανα της ΤΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε τελικά πίσω, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού».
Η απόφαση για την σύσταση και δημιουργία της ανεξάρτητης Αρχής, αφορά στην ουσία το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 263 άρθρων, που περιλαμβάνει ουσιαστικά τρία νομοσχέδια, και αν εφαρμόζονταν θα έπληττε τις 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ.
Οι αιρετοί ξεσηκώθηκαν από την πρώτη στιγμή, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, να αναιρέσει την απόφασή της για την ανεξάρτητη Αρχή, υποστηρίζοντας ότι οι ΔΕΥΑ είναι μονοπώλιο και δεν χρειάζονται επόπτες για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά ουσιαστική οικονομική στήριξη στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αφού το λειτουργικό τους κόστος έχει εκτροχιαστεί, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες έχει τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Καλύτερες υπηρεσίες και προσιτές τιμές
Η δημόσια δέσμευση του υπουργού, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, ικανοποίησε την αυτοδιοίκηση, με τον πρόεδρό της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει ότι «η αυτοδιοίκηση θέλει την εποπτεία του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης από το υπουργείο κι όχι από μια ανεξάρτητη Αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας κι αποτελεσματικότητας».
Στη συνάντηση μάλιστα που έγινε προ ημερών, μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργού κ. Σκρέκα, ξεκαθαρίστηκε πως η αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, αφετέρου, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.
Όσον αφορά τις ΔΕΥΑ, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
Μάλιστα στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος τονίστηκε πως προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο. Καθώς και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των δήμων, που αφορούν είτε τη λειτουργία, είτε τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου
Μετά από τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις της αυτοδιοίκησης η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για τα εξής:
- Η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών - κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
- Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
- Γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
- Αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα η θωράκιση της ασφάλειας και της υγιεινής του νερού και όχι η επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.
- Έγιναν οι αναγκαίες αναδιατυπώσεις επί του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου, προκειμένου να υπηρετείται σωστά ο στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ.
- Στο αναδιατυπωμένο σχέδιο νόμου προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.03.2023