ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα οι πρώτοι διασωθέντες από το Σουδάν - Ακόμη επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα

MakThes Team25 Απριλίου 2023

Σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζει να είναι η επιχείρηση «Κόσμος», με το υπουργείο Εξωτερικών να προσπαθεί να απεγκλωβίσει όλους τους Έλληνες πολίτες, που το επιθυμούν, από το πολύπαθο Σουδάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι άλλοι επτά άνθρωποι –Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους– «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα (Ιορδανία).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας.

Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Στις 10:20 φτάνει Ελλάδα το C-27

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ λίγο πριν τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο απογειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με σκοπό την παραλαβή των Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Γύρω στις 12 το βράδυ το αεροσκάφος C27, θα απογειωνόταν και πάλι για να φτάσει γύρω στις έξι το πρωί σήμερα στο Ασουάν της Αιγύπτου. Από εκεί θα «πέταγε» για Ελλάδα και συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι μόλις το C27, προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο, αμέσως θα απογειωθεί άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό το Ασουάν και με σκοπό να υπάρχουν αυτό το διάστημα της εμφύλιας σύρραξης στο Σουδάν, δύο Ελληνικά αεροσκάφη στην Αιγυπτιακή πόλη.

Σε ότι αφορά το δεύτερο πολεμικό αεροσκάφος C130 που βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στο Ασουάν της Αιγύπτου θα παραμείνει εκεί με στόχο να συμβάλει στον απεγκλωβισμό και μεταφορά Ελλήνων και Κυπρίων όταν αυτό κριθεί ότι μπορεί να γίνει. Μέσα σε αυτό βρίσκεται ιατρική ομάδα για να παράσχει τις ιατρικές του υπηρεσίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ογκώδες αεροσκάφος, υπάρχει και ομάδα ειδικών αποστολών.

Εγκλωβισμένοι 100 Έλληνες και Κύπριοι

Στο εμπόλεμο Σουδάν υπάρχουν ακόμη περίπου 100 Έλληνες και Κύπριοι που επιθυμούν να απομακρυνθούν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει τις ενέργειες του με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ για τον ταχύτερο και ασφαλέστερο απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Σημειώνεται ότι η ελληνικά πλευρά συμμετέχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών σε συνεργασία, με τη Γαλλία. την ΕΕ και την Ιταλία.

Συνεχείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τον περαιτέρω συντονισμό της προσπάθειας παροχής βοήθειας στους Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στο Σουδάν και την απομάκρυνσή τους από τα σημεία της εμφύλιας διαμάχης.

Απεγκλωβίστηκαν 28 Έλληνες Κυριακή και Δευτέρα

Όπως έχει γίνει γνωστό συνολικά 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους έχουν απεγκλωβιστεί την Κυριακή και την Δευτέρα από το Σουδάν. Χθες το πρωί απεγκλωβίστηκαν 10 Έλληνες ενώ λίγο αργότερα επιπλέον πέντε Έλληνες έφτασαν από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή απεγκλωβίστηκαν περίπου 13 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και οι 2 τραυματίες. Ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διότι ο τραυματισμός του από θραύσματα στην κοιλιά έχει επιδεινωθεί από υποκείμενα νοσήματα.

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Νίκο Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, το μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.